Складання проекту Державного бюджету України

Згідно зі ст. 116 Конституції України проект закону про Дер­жавний бюджет України розробляє Кабінет Міністрів України (далі — КМУ). Складання проектів бюджетів усіх рівнів нале­жить до компетенції органів виконавчої влади і відбувається відповідно до прогнозу й програм соціально-економічного роз­витку України.

Уряд України дає завдання центральним органам виконав­чої влади розробити розрахунки і обґрунтування ставок рент­них та інших обов'язкових платежів і подати КМУ проекти законодавчих актів з цих питань, установлює конкретні тер­міни подання необхідних документів.

Базовими показниками для формування Державного бюджету виступають обсяг Валового Внутрішнього Продукту (далі — ВВП) і темпи його зростання в майбутньому періоді, можлива інфляція та інші дані.

Відповідає за складання проекту Державного бюджету Міністр фінансів. Проекти бюджетів складаються з урахуван­ням необхідності досягнення мінімальних державних соціаль­них стандартів на основі нормативів фінансових витрат на надання послуг органами держави та органами місцевого самоврядування.

Міністерство фінансів і Міністерство економіки України працюють кілька місяців для того, щоб мати можливість пода­ти пропозиції проекту Державного бюджету з тим, щоб скласти проект Основних напрямів бюджетної політики на на­ступний бюджетний період, який представляє Верховній Раді України КМУ.

Бюджетний кодекс (ст. 33) встановив, що не пізніше 1 черв­ня або наступного за цією датою дня пленарних засідань Вер­ховної Ради України відбуваються парламентські слухання з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період. Із доповіддю про Основні напрями бюджетної політики на на­ступний бюджетний період виступає Прем'єр-міністр або за його дорученням Міністр фінансів України.

Складаючи проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період, КМУ повинен на подання Міністерства фінансів України запропонувати перелік законів до їхніх частин, статей, які можуть вплинути на збільшення чи зменшення доходів або збільшення видатків державного бюджету. Ці пропозиції, після схвалення Верховною Радою України включаються до Закону про Державний бюджет України, який затверджується ВР.

КМУ приймає постанову щодо схвалення проекту Закону про Державний бюджет на планований рік та подає його з відповідними матеріалами до Верховної Ради України не піз­ніше 15 вересня року, що передує плановому.








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 761;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.