Автомобільний транспорт.

Під автомобільними транспортними засобами слід розуміти такі дорожні транспортні засоби, за допомогою яких здійснюється перевезення пасажирів і вантажів автомобільними дорогами чи виконання спеціальних робочих функцій (ст. 1 закону України “Про автомобільний транспорт”).

За своїм призначенням автомобільні транспортні засоби поділяються на пасажирські автомобілі, вантажні автомобілі, вантажопасажирські автомобілі та причепи (ст. 22 закону України “Про автомобільний транспорт”).

У свою чергу для автомобільних транспортних засобів притаманні певні властивості, одною із яких є вимоги, які пред’являються до них та їхніх запасних частин. Так, автомобільні транспортні засоби повинні:

- не загрожувати безпеці осіб, які ними користуються, або іншим учасникам

руху;

- рівень шкідливих речовин, що виділяються ними, не повинен перевищувати

встановлені законодавством значення;

- не спричиняти нищення доріг та їх облаштування;

- забезпечувати достатнє поле огляду водієві, а також легке, зручне і повне

користування засобами керування, гальмування, сигналізації та освітлення дороги;

- не спричиняти радіоелектричних перешкод вище встановленого рівня.

У свою чергу запасні частини до них повинні відповідати вимогам нормативної та конструкторської документації і мати маркування для їх ідентифікації (ст. 23 закону України “Про автомобільний транспорт”).

Наступною специфічною властивістюавтомобільних транспортних засобів та запасних частин до них є те, що вони усі підлягають обов'язковій сертифікації відповідно до закону (ст. 24 закону України “Про автомобільний транспорт”).

Також специфічною властивістю є і те, що з метою недопущення використання цих засобів без відома їх власників (користувачів) останні здійснюють захист автомобільних транспортних засобів шляхом зберігання цих засобів у спеціально пристосованих для цього приміщеннях, гаражах, на майданчиках, стоянках, забезпечених засобами охорони До специфічних властивостей можна віднести і те, що для підтримання автомобільних транспортних засобів у роботоздатному стані і для забезпечення встановлених виробником технічних характеристик проводяться технічне обслуговування та ремонт вказаних засобів (ст. 26 закону України “Про автомобільний транспорт”).

Слід зазначити, що особливу актуальність при дослідженні автомобільних транспортних засобів набуває питання, яке пов’язане із правовим статусом тих осіб, які експлуатують ці транспортні засоби, а саме – їхніх водіїв.

Студентам пропонується самостійно дослідити правовий статус водіїв транспортних засобів на основі положень закону України “Про автомобільний транспорт” (ст.ст. 39, 58) та закону України “Про дорожній рух” (ст.ст. 15, 16).








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 845;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.