Фонди загальнообов'язкового державного пенсійного страхування

Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове дер­жавне соціальне страхування, визначає принципи, засади і ме­ханізми функціонування системи загальнообов'язкового дер­жавного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг із коштів Пенсій­ного фонду, що формується за рахунок страхових внесків ро­ботодавців, бюджетних та інших джерел, а також регулює по­рядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату дого­ворів страхування довічних пенсій або одноразових виплат за­страхованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам.

Згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове держав­не пенсійне страхування" система пенсійного забезпечення в Україні тепер складатиметься з трьох рівнів:

Перший рівень — солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (солідарна система), що базується на засадах солідарності і субсидування та здійснення виплати пенсій і надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду на умовах і в порядку, встановленому Зако­ном України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Суб'єктами солідарної системи пенсійного забезпечення пер­шого рівня в Україні є:

—застраховані особи, а в окремих випадках, визначених Зако­ном "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страху­вання", члени їхніх сімей та інші особи;

—страхувальники;

—Пенсійний фонд;

— уповноважений банк;

—підприємства, установи, організації, що здійснюють випла­ту і доставку пенсій.

Другий рівень— накопичувальна система загальнообов'яз­кового державного пенсійного страхування, що базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичуваль­ному фонді та здійснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат на умовах та в порядку, передбачених Законом.

Суб'єктами системи накопичувального пенсійного забезпе­чення є:

––особи, від імені та на користь яких здійснюється накопи­чення та інвестування коштів;

––підприємства, установи, організації та фізичні особи, що здійснюють перерахування внесків до системи накопичуваль­ного пенсійного забезпечення;

—Накопичувальний фонд;

—недержавні пенсійні фонди;

—юридичні особи, які здійснюють управління Накопичуваль­ним фондом і недержавними пенсійними фондами та управ­ління їх пенсійними активами;

—зберігай;

—страхові організації.

Третій рівень— система недержавного пенсійного забез­печення, що базується на засадах добровільної участі грома­дян, роботодавців та їх об'єднань у формуванні пенсійних на­копичень з метою отримання громадянами пенсійних виплат на умовах та в порядку, передбачених законодавством про не­державне пенсійне забезпечення.

Перший та другий рівні системи пенсійного забезпечення в Україні становлять систему загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, другий та третій — систему накопи­чувального пенсійного страхування.

Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціаль­не страхування" встановив види пенсійних виплат і соціальних послуг:

1)за рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі призначаються:

а)пенсія за віком;

б)пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалід­ності з дитинства);

в)пенсія у зв'язку із втратою годувальника;

2)за рахунок коштів Накопичувального фонду, що обліковують­ся на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснюються такі пенсійні виплати:

а)довічна пенсія з установленим періодом;

б)довічна обумовлена пенсія;

в)довічна пенсія подружжя;

г)одноразова виплата.

До соціальних послуг, передбачених Законом, належить до­помога на поховання пенсіонера. Особам, які мають право на різні види пенсій, за їх вибором призначається одна пенсія.

У сфері загальнообов'язкового державного пенсійного стра­хування держава здійснює регулювання та нагляд. Закон Украї­ни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" метою державного регулювання та нагляду у сфері загально­обов'язкового державного пенсійного страхування вважає:

—проведення єдиної та ефективної державної політики у цій сфері;

—забезпечення реалізації прав громадян на загальнообов'яз­кове державне пенсійне страхування;

—створення умов для ефективного функціонування та розвит­ку системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;

—забезпечення дотримання суб'єктами системи загальнообо­в'язкового державного пенсійного страхування вимог зако­нів, інших нормативно-правових актів, що регулюють від­носини у цій сфері;

—адаптація системи загальнообов'язкового державного пен­сійного страхування до міжнародних стандартів.

Державне регулювання і нагляд у порядку, передбаченому законодавством, здійснюють:

1) центральний орган виконавчої влади у сфері праці і соціаль­ної політики і його територіальні органи — за дотриман­ням Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо призначення і виплати пенсій у солідар­ній системі та щодо взаємодії Пенсійного фонду з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування;

2) міністерство фінансів, його територіальні органи та Рахун­кова палата щодо цільового використання коштів Пенсійно­го фонду;

3) державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України щодо дотримання норм Закону "Про загальнообо­в'язкове державне пенсійне страхування" суб'єктами нако­пичувальної системи пенсійного страхування;

4) державна комісія з цінних паперів та фондового ринку — за діяльністю компаній з управління активами в частині управління пенсійними активами та радника з інвестицій­них питань;

5) національний банк України і Державна комісія з цінних па­перів та фондового ринку — за діяльністю зберігача та уповноваженого банку.

Рішення органів державного регулювання і нагляду є обов'яз­ковими для виконання Пенсійним фондом, компаніями з управління активами, уповноваженим банком, зберігачем, страховими організаціями. Дії органів державного регулюван­ня та нагляду оскаржуються в судовому порядку. За ініціати­вою цих органів може бути призначена додаткова аудиторська перевірка діяльності суб'єктів солідарної системи та накопичу­вальної системи пенсійного страхування. На вимогу цих орга­нів суб'єкти солідарної та накопичувальної системи зобов'яза­ні подавати всі документи та інформацію, необхідні для здійс­нення ними функцій державного регулювання та нагляду.

Страхувальники, банки та організації, що здійснюють ви­плату і доставку пенсій, та їх посадові особи несуть відповідаль­ність за порушення норм законодавства про загальнообов'яз­кове державне пенсійне страхування.

Керівництво та управління солідарною системою, збір, аку­муляція та облік страхових внесків, призначення пенсій та під­готовка документів для її виплати, забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання та здійснення контролю за цільовим використан­ням коштів покладено на Пенсійний фонд.

Пенсійний фонд є самоврядною неприбутковою організа­цією і здійснює свою діяльність на підставі статуту, який за­тверджується його правлінням. Цей фонд набуває статусу юридичної особи з дня реєстрації статуту в спеціально уповно­важеному органі виконавчої влади.

Вищим органом управління Пенсійного фонду є Правління, до складу якого входять по п'ять представників від держави, застрахованих осіб і роботодавців. Представники від держави призначаються і відкликаються Кабінетом Міністрів України, а представники від застрахованих осіб та роботодавців обира­ються і відкликаються самостійно.

Правління Пенсійного фонду очолює голова, якого обира­ють із членів правління строком на 2 роки.

Виконавчими органами Правління виступає виконавча дирек­ція Пенсійного фонду та підвідомчі їй територіальні органи.

Контроль за виконанням Пенсійним фондом законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, ста­тутних завдань та цільового використання коштів Пенсійного фонду покладено на Наглядову раду Пенсійного фонду.

 








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 964;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.