Зварювання ультразвуком 5 страница

Різьбу звичайної точності нарізують, використовуючи коробку подач, а при нарізанні різьб підвищеної точності потрібне значення і встановлю­ють за допомогою гітари змінних зубчастих коліс.

Правильність положення різців 1 і 3 (рис. VI. 19, а) при обробці пере­віряють за допомогою шаблона 2. Різьбу нарізають за кілька проходів (рис. VI. 19, б, в). Після кожного з них різець відводять від заготовки і супорт повертають у вихідне положення.

При нарізанні багатоходової різьби після нарізання кожної гвинтової канавки перед наступною верстат зупиняють і здійснюють поділ (пово­рот заготовки на кут 360/n) або переміщують різець уздовж осі при неру­хомій заготовці на величину рн.р / п, де п - число заходів різьби.

 

18. Основний технологічний час при точінні

 

Основний технологічний (машинний) час (рис. VI.20) при точінні, хв,

де L = l + l1 + l2 - шлях пере­міщення різця в напрямі по­дачі, мм; l - довжина оброб­люваної поверхні, мм; l1 - врі­зання різця, мм; l2 - перебіг різця, мм; s - подача різця, мм/об; п - частота обертання заготовки, хв.-1; i -число про­ходів різця.

Значення врізання і пере­бігу різця вибирають за нор­мативами.

 

Рис. VI.20. Схема для розрахунку основ- ного тех­нологічного часу при точінні

19. Токарно-карусельні верстати і роботи, які на них виконують

 

Токарно-карусельні верстати призначені для обробки важких загото­вок великого діаметра і незначної довжини (до 0,7 діаметра). Заготовки (шківи, маховики, станини тощо) встановлюють і закріплюють на план­шайбі, що обертається навколо вертикальної осі.

Карусельні верстати виконують одностояковими (для обробки загото­вок діаметром до 1,5 м) і двостояковими (для обробки заготовок діамет­ром до 24 м масою до 200 т). Вони мають 2, 3 або 4 супор­ти з незалежним керуванням, що дає можливість обробля­ти заготовку одночасно кіль­кома інструментами, закріп­леними в різних супортах.

Схему компонування дво-стоякового карусельного вер­стата подано на рис. VI.21, а. Він складається з станини 1, планшайби 12 з чотирма ку­лачками, стояків 2, з'єднаних угорі поперечкою 6, траверси 3, вертикальних супортів 5 і 7, бокового супорта 10 і трьох коробок подач 4, 9 і 11. Тра­верса 3 з супортами 5 і 7 може бути встановлена в певному положенні залежно від висо­ти деталі. Супорти 5 і 7 пере­міщуються по горизонталь­них напрямних траверси, а су­порт 10 - повертикальних на­прямних правого стояка.

Супорт 5 має поворотні (близько ± 45°) полозки з чотирирізцевим різцетримачем, що дає можливість обробляти конічні по­верхні. Супорт 7 не має поворотної частини, він оснащений п'ятипози-ційною револьверною головкою 8, в якій одночасно можна закріплювати п'ять інструментів. На повзуні бокового супорта 10 встановлено чотири-різцевий різцетримач 13.

На рис. VI.21, 6 наведено схему обробки деталі (шківа) різцями, закріп­леними в трьох супортах.

20. Багаторізцеві токарні верстати і роботи, які виконують на них

 

Багаторізцеві верстати мають два незалежних супорти: передній і задній. У кожному з них закріплюють по кілька різців, які працюють одно­часно.

Передній супорт має тільку поздовжню подачу, тому в ньому встанов­люють різці для обробки циліндричних поверхонь. Задній має тільки попе-

речну подачу, тому в ньому встанов­люють різці для обробки торцевих пло­щин, фасок, канавок, коротких коніч­них і фасонних поверхонь.

На багаторізцевих верстатах оброб­ляють різні деталі: ступінчасті вали, за­готовки зубчастих коліс, диски тощо. Для закріплення заготовок застосову­ють різні пристрої: центри, трикулачкові самоцентруючі патрони, оправки тощо.

На рис. VI.22 показано схему нала­годження багаторізцевого верстата для обробки порожнистої осі 2. Заготовку з попередньо обробленою внутріш­ньою порожниною закріплюють на спеціальній оправці 1, розміщеній у шпинделі верстата, за допомогою гай­ки 8 і шайби 7.

У передньому супорті 11 встановлено прохідні різці 9,10 і 12, які відповідно обробляють на заготовці цилін­дричні поверхні 16, 15 і 13.

У задньому супорті 3 встановлено різці 6, 5 і 4 для обточування відпо­відно фаски, конуса та торцевої площини 14.

Основний технологічний час обробки заготовки на багаторізцевому верстаті в кілька разів менший за час обробки такої самої заготовки на токарному верстаті, що є основною перевагою багаторізцевих верстатів.

Швидке і точне встановлення різців на передньому 11 і задньому 3 су­портах виконують по еталонній деталі або за шаблоном, які перед почат­ком роботи закріплюють на верстаті.

Багаторізцеві верстати вигідно застосовувати в умовах серійного і ма­сового виробництва.

 








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 743;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.