Порядок виконання бюджету

Виконати бюджет — це зібрати доходи, мінімальна сума яких встановлена в Законі про Державний чи місцевий бюджет (пе­ревиконати встановлений об'єм — це добре, а недовиконання — це збільшення дефіциту), та профінансувати видатки (покрива­ти видатки можна, не перевищуючи їх граничний об'єм, бо фінансування понад встановлену межу — це збільшення де­фіциту, підвищення розміру видатків на певні заходи —- це не­одмінно зменшувати витрати на будь-які інші видатки, але ж в бюджет внесені першочергові, пріоритетні витрати).

Виконання бюджетів здійснюється на підставі законодавст­ва та нормативно-правових актів про бюджет на певний бю­джетний період згідно з розписом доходів і видатків бюджету, який затверджується фінансовими органами.

Виконання бюджету повинно починатися з 1 січня бюджет­ного періоду, на який затверджено Закон про Державний бю­джет або рішення про місцевий бюджет.

Згідно із Положенням про Міністерство фінансів України у межах своєї компетенції воно забезпечує виконання Державно­го бюджету України, концентрацію фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах соціально-економічного розвитку України, ефективне використання бюджетних коштів, здійс­нює контроль за цільовим використанням коштів державного і місцевого бюджетів.

Забезпечення ефективного управління коштами державного бюджету України, підвищення оперативності у фінансуванні видатків у межах наявних фінансових ресурсів здійснює Дер­жавне казначейство України.

Виконання Державного бюджету здійснюється на єдиному казначейському рахунку тільки в уповноважених банках. Між уповноваженим банком і Державним казначейством укладаєть­ся договір на обслуговування рахунку. Банк несе відповідаль­ність за своєчасне й правильне зарахування та списання кош­тів на підставі розрахунково-грошових документів за рахунка­ми казначейства.

Для фінансування видатків кошти із бюджетів надаються розпорядникам бюджетних коштів керівникам організацій. Вони мають право розпоряджатися за­твердженими для них асигнуваннями. За обсягом наданих прав розпорядники поділяються на головних розпорядниківкоштів і розпорядників нижчого рівня.

Головні розпорядникибюджетних коштів можуть витра­чати бюджетні кошти на утримання тієї установи, яку вони очолюють, на заходи, що безпосередньо здійснюються цією установою, а також розподіляти бюджетні кошти, що їм нада­ні, між розпорядниками нижчого рівня або безпосередньо ви­трачати їх на утримання підвідомчих їм організацій.

Розпорядник коштів II ступеня— бюджетні установи в особі їх керівників, які уповноважені на отримання асигну­вань, прийняття зобов'язань та здійснення виплат з бюджету на виконання функцій своєї установи, яку вони очолюють, і на розподіл виділених асигнувань для переказу розпорядникам III ступеня та безпосередньо їм підпорядкованим одержувачам або одержувачам, діяльність яких координується через них.

Розпорядник коштів III ступеня — бюджетні установи в особі їх керівників, які уповноважені на отримання асигну­вань, прийняття зобов'язань та здійснення виплат з бюджету на виконання функцій самої установи, яку вони очолюють, і на розподіл виділених асигнувань безпосередньо підпорядко­ваним їм одержувачам.

Тільки через розпорядників з бюджету можуть одержувати кошти фізичні та юридичні особи, що не мають статусу бю­джетної установи, і є одержувачами бюджетних коштів. Бюд­жетна установа — це орган, установа чи організація, ви­значена Конституцією України, а також установа чи орга­нізація, створена у встановленому порядку органами держав­ної влади, органами влади Автономної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування, яка повністю утримуєть­ся за рахунок відповідного бюджету чи місцевих бюджетів. Бюджетні установи є неприбутковими (див. ст. 1, п. "б").

ЛЕКЦІЯ 8

ТЕМА:Правовий режим державних цільових позабюджетних фондів

Навчальна мета:розкрити особливості правового режиму державних позабюджетних фондів

Час: 80 хвилин.

Метод: лекція.

Місце: навчальна аудиторія.

Навчальні питання : 1. 15хв.

2. 15хв.

3. 20хв.

4. 20хв

5.Заключна частина 10 хв.

Матеріально-технічне забезпечення: схеми, збірники документів та матеріалів,

Джерела та література:

Л –5.7,13,16

План

1.Поняття та види державних цільових позабюджетних фондів

2.Фонди загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

3.Кошти Пенсійного фонду.

4. Інші соціальні страхові позабюджетні фонди.

 








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 760;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.