Залізничний транспорт.

До транспортних засобів на залізничному транспорті загального користування належать – залізничний рухомий склад та контейнери. У свою чергу, залізничний рухомий склад – це вагони всіх видів, локомотиви та моторейковий транспорт. Основні технічні вимоги щодо залізничного рухомого складу визначаються Правилами технічної експлуатації залізниць України, які затверджуються Наказом Міністерства транспорту України, та іншими відомчими документами.

Контейнери, які використовуються для перевезення певних видів вантажів, диференціюються на: універсальні контейнери транспорту та спеціальні і спеціалізовані контейнери, що належать одержувачам або відправникам.

Слід зазначити, що специфіка використання залізничних транспортних засобів полягає в самій роботі залізничного транспорту загального користування, де на перший план виходять такі моменти, як:

- організація і здійснення перевізного процесу у жорстких рамках технічної

експлуатації залізниць України;

- утримання і обслуговування залізничного господарства;

- взаємозв’язки із клієнтськими організаціями, пасажирами, відправниками та

одержувачами вантажів;

- трудові відносини та соціальна політика на залізничному транспорті;

- розв’язання ситуацій, пов’язаних із юридичною відповідальністю на

залізничному транспорті, тощо.

Це все у своїй сукупності робить можливим досліджувати залізничні транспортні засоби у контексті єдиного процесу залізничних перевезень.

В цьому ж лекційному обговоренні буде лише зазначено на основних властивостях залізничних транспортних засобів.

1. Залізничні транспортні засоби можуть перебувати у будь-якій із форм

власності, передбачених чинним законодавством України, та можуть належати як українським, так і іноземним суб’єктам господарювання (п.п. 8, 54 Статуту залізниць України).

2. Залізничні транспортні засоби, які закріплені за залізницями,

підприємствами, установами і організаціями залізничного транспорту загального користування, є загальнодержавною власністю (ст. 5 закону України “Про залізничний транспорт”).

3. Рішення про закріплення транспортних засобів, які є загальнодержавною

власністю, та їх безкоштовну передачу від однієї залізниці (підприємства залізничного транспорту загального користування) до інших залізниць (підприємств) без зміни форми власності, приймаються “Укрзалізницею” (ст. 5 закону України “Про залізничний транспорт”).

4. Передача в оренду, обмін та надання безкоштовно у тимчасове

користування, а також виведення із експлуатації рухомого складу та контейнерів, які перебувають у загальнодержавній власності, здійснюється залізницями та підприємствами залізничного транспорту загального користування по узгодженню із “Укрзалізницею” (ст. 5 закону України “Про залізничний транспорт”).

5. Вагони, що призначені для перевезення вантажів, пасажирів, багажу,

вантажобагажу і пошти, повинні відповідати вимогам Правил технічної експлуатації залізниць України та санітарно-гігієнічним і протиепідемічним нормам та правилам (п. 8 Статуту залізниць України). Усі контейнери, які використовуються для перевезення вантажів, за розмірами та вантажопідйомністю повинні відповідати вимогам стандартів (технічних умов).

6. Специфіка роботи деяких залізничних транспортних засобів, наприклад,

пасажирських вагонів, передбачає їх постійну експлуатацію з боку відповідних категорій працівників. Правовий статус і порядок робочої діяльності даних працівників визначаються відповідними нормативно-правовими актами, якими є Інструкції (типові, посадові тощо), які затверджуються “Укрзалізницею”.

Слід зазначити, що права та обов’язки даних працівників визначаються метою і

задачами перевізного процесу, специфікою його здійснення відповідними транспортними засобами, а також порядком виконання трудової діяльності на підприємствах залізничного транспорту загального користування.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 863;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.