Капітал - це авансована вартість, яка в процесі свого руху приносить більшу вартість.

Перетворення звичайних грошових знаків в капітал включає, як чисто технічні, техніко-організаційні моменти, так і соціально-економічні. При цьому капітал це категорія, яка виражає не стільки технічні чи організаційні відносини, скільки соціально-економічні, тобто капітал може існувати тільки за певних соціально-економічних умова. До них відносяться:

1. високорозвинене товарне виробництво і обіг;

2. наявність такої мотивації діяльності виробника, як особисте збагачення;

3. зосередження у частині господарюючих агентів значної частки засобів виробництва, тобто певну ступінь концентрації виробництва і капіталу;

4. відсутність власних засобів виробництва у частині господарюючих агентів, що змушує їх найматися на роботу.

Існують і інші погляди на капітал. Значна частина дослідників вважають, що капітал - це сукупність засобів виробництва, які приносять дохід їх власникам.

Значного поширення придбав погляд на капітал як на один з виробничих факторів, який поряд з працею, землею приносить дохід (Сей).

Якщо розглядати капітал як певне вкладення, яке дає можливість отримати дохід, то до нього необхідно віднести і вкладення в робочу силу (людський капітал - Беккер).

Всі ці підходи в цілому можна охарактеризувати як народногосподарські (макроекономічні).

Якщо розглядати капітал з погляду підприємця, то це сума вартісної оцінки майна і коштів підприємця, які він може використовувати на господарські потреби. З цієї точки зору важливим є співвідношення між власним і чужим (позиковим) капіталом.

Часто в повсякденному житті капіталом називають гроші. Однак у науковому значенні гроші перетворюються на капітал тільки за певних соціально-економічних умовах.

Гроші перетворюються на капітал тоді, коли їх використовують в обігу з метою отримання прибутку, тобто отримання приросту грошей по відношенню до початкової суми.

Отже, перетворення грошей в капітал пов'язано з перетворенням робочої сили в товар, предмет купівлі-продажу. Це відбувається за наявності двох умов:

1. Коли власник робочої сили особисто вільний, має право вільно розпоряджатися своєю робочою силою.

2. Коли власник робочої сили - працівник не має засобів виробництва і засобів до існування, в результаті чого повинен продавати свою робочу силу.

Властивості товару робоча сила:

- Споживча вартість полягає в здатності працівника створювати своєю працею нову вартість, яка більше, ніж коштує сама робоча сила.

- Вартість, яка визначається вартістю засобів існування необхідних для відтворення робочої сили, тобто утримання працівника і його сім'ї.

 








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 996;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.