Юридична характеристика транспортних засобів в Україні.

План:

Вступ.

Питання 1. Призначення та види транспортних засобів.

Питання 2. Правові аспекти використання транспортних засобів в перевізному процесі.

Висновки.

 

Вступ.

Питання 1. Призначення та види транспортних засобів.

 

Виробничі властивості транспорту та специфіка перевізного процесу обов’язковою умовою передбачають наявність в цій сфері таких специфічних знарядь, як транспортні засоби. Фактично, транспортні засоби, є невід’ємним атрибутом і входять до складу транспортних підприємств, які надають відповідні перевізні послуги. В цьому процесі транспортні засоби відіграють особливо важливу роль, бо саме ними переміщуються пасажири, вантажі, багаж і пошта у просторі, по суходолу та водній поверхні. Причому транспортні засоби використовуються будь-яким видом транспорту із числа тих, що призвані здійснювати названі перевезення.

У процесі багатьох років, паралельно із розвитком транспорту, розвивалися також і транспортні засоби. Так, одним із найважливіших факторів їх розвитку можна назвати ускладнення транспортних засобів, що обумовлюється збільшенням кількістю та якістю надаваємих ними послуг, а також їх постійною спрямованістю на зменшення процесу перевезень. На теперішній час транспортними засобами визнаються специфічні технічні споруди, які спроектовані та побудовані згідно з діючими на транспорті правилами, нормами та стандартами, і призвані опосередковувати відносини між перевізниками та споживачами транспортних послуг шляхом безпосереднього перевезення пасажирів, вантажів, багажу або пошти у повітряному просторі, на суходолі та у водному середовищі.

В цьому контексті специфічною рисою можна назвати те, що трубопровідні транспортні засоби, у порівнянні з транспортними засобами інших видів транспорту, жодним чином не переміщуючись, перебувають у стаціонарному положенні і здійснюють перевізний процес, транспортуючи відповідні речовини. У зв’язку із специфічними властивостями трубопровідних транспортних засобів вважається за доцільне їх розглядати у єдиному контексті з підприємствами трубопровідного транспорту, що і буде зроблено в наступних лекційних обговореннях.

Іншим суттєвим моментом даного лекційного обговорення є його спрямування на дослідження правових властивостей транспортних засобів таких видів, як авіаційний, автомобільний, морський, річковий та залізничний транспорт загального користування. Це пояснюється, зокрема, тим, що дані транспортні засоби не замикаються в невеликих просторових межах, задовольняють потреби широких кіл споживачів, активно взаємодіють між собою та зарубіжними партнерами, і набули широкого висвітлення в законах та підзаконних нормативно-правових актах. З цього приводу і пропонується дослідити юридичні властивості транспортних засобів саме цих видів транспорту.

Так, для транспортних засобів, поряд із їх визначенням немаловажним питанням є їх класифікація, яка знайшла своє висвітлення в відповідних нормативно-правових актах.

Одною із очевидних ознак, за якою проводиться класифікація транспортних засобів, є їх належність до того чи іншого виду транспорту. З цього приводу відповідна класифікація має наступний вид:

- транспортні засоби автомобільного транспорту;

- транспортні засоби залізничного транспорту;

- транспортні засоби авіаційного транспорту;

- транспортні засоби водного транспорту.

Іншою класифікаційною ознакою транспортних засобів є їх майнова

характеристика. Згідно з цим транспортні засоби класифікуються на:

- транспортні засоби, які перебувають у державній власності;

- транспортні засоби, які перебувають у колективній власності;

- транспортні засоби, які перебувають у приватній власності.

Наступною, не менш важливою ознакою, за якою може бути проведена

класифікація, є юрисдикційні повноваження держави щодо тих чи інших транспортних засобів. Згідно з цим транспортні засоби класифікуються на такі, що підпадають під юрисдикцію України, і на такі, що не підпадають під юрисдикцію України.

Також до класифікаційних ознак можна віднести призначення транспортних засобів здійснювати перевезення певних видів. Згідно з цим транспортні засоби поділяються на такі, що здійснюють вантажні, пасажирські, багажні, поштові та змішані перевезення.

Крім наведених існують і інші класифікаційні ознаки транспортних засобів, які диференціюються за технічними, організаційними, правовими та багатьма іншими параметрами.

 

Висновки по питанню.

 

Питання 2. Правові аспекти використання транспортних засобів в

перевізному процесі.

 

Метою лекційного розгляду в цьому питанні є предметне дослідження тих транспортних засобів, які використовуються конкретними видами транспорту, набувають в своїй діяльності певних юридичних властивостей і підпадають під активний вплив з боку транспортного законодавства України.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1250;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.