Поступальний рух твердого тіла

Рух тіла називається поступальним, якщо будь-яка пряма, проведена в тілі, переміщується паралельно самій собі, тобто не повертається відносно свого початкового напряму.

Властивості поступального руху визначаються такою теоремою:

при поступальному русі твердого тіла всі його точки описують геометрично однакові траєкторії і в кожний момент часу мають однакові за модулем і напрямом швидкості і прискорення.

Щоб довести теорему, розглянемо тверде тіло, яке рухається поступально (рис.23.3). В обраній системі відліку радіуси-вектори двох довільних точок А і В тіла зв’язані співвідношенням:

 

Рис. 23.3

Але в твердому тілі відстань між точками є сталою, тобто , напрям не змінюється згідно з визначенням поступального руху. Таким чином . Отже траєкторію точки В можна отримати паралельним переносом траєкторії точки А.

Якщо продиференціювати за часом наведене співвідношення і врахувати при цьому, що , то отримаємо: і далі . Теорема доведена.

Від поступального руху тіла потрібно відрізняти так званий миттєво-поступальний рух, при якому в певний момент часу швидкості точок тіла стають векторно рівними між собою, але при цьому прискорення – векторно різні.

Взагалі поняття "швидкість тіла", "прискорення тіла" мають сенс тільки при поступальному русі тіла, бо тільки тоді кінематичні характеристики однакові для всіх точок тіла.

 








Дата добавления: 2016-01-26; просмотров: 2306;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.