Встановлення ціни на цінні папери

Визначення ринкової ціни є однією з найважливіших функцій біржі, оскільки ціни на цінні папери, що встановлюються на біржі, суттєво впливають на ціни інших активів, які є в обігу. Крім вияв­лення та встановлення ціни, частиною ціноутворюючої функції біржі є також стабілізація та прогноз цін на біржовому ринку. Стабіліза­ція цін на біржовому ринку відбувається через встановлення допус­тимих змін цін на біржові активи. Цьому також сприяє діяльність співробітників біржі, які ведуть торги окремими видами цінних па­перів і здійснюють у разі потреби купівлю-продаж цінних паперів від свого імені. Прогнозна функція більше властива для спеціалізо­ваних бірж, на яких здійснюється торгівля строковими контракта­ми, оскільки ціни на ринку строкових угод мають суттєвий вплив на формування поточних ринкових цін.

Котирування полягає у визначенні курсів цінних паперів через зосередження попиту та пропозиції, зіставлення лімітів цін замов­лень на купівлю і продаж цінних паперів та встановленні оптималь­ної ціни, при якій виконується найбільша кількість замовлень, здій­снюється найбільший обіг цінних паперів.

Існує кілька основних способів встановлення ціни на фондові цінності, що продаються:

• ціна фіксується на рівні курсу біржового дня укладення термінової угоди;

• ціна на фондові цінності не обумовлюється, а розрахунки здійснюються за курсом, що встановлюється на останній біржовий день для певного виду цінних паперів на конкретній біржі, тобто на момент ліквідації (виконання) угоди;

• за ціну на фондові цінності може бути взято її курс будь-якого, але заздалегідь обумовленого біржового дня в період від дня укладення угоди до дня виконання розрахунків;

• умовами угоди передбачається встановлення максимальної ціни, за якою цінні папери можуть бути куплені, і мінімальної ціни, за якою можливий їх продаж.

Котирування відбувається двома методами:

Методом реєстрації

1. Метод реєстрації передбачає аналіз даних про фактичні угоди, що зареєстровані на фондовій біржі

2. У результаті аналізу виявляються найбільш характерні, типові рівні цін, які складаються на біржі і є показовими для ринкової кон’юнктури.

3. Предмет реєстрації – граничні ціни за верхнім і нижнім рівнем щоденного біржового курсу цінних паперів (біржова ціна – найвищий курс – курс покупця, найнижчий курс – курс продавця).

4. Фіксується ціна в перші хвилини біржового дня і ціна, що складається в кінці дня.

5. Котирувальний аналіз реєстраційним методом виконується дуже швидко – використовується сучасна біржова автоматизована система.

Методом встановлення єдиного (типового) курсу

1. Встановлюється на підставі відомостей:

- про кількість паперів, котрі бажає продати продавець;

- про кількість паперів, котрі бажає купити покупець.

2. Ще вагомішим з дані про ціни:

- що їх просить продавець;

- що їх пропонує покупець.

3. На підставі порівняння цих відомостей складається певний баланс, що впливає на курс цінних паперів даного виду.

Котирування є:

ФІКСИНГОВЕ (простий аукціон) - Замовлення на купівлю-продаж цінних паперів збираються брокерами і подаються на біржу перед проведенням котирування

У визначений час відбувається зіставлення реального попиту та пропозиції цінних паперів.

У результаті котирування встановлюється єдина ціна, за якою виконуються всі заявки і яку називають ціною дня. Як правило, протягом одного дня відбувається одне котирування.








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 756;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.