Цивільно-правова відповідальність в інформаційних відносинах

Інститут цивільної відповідальності за інформаційні правопорушення обумовлений комплексним характером інформаційного права, окремі норми якого містяться і в цивільному законодавстві. Цивільний кодекс України не тільки дає визначення інформації, але й урегульовує цивільно-правові відносини, пов’язані з її обігом. Відносини, що виникають з приводу доступу до інформації, досить часто пов'язані з правом власності, а тому більшість способів захисту права власності на інформацію і цивільної відповідальності за порушення цього права регулюються цивільним законодавством.

ЦК України відніс інформацію до нематеріальних благ, тобто називає її своєрідним об’єктом власності.Інформаційні права в цивільних правовідносинах урегульовані, зокрема, статтею 288 ЦК України, де закріплено право фізичної особи на свободу, а в ст. 289 – право на особисту недоторканість. Крім того, цивільним законодавством охороняються ряд конституційних прав, серед яких здоров’я, життя, честь, гідність, ділова репутація, ім’я чи найменування, авторство, свобода літературної, художньої, наукової та технічної творчості. Власником таких прав, що мають прямий зв'язок з інформаційними відносинами, може виступати будь-яка особа, права якої перебувають під охороною та захистом національного та й міжнародного законодавства. Названі та інші інформаційні права, нерідко стають предметом протиправного посягання, а відповідно об’єктом цивільного правопорушення. Таким об’єктами можуть бути права на окремі види інформації, зокрема комерційну таємницю, авторські права, доступ до яких регулюється інститутом інтелектуальної власності цивільного права. У той же час умови поширення інформації її користувачем може визначати і договір про надання інформаційних послуг, яким сторони беруть на себе відповідні зобов’язання, у тому числі майнового характеру. Порушення однією зі сторін зобов’язань майнового характеру або заподіяння майнової чи немайнової (моральної) шкоди тягне за собою цивільно-правову відповідальність.

Механізм цивільно-правової відповідальності за порушення в інформаційній сфері обумовлений особливостями цивільно-правових відносин, які ґрунтуються на принципах неприпустимості свавільного втручання у сферу особистого життя людини, неприпустимості позбавлення права власності, свободи договору та підприємницької діяльності, судового захисту цивільного права та інтересу тощо. Цивільно-правова відповідальність в інформаційній сфері настає внаслідок завдання матеріальної або моральної шкоди фізичним або юридичним особам при порушенні відповідних норм інформаційного права і полягає в необхідності відшкодування завданих збитків. Особливостям цивільно-правової відповідальності є компенсаційно-відновлювальний характер, що проявляється у застосуванні до винної особи примусових заходів майнового характеру, спрямованих на відшкодування нанесених збитків потерпілій стороні.

Підставами настання цивільної відповідальності є порушення норм інформаційного законодавства або договірних відносин про надання інформаційних послуг, що є посяганням на права та інтереси особи, які охороняються інформаційним та цивільним законодавством. Нанесення матеріальної або моральної шкоди, порядок стягнення якої регулюється цивільним законодавством, є обов’язковою складовою підстав притягнення винної особи до цивільної відповідальності. Обов’язковою умовою притягнення винної особи до цивільно-правової відповідальності є причинний зв'язок між протиправною поведінкою суб’єкта правопорушення та заподіяною шкодою. Так, наслідком поширення неправдивої інформації про особу, або розкриття таємниці її особистого життя, стану здоров’я тощо, може бути моральна шкода, що проявляється у фізичному болі та стражданнях, у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сімї чи близьких родичів у зв’язку з обмеженням у доступі до інформації або приниженням честі, гідності, ділової репутації фізичної або юридичної особи. Змістом такої відповідальності може бути позбавлення правопорушника певних благ матеріального характеру, зміна невиконаного зобов’язання новим або встановлення додаткового зобов’язання. Відповідно до статті 431 ЦК України порушення права, в тому числі невизнання цього права чи посягання на нього, тягне за собою відповідальність, встановлену законом чи договором. Відповідно ж до ст. 200 ЦК України суб’єкт відносин у сфері інформації може вимагати усунення порушень його права та відшкодування майнової і моральної шкоди, завданої такими правопорушеннями.

Підстави цивільно-правової відповідальності в інформаційній сфері встановлюють й інші вітчизняні закони, що урегульовують окремі питання обігу інформації у відповідних сферах суспільних відносин. Так, ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів» закріплює право споживача на інформацію та визначає зміст такої інформації. У той же час частиною 7 цієї ж статті споживачу надається право розірвати договір і вимагати відшкодування завданих йому збитків за надання недоступної, недостовірної, неповної або несвоєчасної інформації про продукцію та про виробника (виконавця, продавця), що спричинило придбання продукції, яка не має потрібних споживачеві властивостей. Такі ж права надає законодавець у випадках ненадання у визначений строк належної інформації про продукцію. Якщо шкода життю, здоров'ю або майну споживача заподіяна в результаті надання недостовірної, неповної або несвоєчасної інформації про продукцію та про виробника, потерпіла особа має право пред'явити продавцю (виробнику, виконавцю) цивільно-правові вимоги, передбачені законом, а також вимагати відшкодування збитків, завданих природним об'єктам, що перебувають у його володінні на праві власності або на інших підставах, передбачених законом чи договором. Відшкодуванню у повному обсязі підлягають і збитки, завдані споживачеві недобросовісною рекламою.

Цивільно-правова відповідальність за порушення особистих немайнових прав особи, пов’язаних з незаконним проведенням в ході розслідування кримінального провадження, виїмки документів, інформації, проведення оперативно-пошукових заходів, що обмежують особисті права громадян чи поширюють про них конфіденційну або неправдиву інформацію. Якщо такі дії будуть визнані незаконними внаслідок постановлення виправдувального вироку суду, припинення кримінального провадження тощо, Закон України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органами, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду» передбачає можливість відшкодування матеріальної та моральної шкоди потерпілим громадянам.

Цивільним законодавством регулюються відносини щодо юридичної відповідальності засобів масової інформації.Специфіка діяльності засобів масової інформації спричинила виникнення низки особливостей їх юридичної відповідальності за поширення недостовірної інформації. Цивільним кодексом України і законами України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства» передбачено, що моральна (немайнова) шкода, заподіяна громадянинові в результаті розповсюдження через засоби масової інформації даних, що не відповідають дійсності, принижують честь і гідність громадянина або завдають йому іншої немайнової шкоди, компенсується за рішенням суду, відповідним засобом масової інформації, а також вищими посадовими особами і громадянами. Розмір відшкодування моральної шкоди в грошовому виразі визначається судом. При цьому обов'язок доводити свою право лежить на відповідачеві.

Цивільно-правова відповідальність наступає у випадках заподіяння шкоди фізичним та юридичним особам внаслідок недотримання відповідних норм інформаційного права. Об’єктом цивільного інформаційного правопорушення є майнові та особисті немайнові права фізичної або юридичної особи, що охороняються інформаційним та цивільним законодавством. Об’єктивна сторона характеризується протиправністю, суспільною небезпекою та причинним зв'язком між діянням та причиненою матеріальною чи моральною шкодою. Суб’єктом правопорушення може бути фізична та юридична особа. Суб’єктивна сторона може проявлятися у формі умислу або необережності.

Цивільно-правові спори у переважній більшості розглядаються за підвідомчістю судами загальної юрисдикції, адміністративними або господарськими судами. При цьому можуть вимагатися будь-які способи захисту, передбачені ст. 16 ЦК України, серед яких визнання права, визнання правочину недійсним, відшкодування збитків, відшкодування (компенсація) моральної шкоди тощо. Водночас, цивільне законодавство надає можливість потерпілій стороні самостійно захищати свої інформаційні цивільні права засобами протидії, не заборонених законом або такими, що не суперечать моральним засадам суспільства. Способи самозахисту встановлюються договором, актами цивільного законодавства або обираються самостійно. Розмір відшкодування встановлюється законом або домовленістю осіб, а у випадках наявності спору між сторонами – судом. Потерпіла особа може вимагати припинення подальшого розповсюдження інформації, її спростування, компенсації моральної шкоди тощо. Після використання всіх національних засобів правового захисту порушених інформаційних цивільних прав потерпіла особа може звертатися за захистом до міжнародних судових інстанцій.

Цивільно-правова відповідальність за інформаційні правопорушення є засобом забезпечення захисту особистих немайнових прав потерпілої особи. Специфіка цивільно-правової відповідальності за інформаційні правопорушення обумовлена особливостями об'єкта правопорушення, способами обчислення і доведення шкоди та деякими іншими факторами. Сутність цієї відповідальності полягає в покладенні на правопорушника обов'язку відшкодувати майнову або моральну шкоду, заподіяну внаслідок порушення норм інформаційного законодавства. Основною метою відповідальності за заподіяну шкоду є забезпечення найбільш повного поновлення (компенсація) цих прав за рахунок особи, що спричинила шкоду, або інших осіб, на яких згідно із законодавством покладений обов'язок відшкодування шкоди. Необхідною умовою виникнення зобов'язань щодо відшкодування заподіяної шкоди є наявність самої шкоди.








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 3561;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.