Обробка заготовок на розточувальних верстатах

 

1. Призначення і типи розточувальних верстатів.На розточувальних верстатах свердлять, розточують і розвертають отвори, підрізують тор­цеві площини, фрезерують плоскі й фасонні поверхні тощо. Розточуваль­ні верстати мають горизонтально або вертикально розміщений шпиндель, який здійснює обертальний (головний) рух, а також рух осьової подачі. Різальний інструмент (свердла, зенкери, розвертки, фрези, державки з різ­цями тощо) закріплюють у конічному отворі шпинделя безпосередньо або за допомогою перехідних втулок.

Розточувальні верстати поділяють на горизонтально-розточувальні, координатно-розточувальні та ін.

2. Горизонтально-розточувальні верстатиє найпоширенішим типом верстатів цієї групи. Вони призначені для виконання різних розточуваль­них робіт, головним чином у складних і великих деталях в одиничному і серійному виробництві.

На рис. VI.35 показано загальний вигляд горизонтально-розточуваль­ного верстата.

На станині 1 розміщено стояк 2, по вертикальних напрямних якого пе­реміщується шпиндельна бабка 3. Головним рухом верстата є обертання горизонтального шпинделя 6 або планшайби 4 з розміщеним на ній раді­альним супортом 5 з різцем. Рух подачі може передаватися інструменту або заготовці.

Подача інструмента може здійснюватися переміщеннями шпинделя 6 уздовж осі (so), шпиндельної бабки 3 по вертикальних напрямних (sв) і супорта 5 з різцем по радіальних напрямних планшайби (sр). Одночасно з шпиндельною бабкою по вертикальних напрямних стояка 7 може перемі­щуватися люнет 8, який підтримує встановлені в шпинделі розточувальні оправки (борштанги).

Рис. VI.35. Загальний ви­гляд горизонтально-роз­точувального верстата

При обробці різцем широких торцевих поверхонь використовують планшайбу 4 з супортом 5. Незалежне обертання шпинделя і планшайби з радіальним супортом забезпечує одночасне розточування і обробку пло­щин різцем.

Заготовку встановлюють на поворотному столі 11, який розміщується на каретці 10, що переміщується в поперечному напрямі. Каретка 10 розміще­на на полозках 9, які здійснюють поздовжній рух по напрямних станини.

На горизонтально-розточувальних верстатах можна виконати такі опе­рації: свердління, зенкерування і розвертання отворів (рис. VI.36, а), розточу-

Рис. VI.36. Обробка деталей на горизонтально-розточувальних верстатах

Рис. VI.37. Координатно-розточувальний верстат

 

вання отворів великого діаметра (рис. VI.36, б), роз­точування одночасно кількох отворів різцями, за­кріпленими в борштанзі (рис. VI.36, в), обточуван­ня і підрізання пластинчастим різцем і фрезеруван­ня поверхонь (рис. VI.36, г..,е) тощо.

3. Координатно-розточувальні верстатипризна­чені для обробки точних отворів, осі яких мають бути на певній, точно витриманій відстані одна від одної або від базових поверхонь. Сучасні коорди­натно-розточувальні верстати забезпечені оптич­ними ділильними пристроями, які дають змогу пе­реміщувати стіл, траверсу і розточувальну головку верстата з точністю до 0,001 мм. Застосовують ці верстати в основному для остаточної обробки отворів у деталях точних приладів і в інструментальних цехах при оброб­ці точних пристроїв, кондукторів і штампів. Координатно-розточувальні верстати розміщують в ізольованих приміщеннях, де підтримується ста­ла температура.

Двостояковий координатно-розточувальний верстат (рис. VI.37) має станину І, траверсу 3, яка переміщується по вертикальних напрямних стоя­ків 2, розточувальну головку 4, що переміщується по напрямних травер­си і має шпиндель 5, якому надаються обертання і осьова подача, стіл 7, який переміщується в поздовжньому напрямі і на якому розміщено пово­ротний стіл 6. Верстат може вести обробку деталей у полярній і коорди­натній системах координат.

Запитання і завдання для самоконтролю

1. Які основні операції обробки отворів виконують на свердлильних верстатах?

2. Геометричні параметри спірального свердла.

3. Які основні типи і елементи зенкерів і розверток?

4. Основні типи свердлильних верстатів.

5. Які методи кріплення інструментів і заготовок на свердлильних верстатах?

6. Обробка деталей на горизонтально-розточувальних верстатах.

 








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 1931;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.