Поняття й зміст бюджетного процесу

Одержання доходів, розподіл між ланками (видами) бюджет­ної системи і використання їх на покриття видатків, пов'яза­них із виконанням передбачених Конституцією України функ­цій органами держави і місцевого самоврядування, не відбу­вається автоматично. Держава за допомогою правових норм ретельно регулює відносини, що виникають при формуванні і виконанні всіх видів бюджетів, контролі за виконанням бю­джетів і звітуванні про їх виконання. Бюджетний процес — діяльність органів держави і місцевого самоврядування в галу­зі бюджету в широкому плані.

Формування бюджету— система суспільних відносин, по­в'язана з плануванням органами виконавчої влади пріоритет­них видатків, вишукуванням достатніх для цього джерел, ви­данням цими органами ряду нормативно-правових актів, що регулюють процес планування.Процес складання проекту бю­джету закінчується виробленням проекту бюджету і проекту закону. Ці проекти і ряд документів, передбачених Бюджет­ним кодексом, подаються Кабінету Міністрів України.

Прийняття закону про Державний бюджет — це тільки створення юридичних можливостей для здійснення волі зако­нодавчого органу. Прийняттям закону закінчується формуван­ня бюджету, коли органи законодавчої та виконавчої влади використовують свої права й обов'язки щодо складання і за­твердження бюджету і застосовують правові норми, які регу­люють ці стадії.

В юридичній науці вироблено розуміння бюджетного про­цесу як заснованої на правових нормах діяльності органів дер­жави й органів місцевого самоврядування зі складання, розгля­ду проекту бюджету, затвердження і виконання бюджету, складання, розгляду і затвердження звіту щодо виконання бюджету.

Повний цикл бюджетного процесу, тобто період із початку складання проекту бюджету до затвердження звіту про його виконання триває понад два роки. У ході здійснення окремих етапів діяльності з бюджетом, які мають назву стадій бю­джетного процесу, реалізуються бюджетні повноваження всіх суб'єктів бюджетних правовідносин. Бюджетний процес є формою здійснення матеріальних бюджетних прав, які надані учасникам бюджетного процесу(органам та посадовим осо­бам, що наділені бюджетними повноваженнями, тобто права­ми й обов'язками учасників бюджетних правовідносин) законодавством.

Слід звернути увагу й на те, що на всіх стадіях бюджетно­го процесу враховується принцип спеціалізації показників бю­джетів, який полягає в тому, що в основі складання і виконан­ня бюджету лежить бюджетна класифікація.

Ст. 8 Бюджетного кодексу України визначила призначення Бюджетної класифікації як нормативно-правового акта, який застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяль­ністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення необхідного аналізу в розрізі доходів і видатків, забезпечення загальнодер­жавного й міжнародного порівняння бюджетних показників.

Бюджетна класифікація складається з чотирьох частин:

1) класифікація доходів бюджету;

2) класифікація видатків (у тому числі кредитування за вира­хуванням погашення) бюджету;

3) класифікація фінансування бюджету;

4) класифікація боргу.

Таким чином, класифікація доходів бюджетів України —це групування доходів державного і місцевих бюджетів, осно­ване на законодавчих актах України, що визначають джерела бюджетних доходів.

За економічною класифікацією видатки бюджетів поділя­ються на поточні, капітальні та кредитування за вирахуван­ням погашення, склад яких визначається Міністром фінансів України.

Відомча класифікація видатків бюджету визначає перелік головних розпорядників бюджетних коштів. На її основі Дер­жавне казначейство та місцеві фінансові органи ведуть реєстр усіх розпорядників бюджетних коштів.

Програмна класифікація видатків бюджету застосовується при формуванні бюджету за програмно-цільовим методом'. Класифікація фінансування бюджету означає групування пози­чених коштів, що залучаються Кабінетом Міністрів України, органами місцевого самоврядування для фінансування дефіцитів відповідних бюджетів, а також напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті перевищення доходів над його видатками (платежі з погашення основної суми боргу).

Класифікація боргу— це систематизація інформації про всі боргові зобов'язання держави, Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування.

Борг класифікується за типом кредитора та за типом борго­вого зобов'язання.

Для досягнення цілісності категорій бюджетних доходів і видатків та для забезпечення взаємозв'язку між функціональ­ним призначенням й економічним характером видатків бюдже­ту право на затвердження бюджетної класифікації має Міністр фінансів України. Він може вносити до неї зміни, але про все зобов'язаний інформувати Верховну Раду України (ч. 2 ст. 8 Бюджетного кодексу).








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 842;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.