Поняття бюджету та його значення для функціону­вання держави й органів місцевого самоврядування

Для виконання завдань і функцій, визначених Конституцією, державі потрібні матеріальні засоби, які в умо­вах товарно-грошових відносин, ринкової економіки мають грошовий вираз. Кошти потрібні всім без винятку державам, і вони їх отримують із централізованих фондів коштів, що зна­ходяться в їх розпорядженні, — бюджетів.

Бюджет є тим централізованим фондом кожної держави або муніципального органу, з якого протягом певного, встановле­ного законодавством періоду, можна використовувати кошти на фінансування щоденних потреб. Сукупність усіх бюджетів на території держави складають її бюджетну систему.

Внесення платежів до бюджету і одержання коштів органа­ми держави і органами місцевого самоврядування для покрит­тя витрат, пов'язаних із виконанням ними завдань і функ­цій, — це суспільні відносини, пов'язані із формуванням, роз­поділом і використанням централізованих фондів коштів, тоб­то мова йде про бюджет як економічну категорію.

Бюджет — план формування і використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, орга­нами влади АРК та органами місцевого самоврядування про­тягом бюджетного періоду.

Бюджет відіграє різну роль у житті кожної країни. Його можна розглядати в таких аспектах:

—у матеріальному — як документ, в якому об'єднуються дохо­ди і видатки держави або органу місцевого самоврядування;

—в юридичному — як закон або рішення місцевих органів про бюджет, тобто юридичні акти різної правової форми;

—в адміністративному як попередній план доходів і видатків;

—у бухгалтерському — як зведену таблицю зібраних доходів і видатків (за класифікацією доходів і видатків);

— у політичному — як дозвіл законодавчого (або місцевого представницького) органу уряду на формування і викорис­тання державних (і місцевих) фінансових ресурсів;

— у економічному і соціальному — як інструмент впливу дер­жави або органу місцевого самоврядування на економічне і соціальне життя країни.

Сутність бюджету будь-якої держави визначається її соціаль­но-економічним устроєм, завданнями і функціями. Головною метою економічного розвитку України є подолання кризових явищ і припинення падіння виробництва, укріплення фінансово-кредитної і грошової системи.

Виходячи із вищевикладеного державний бюджет та бю­джети органів місцевого самоврядування можна визначити як установлений нормами закону,прийнятого Верховною Ра­дою України або рішенням органів місцевого самоврядування, план формування, розподілу і використання централізованого (для держави або відповідної території) фонду коштів, необ­хідного для виконання завдань і функцій держави в цілому і адміністративно-територіальних одиниць, що очолюються органами місцевого самоврядування.

У більшості країн бюджет приймається на один рік. Річний бюджет було введено у Великобританії ще в XVII столітті. І поступово принцип щорічності став одним з основних. Парла­мент дає згоду виконавчій владі збирати доходи, встановлені законодавством, і витрачати їх на санкціоновані ним витрати тільки протягом певного періоду, який одержав назву бюджетного періоду, фінансового або адміністративного року.

Як правило, цей період триває 12 місяців у всіх державах. Однак початок цього періоду не збігається в різних країнах. В Україні ст. 96 Конституції встановила, що Державний бюджет затверджується щорічно на період із 1 січня по 31 грудня, а за особливих обставин — на інший період.

Як і в Україні, бюджетний рік відповідає календарному в Росії, Австрії, Бельгії, Італії, Польщі, Франції, Швейцарії та деяких інших країнах.

Із 1 квітня бюджетний рік починається у Великобританії, Данії, Японії; з 1 червня — в Австралії, Норвегії, Швеції; з 1 жовтня — в США, Нігерії. Початок бюджетного року при­стосовується до закінчення бюджетної сесії парламенту краї­ни, в якій приймається бюджет.

—Законодавство кожної держави встановлює не тільки трива­лість бюджетного періоду, але й термін, до якого закон про бюджет повинен бути прийнятий. Так, ст. 44 Бюджетного ко­дексу України встановила, що Закон про Державний бюджет України має бути прийнятий до 1 грудня року, що передує плановому.








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 3743;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.