ВИТРАТИ ВИРОБНИЦТВА. СОБІВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ЗНИЖЕННЯ

 

Процес виробництва товарів завжди пов'язаний з використанням засобів виробництва і робочої сили, тобто з витратами минулого (уречевленої в засобах виробництва) і живої праці (новостворена вартість, що складається з необхідного продукту і додаткового продукту - чистого продукту).

Витрати виробництва в грошовій формі на одиницю продукції називається собівартістю. Собівартість можна розглядати як сукупні витрати, розділені на кількість створеної продукції, тобто з термінологією західної економічної науки, як середні витрати.

Вартість і собівартість це категорії різних рівнів системи виробничих відносин. Вартість категорія безпосередньо виробництва. Її складовими елементами є матеріальні витрати, необхідний і додатковий продукт. Собівартість виражає відносини розподілу продукту, які склалися між суспільством в цілому і окремим виробником з приводу відокремлення витрат виробництва.

Для підприємства собівартість показує величину витрат і доходів. При певному рівні ціни зменшення витрат веде до збільшення доходів. Собівартість відображає реальні, прямі витрати підприємства на виробництво продукції і, таким чином, дозволяє визначити ефективність його роботи. Собівартість відображає також комплекс відносин пов'язаних з цінами на засоби виробництва, швидкістю обороту фондів, рівня заробітної плати працівників й інше.

Для того щоб визначити шляхи зниження собівартості продукту, необхідно знати структуру витрат. У трудомістких галузях виробництва переважають витрати на засоби виробництва, у матеріаломістких (харчова промисловість) велика частина матеріальних витрат, в фондомісткіх галузях (чорна металургія) велику питому вагу мають амортизаційні відрахування.

Існує група факторів, які впливають на зниження собівартості продукції, але не залежать від конкретного виробництва. Наприклад, будівництво за рахунок держави доріг, мостів, що веде до зниження транспортних витрат, зменшення витрат на перевезення сільськогосподарської продукції й інше. Це також політика держави в області цін, тарифів і заробітної плати. Прискорені норми амортизації зумовлюють зростання собівартості. Можна виділити фактори, пов'язані з природними умовами. Вони помітно впливають на собівартість продукції галузей добувної промисловості та сільського господарства.

Собівартість має досить складну внутрішню будову або структуру. Розмежування різних елементів собівартості дає можливість здійснювати їх облік і на цій основі визначити загальний обсяг витрат, визначати закономірності й тенденції їх динаміки, і відповідно шляхи їх зниження.

Структуру собівартості зазвичай розглядають у двох аспектах: за елементами витрат і за статтями калькуляції, під якою розуміють обчислення собівартості продукції при її формуванні за різними ознаками.

За елементами витрат:

Сировина і основні матеріали

Допоміжні матеріали

Паливо

Електроенергія

Амортизація основних фондів

Заробітна плата (основна і додаткова)

Соціальне страхування

Інші витрати

 








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 1927;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.