Основні фонди поділяються на виробничі і невиробничі.

Виробничі фонди - це засоби праці, які функціонують у виробничому процесі (будівлі та споруди виробничого призначення, передавальні пристрої, силові і робочі машини та обладнання, транспортні засоби й інше).

Невиробничі основні фонди - засоби праці, які безпосередньо не беруть участь у виробничому процесі, а задовольняють побутові та культурні потреби (житлові будівлі, об'єкти охорони здоров'я й інше).

Амортизацією називається процес перенесення вартості основних фондів на готовий продукт у міру фізичного зносу. Сума перенесеної вартості основних фондів, яка використовується для заміщення зношених фондів, називається амортизаційним фондом. Певна частина цього фонду використовується на повне відновлення (реновацію) зношених основних фондів, а інша частина - на їх капітальний ремонт, в процесі якого відбувається їх часткове поповнення.

Фізичний знос полягає в поступовій втраті основними фондами працездатності в результаті тривалого і інтенсивного функціонування. Засоби праці фізично зношуються також під впливом сил природи.

Моральний знос полягає у втраті основними фондами частини вартості в результаті технічного прогресу в машинобудуванні і будівництві, тобто більш дешевого або більш сучасного обладнання.

Таким чином, на основні та оборотні ділиться тільки продуктивна частина виробничих фондів. Грошова і товарна форма виробничих фондів не діляться на основні й оборотні фонди, а є фондами обігу. Тому машина, яка встановлена на заводі, належить до основних фондів, а машина як продукт цього заводу - до фондів обігу.

Фонди обігу - це сукупність всіх коштів, які обслуговують сферу обігу. Вони включають:

- Готову продукцію, що перебуває на складі підприємства;

- Відвантажена, але ще не сплачена покупцем готова продукція;

- Грошові кошти підприємства (в касі, у фінансових інститутах: у банку, на рахунках, цінних паперах);

- Ресурси, які необхідні для реалізації готової продукції, її зберігання, доведення до якості, яка відповідає вимогам споживачів;

- Інші ресурси, які використовуються для обслуговування поставок та продажу готової продукції.

Оборотні фонди і фонди обігу, виражені в грошах, утворюють оборотні кошти. Оборотні кошти - ресурси, використовувані підприємствами для створення виробничих запасів, авансування витрат у процесі виробництва і реалізації продукції.

За джерелами формування розрізняють:

- Власні оборотні кошти - формуються за рахунок власних коштів підприємства, його прибутку, а також (для державних підприємств) коштів міністерств, відомств, в особливих випадках - з бюджету (готова продукція, гроші в банку, товари відвантажені зі складів підприємства, зарплата);

- Позичкові (залучені) оборотні кошти - створюються за рахунок кредитів банків та інших кредиторів, вони покривають додаткові потреби підприємства.

Основні фонди та оборотні засоби утворюють статутний фонд підприємства, рух якого знаходить відображення в самостійному балансі.

Таким чином, джерелами формування оборотних коштів підприємства є: статутний фонд, прибуток, банківські позики, залучені кошти інших організацій.

Сукупність вартості основних виробничих і невиробничих фондів утворюють основні засоби підприємства.

Прискорення оборотності коштів підприємства дозволяє вивільнити з обороту частину коштів, при уповільненні оборотності з'являється потреба в додатковому їх залученні.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 3611;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.