Аналітичний облік вилученого капіталу необхідно вести за видами акцій.

Неоплачений капітал— це сума заборгованості засновників (учасників) за внесками у статутний капітал.

Відображення операцій звиникнення і погашення заборговано­сті за внесками у статутний капітал відбувається на підставі пер­винних документів:

— статуту;

— довідок бухгалтерії;

— прибуткових і видаткових касових ордерів;

— накладних і т.д.

Для узагальнення інформації про зміни в складі неоплаченого капіталу підприємства, обліку розрахунків з учасниками за внеска­ми у статутний капітал призначено рахунок 46 «Неоплачений ка­пітал».

За дебетом рахунку показуються суми статутного капіталу, які заявлені і зареєстровані, але не внесені засновниками, а за кредитом— погашення заборгованості за внесками у статут­ний капітал.

Подальші внески засновників (учасників) зменшують сальдо рахунку 46. Згідно з Інструкцією про застосування плану рахунків аналітичний облік неоплаченого капіталу необхідно вести за вида­ми капіталу. Але з метою отримання інформації, необхідної для проведення аналізу та прийняття управлінських рішень аналітич­ний облік доцільно організувати за видами внесків, за кожним за­сновником, учасником, акціонером.

Організація відображення інформації про власний капітал у фінансовій звітності.Інформація про види власного капіталу, що узагальнена в облікових регістрах, використовується при складанні фінансової звітності. Як вже було відмічено, дані про власний капі­тал знаходять відображення у Балансі (форма № 1) та Звіті про вла­сний капітал (форма № 4).

В Балансі відображення власного капіталу підприємства передба­чено у першому розділі пасиву. Його розмір на звітну дату визнача­ється шляхом додавання сум статутного, додаткового, резервного ка­піталу і нерозподіленого прибутку та вирахування суми неоплаченого, вилученого капіталу та суми непокритих збитків.

На основі інформації регістрів синтетичного та аналітичного обліку формується Звіт про власний капітал (форма № 4), який міс­тить дані про залишки сум власного капіталу за видами на початок і на кінець звітного періоду, а також дані про зміни у складі влас­ного капіталу, що відбулися на протязі звітного періоду.








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 1000;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.