Біржові індекси, їх значення.

Біржовий індекс - середні або середньозважені по­казники курсів цінних паперів, як правило, акцій.

1. Індекс як індикатор стану економіки - має відображати довгострокові тенденції роз­витку економіки, демонструвати різницю в рівнях розвитку га­лузей промисловості.

2. Індекс як індикатор та інструмент аналізу і прогнозу­вання кон'юнктури ринку цінних паперів - повинен відображати поточну ситуацію на рин­ку та простежувати локальні коливання кон'юнктури.

3. Індекс як основа для інструментів хеджування на фінан­совому ринку ф'ючерсних і опціонних контрактів із метою страхуван­ня від цінових ризиків.

4. Індекс як індикатор портфеля акцій і орієнтир при оцінці ефективності управління портфелями клієнтів - порівнюючи дохідність портфеля з певним "середнім" поступом ринку, можна зробити висновок про якість управління.

Найвідомішим і найдавнішим індексом у світі є "Доу-Джонс Индастріал аверідж.

На відміну від більшості інших відомих фондових індексів, цей є найелементарнішим, це просто середньоарифметичне цін 30 найбільших та найвідоміших компаній, акції яких котиру­ються на Нью-Йоркській біржі. Проте це найпопулярніший із багатьох індексів, що відображають ситуацію на цій біржі. І навіть ситуацію на фондовому ринку США в цілому.

Індекс Доу-Джонса для акцій промислових компаній базуєть­ся на вартості акцій тридцяти промислових компаній і розра­ховується за формулою:

Вартості акцій / К

де К — коригувальний коефіцієнт (дільник), який змінюється або в результаті дроблення (спліту) акцій емітентами (яке без­упинно відбувається з 1928 р.), або у зв'язку зі зміною списку фірм і компаній, акції яких беруть участь у розрахунку індексу. Цей коефіцієнт залишається незмінним доти, доки акції не дроб­ляться або доки ціни на них не зменшуються за рахунок диві­дендів, або доки одні акції не замінюються іншими.

Індекс відрізняється простотою обчислення, що поєднується з його досить чітким реагуванням на різного роду коливання біржових курсів і особливо на біржові кризи.

Промисловий індекс Доу Джонса (Dow Jones Industrial Avarage) – розраховується як середня арифметична курсів першокласних акцій 30 промислових компаній. Котирується у пунктах (пункт дорівнює приблизно 2,27 цента) та щоранку друкується у діловій пресі. Фіксується на NYSE 7 разів: при відкритті, о 10, 11 годині ранку, о 12, 13, 14, 15 годині дня та після закінчення біржового дня. Реальне значення індикатора Доу Джонса має сенс тільки тоді, коли порівнюється із значенням за попередній період.

Транспортний індекс Доу Джонса (Dow Jones Transport Avarage) – це середній показник, який характеризує рух цін на акції 20 транспортних корпорацій (авіакомпаній, автомобільних і залізничних компаній).

Комунальний індекс Доу Джонса (Dow Jones Utility Avarage) – середній показник руху курсів акцій 15 корпорацій, що займаються газо- та енергопостачанням.

Dow Jones Composite – це агрегований показник, який розраховується на основі промислового, транспортного і комунального індексів. Ще він відомий під назвою „Індекс-65”.

 

Індекс "Стандарт енд Пурз-500" (S&Р) демонструє сумарну ціну всіх акцій 500 компаній з 83 індустріальних груп. При цьо­му до уваги береться вартість усіх акцій, випущених цими компаніями на ринок. їхня ціна на момент розрахунку по­рівнюється з базовою вартістю усіх цих акцій у 1941-1943 рр. У результаті цей індекс дає точнішу картину і є об'єктом для наслідування на деяких біржах.

Він широко використовується інституційними інвесторами. Компанія також розраховує зважені за ринко­вою вартістю галузеві індекси акцій.

Цей індекс обчислюється за формулою:

å Pi * Qi,

S&Р = ------------------

Aring; Qi

де Рі - ціна акції і-тої корпорації; Qі - кількість акцій; п - кількість корпорацій.

До промислового індексу S&P включаються курси акцій 400 промислових фірм; до транспортного – курси акцій 20 транспортних компаній; індекс для електроенергетики і комунального господарства складається з курсів акцій 40 відповідних компаній; до фінансового індексу входять курси 40 акцій фінансових інститутів. У зведеному індексі S&P представлені курси акцій всіх 500 компаній.

 

Індекси "S&Р" і Доу-Джонс по-різному реагують на зміну цін. Наприклад, Доу-Джонс може помітно впасти через падіння цін однієї дорогої акції, що входить до його "обойми", а "S&Р" при цьому майже не зміниться, але головним є те, що ці індекси, як правило, змінюються паралельно, без особливих розбіжностей.

 

Головними індексами, що використовуються на ринку акцій у Німеччині, є DАХ, DАХ-100, СDАХ.

Індекс DАХ дає загальну об'єктивну картину стану фондового ринку, на якому усунено вплив рівня виплачуваних дивідендів. До нього входять акції 30 компаній, що забезпечують 80% обсягу обігу на біржі та 60% усього заявленого на біржі акціонерного капіталу.

Індекс DАХ-100 чіткіше відображає стан фондового ринку, розраховується для 100 великих компаній.

Індекс СDАХ розраховується на основі акцій усіх німецьких компаній, які котируються на Франкфуртській біржі. При розрахунку СВАХ використовується галузева града­ція, причому кількість компаній, що представляє кожну га­лузь, змінюється в значному діапазоні.

Поштовхом до зростання обсягів інвестицій, особливо іно­земних, повинно стати те, що Україна вже входить до міжнародного фондового індексу. Міжнародна фінансова корпорація (МФК) як один із під­розділів Світового банку формує базу даних, до якої і входять обчислені фондові індекси.

МФК має затверджену методику, що може застосовуватися щодо будь-якого ринку. МФК розраховує три види індексів: ІFС Frontier, ІFС Global, ІFС Investable.

Україна увійшла до індексу ІFС Frontier, який існує з 1996 року. Головними умовами внесення країни є наявність "пристойного" переліку підприємств, які відповідають певним вимогам щодо капіталізації, ліквідності, а також щоденне проведення торгівлі на якому-небудь організованому ринку та наявність мінімальної актив­ності на торговому майданчику.

Дані для вираху­вання індексу ґрунтувалися на результатах торгів­лі в ПФТС. До індексу ввійшли 17 підприємств НПЗ «Галичина», «Центренерго», «Дніпроенерго», «Дніпрообленерго», «Донбасенерго», «Харцизький трубний завод », « Київенерго», « Київобленерго», «Маріупольський металургійний завод», «Нікополь­ський завод феросплавів», «Нижньодніпровський трубопрокатний завод», «Росава», концерн «Стірол», «Сумське НВО ім. Фрунзе», «Укрнафта», «Захід-енерго», «Запорізький автозавод».

Внесення України до індексу Міжнародної фінансової корпорації слід розглядати як значне досягнення, хоча це лише перший крок назустріч іноземним інституційним ін­весторам.

 

 

Розрахунок індексів ділової активності в Україні доцільно проводити, спираючись на досвід інших країн, які мають бага­торічну історію розрахунку таких показників.

З початком розвитку українського фондового ринку спеціа­лістами робилися спроби використання наявних світових мето­дик і розробки на їх основі власних українських індексів.

Індекс ПФТС – це офіційний показник позабіржової фондової торговельної системи. Розраховується на основі простих акцій підприємств, що пройшли лістинг у ПФТС. Індекс розраховується у режимі реального часу на таких основах: щогодинній (наприкінці кожної години протягом торговельної сесії), щоденній (кожного робочого дня наприкінці торговельної сесії), щотижневій (наприкінці кожного робочого тижня). Зазвичай, індекс розраховується щотижнево у гривнях і доларах на основі реальних і твердих котирувань у ПФТС.

До переліку акцій підприємств, які входять до індексу, включаються акції, що мають найкращі показники ліквідності. Цей перелік переглядається щомісяця.

У поточному періоді індекс розраховується на основі списку підприємств, складеного у попередньому місяці. Для того, щоб потрапити до списку індексу, підприємства-емітенти повинні пройти лістинг ПФТС і належати до першого або другого рівнів Списку ПФТС. До переліку акцій підприємств, що входять до індексу, включаються акції, щодо яких у ПФТС було зареєстровано найбільшу кількість двостороніх угод. Крім того загальна капіталізація або статутний фонд компанії повинен перевищувати 10 млн. грн., а кількість акціонерів – 1 тис.

Індекс розраховується за принципом ринкового зважування, в основу якого покладено метод арифметичної середньої:

Ipfts = Ipftsb × ,

де Ipftsb – базове (початкове) значення індексу, яке дорівнює 100; МСі,t – ринкова капіталізація всіх акцій і-тої компанії зі списку ПФТС у поточному періоді; МСі,b – ринкова капіталізація всіх акцій і-тої компанії зі Списку ПФТС у базовому періоді. Капіталізація розраховується за такою формулою:

MCi,t = Qi × PIi,t ,

де Qi – кількість звичайних акцій, випущених даним емітентом; Pii,t – ціна останньої угоди на акції у поточному періоді

 








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 1593;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.