Аналіз обсягів і структури виробництва продукції

 

Обсяг виробництва продукції може бути виражений у натуральних, умовно-натуральних і вартісних вимірниках:

Етапи аналізу:

1. Аналіз обсягу та структури виробництва продукції.

1.1. Вивчення динаміки та виконання плану виробництва валової і товарної продукції порівняно з обсягом проданої продукції.

1.2. Аналіз виконання виробничої прогарами за асортиментом.

1.3. Оцінка структури продукції та впливу структурних зрушень на виконання виробничої програми.

2.Аналіз якості продукції.

3. Аналіз ритмічності виробництва.

4. Аналіз виконання договірних зобов’язань та продажу продукції.

5. Аналіз збільшення обсягу виробництва та реалізації.

Основними показниками обсягу виробництва є товарна, валова та реалізована продукція.

Валова продукція- це вартість усієї виготовленої продукції, виконаних робіт і наданих послуг, включаючи незавершене виробництво.

Товарна продукціяхарактеризує обсяг виробництва повністю завершених і належних до продажу продукції, робіт, послуг; відрізняється від валової тим, що до неї не включаються залишки незавершеного виробництва та внутрішньогосподарський оборот.

Обсяг реалізованої продукціївизначається за діючими цінами (оптовими, договірними), а для потреб економічного аналізу включається вартість реалізованої продукції відвантаженої і оплаченої покупцями.

 

1. Перший етапаналізу є оцінка обсягів і структури виробництва продукції. виконання плану (прогнозу) виробництва та реалізації продукції за звітний період ( порівняння фактичних даних з плановими в цілому по підприємству), у розрізі його структурних підрозділів або окремих видів продукції (табл. 1.). Проведений аналіз продукції дозволяє: встановити причини неефективного використання виробничого потенціалу.

 

Таблиця 1. Обсяги виробництва товарної продукції

Показники Обсяги виробництва продукції, тис. гри. Відхилення фактичного випуску продукції за звітний період
    Минулий період звітний період від плану від минулого періоду
        план факт +/-. тис. гри. Чс +/-. тис. грн.   %
Товарна продукція + 10 + 1.3 +50 +6,9
А +7 +4.3 - -
Б +3 + 1.0 +84 +37,2
В - - -34 -10,5
Цех № І +3 +0.6 +33 +7,6
Цех № 2 +6 +3.3 +6 +3.3
Цех № 3 +1 +0.9 + 11 ±10.5

 

 

За даними таблиці 1. план з виробництва товарної продукції перевиконано на 10 тис. грн., що складає 1,3%. Це відбулося за рахунок: збільшення обсягів виробництва продукції А на 7 тис. грн., що становить 4,3% від запланованого обсягу, та продукції В - на 3 тис. грн., або на 1%. Упорівнянні з минулим періодом обсяги виробництва продукції такі збільшилися на 50 тис. грн., що склало 6,9 %.

Щодо роботи цехів, то у порівнянні з минулим періодом найкраще працював цех №1: фактичний обсяг виробництва продукції збільшився їм 33 тис. грн., що становить 7.6%. Значно покращилася робота цеху №3 У порівнянні з минулим періодом: фактичний випуск продукції у звітному періоді збільшився па 10.5%. або на 11 тис. гри., що г досить позитивним для роботи всього підприємства.

1.1.Аналіз динаміки обсягу виробництва та реалізації продукції проводиться за допомогою наступних показників:

1) базисних темпів зростання і приросту:

2) ланцюгових темпів зростання і приросту;

3) середньорічних темпів зростання (приросту).

Об'єктами аналізу при цьому є валова, товарна, реалізована продукція, оцінена у вартісних вимірниках (як у поточних, так і в порівнюваних цінах); обсяг виробництва в натуральних (умовно-натуральних) вимірниках, що нейтралізує вплив інфляції.

Приклад аналізу динаміки виробництва та реалізації продукції наведено в таблиці 2.

Таблиця 2. Динаміка виробництва та реалізації продукції підприємства

Kвap тал Обсяг виробництва, тис. гри. Темпи зростання. % Обсяг реалізації, тис. гри. Темпи зростання, %
        базисні ланцю­гові +/-     базисні ланцю­гові +/-
І - - - - - -
П 116,9 116.9 - 147.3 147.3 -
III 107.7 92.1 -15.6 129.0 87.6 -41.4
IV 105.4 97.9 -7.5 130.1 100,8 -29.3
Разом х х х х х х

 

 

За даними таблиці 2. найбільший теми зростання обсягу виробництва продукції спостерігається у П-му кварталі й становить 116,9%. На кінець звітного періоду діяльність підприємства щодо виробництва продукції дещо погіршилася, порівняно з 1-м кварталом (про що свідчить показник темпу зростання в IV кварталі, який становить 105.4%). Причиною зниження темпу зростання може бумі невикористання усіх виробничих потужностей підприємства.

Проте, порівнюючи показники обсягу виробництва продукції з попереднім кварталом, слід зазначити, що найгірший показник у ІІІ-му кварталі, який складає 92.1%.

Якщо розглядати, наведені в табл.2. обсяги реалізації продукції, то слід відмітити, що найбільші темпи зростання спостерігаються у П-му Кварталі, які становлять 147,3%, що с причиною збільшення обсягів виробництва у цьому кварталі.

Зменшення обсягів реалізації порівняно з попереднім кварталом відбулося у

ІІІ-му кварталі, оскільки у порівнянні з ІІ-м кварталом темп зростання становить 87,6 %. Це може бути зумовлено наявністю залишків нереалізованої продукції, дебіторської заборгованості тощо.

Аналізуючи динаміку обсягів виробництва, потрібно обов'язково визначити, які фактори спричинили таку тенденцію розвитку та відокремити зовнішні й внутрішні.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 3599;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.