Техніка виправлення моделі світу

Людина погоджує свої дії не з реальною дійсністю, а відповідно до створеної моделі (карти) світу.

У повсякденній життєдіяльності це часто приводить до наступного: - сформована ситуація може бути сприйнята як проблема або проблема, що сформувалася такою не є. У результаті Ви витрачаєте життєві сили, час на боротьбу з придуманими велетнями;

n у кожного з нас на більшість типових життєвих ситуацій у підсвідомості сформовані підпрограми дій, установки. Це приводить до автоматичної реакції нашого організму при усвідомленні тієї або іншої ситуації;

n результатом вищезгаданого відзначається неадекватність нашого реагування на процес розвитку подальших подій.

Зміна сприйняття дійсності може бути отримана застосуванням методики "очищення свідомості" (техніка медитації), або проведенням рефлексії утруднення в діяльності, або спробою вирішити проблему.

Найчастіше людина як проблему бачить ситуацію, що усупереч чеканням не розвивається за передбачуваним сценарієм або проблемою вважається сама ситуація.

Рішення такої проблеми можна провести поетапно:

1. Необхідне усвідомлення і встановлення симптомів утруднень. Виявлення симптомів дозволяє визначити проблему в загальному виді. Для визначення глибинних причин необхідно зібрати і досліджувати інформацію про життєву ситуацію, виділити дії внутрішніх і зовнішніх факторів.

Часто буває, що ми дивимося на ситуацію під кутом зору, що перетворює неї в проблему. Тут варто знайти цей кут зору. Наприклад, Ваша дочка вирішила вийти заміж, але, як Ви вважаєте, не за того хлопця.

2. Варто встановити, чому під цим кутом, з цих позицій ситуація перетворюється в проблему, що піде за оволодінням цією ситуацією.

Приклад. У дочки, Ви вважаєте, є всі можливості для кращої партії. У Вас були інші чекання, виробилася своя установка на претендента руки Вашої дочки, і Ваше відношення до ситуації робить її позитивною або негативною.

3. Варто відповісти на запитання: що Ви особисто можете запропонувати розумне для рішення цієї "проблеми" і в що це обійдеться.

4. Зміна відношення до власних помилок. Питання не в тому, як повністю усунути помилки в діяльності, а в тому, як до них відноситися.

Нас з дитинства привчили боятися помилок. За помилки в написанні диктанту, рішенні задач ставили двійки з наступною системою впливу на дитину, що приводить до формування стійкого умовного рефлексу. Ми стали боятися помилок, а деяких вони валять у шок. Більш того, строгість батьків, впливових людей, може перетворити життя людини в суцільне пекло. Це трапляється, коли погроза проникає в підсвідомість, кодує його на визначену реакцію у випадку, "якщо..." У цьому випадку, коли трапляється це "якщо", включається установка, сформована в несвідомій частині мозку. Діючи за законом домінанти, вона "захоплює" мозок, паралізуючи свідому діяльність людини. Позбавити від цього "кодування" може лікар - психоаналітик або гіпнотерапевт.

Але найчастіше людина сама здатна позбутися від так званої психології невдахи, усвідомлюючи причини її виникнення, проясняючи модель світу. А.Блок радив: "Зітри випадкові риси, і ти побачиш - світ прекрасний".

Пам’ятайте про ефект Пігмаліона, що навіть люди , які оточують Вас сприймають так, як Ви про себе думаєте і відносяться відповідним чином.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 439;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.