Авіаційний транспорт.

Транспортним засобом авіаційного транспорту є повітряне судно. Повітряне судно - це літальний апарат, що тримається в атмосфері за рахунок його взаємодії з повітрям, відмінної від взаємодії з повітрям, відбитим від земної поверхні, і здатний маневрувати в тривимірному просторі. Усі повітряні судна поділяються на державні, цивільні та експериментальні.

Повітряне судно є державним, якщо воно використовується на військовій, митній, прикордонній та міліцейській службах і зареєстровано у реєстрі державних повітряних суден.

Повітряне судно є цивільним, якщо воно зареєстровано у державному реєстрі цивільних повітряних суден.

Повітряне судно є експериментальним, якщо воно призначене для проведення випробувань, дослідно-конструкторських та науково-дослідних робіт. Експериментальне повітряне судно до реєстрів не заноситься.

Крім наведених ознак основні юридичні властивості повітряних суден визначаються наступними параметрами:

1. Процедура сертифікації. Так, за Українським законодавством існують наступні

процедури сертифікації:

- сертифікація типу цивільного повітряного судна (ст. 16 Повітряного кодексу

України), яка має на меті підтвердження відповідності цивільного повітряного судна нової конструкції діючим в Україні нормам льотної придатності. Згідно з цією процедурою державний орган з питань сертифікації та реєстрації видає розробнику повітряного судна сертифікат типу, який вважається власником даного сертифікату.

- сертифікація екземпляра цивільного повітряного судна (ст. 17 Повітряного

кодексу України), за якою кожний виготовлений в Україні екземпляр цивільного повітряного судна повинен бути сертифікований на відповідність його конструкції, характеристик та експлуатаційно-технічної документації вимогам, передбаченим правилами сертифікації цивільних повітряних суден України. Після реєстрації повітряного судна в державному реєстрі цивільних повітряних суден України власник такого судна повинен отримати в державному органі з питань сертифікації і реєстрації відповідне посвідчення (сертифікат) про придатність його до виконання польотів як бортовий документ.

- сертифікація цивільних повітряних суден, що імпортуються в Україну (ст.

18 Повітряного кодексу України). Цивільне повітряне судно, що імпортується в Україну, може бути допущено до експлуатації, якщо буде встановлено, що воно відповідає національним вимогам держави-виготовлювача та додатковим технічним умовам України в частині льотної придатності і тим самим забезпечує відповідність типу повітряного судна, що імпортується в Україну, діючим в Україні нормам льотної придатності.

- сертифікація планерів, дельтапланів, надлегких літальних апаратів, інших

повітряних суден спортивного призначення, повітряних суден аматорської конструкції, аеростатичних апаратів та допоміжних пристроїв, що впливають на безпеку польотів (ст. 19 Повітряного кодексу України).

- сертифікація цивільних повітряних суден, що експортуються з України (ст.

20 Повітряного кодексу України). Ця процедура визначається правилами сертифікації цивільних повітряних суден України.

- визнання посвідчення (сертифіката) льотної придатності до польотів

іноземного повітряного судна (ст. 21 Повітряного кодексу України). Посвідчення (сертифікат) про придатність до польотів іноземного повітряного судна визнається в Україні дійсним за умови, коли вимоги, відповідно до яких такий сертифікат видано або відповідно до яких йому надано юридичну силу державою його реєстрації, відповідають встановленим Україною вимогам.

2. Процедура реєстрації цивільних повітряних суден. Так, цивільні повітряні судна

підлягають обов'язковій реєстрації тільки в одній державі і заносяться до державного реєстру цивільних повітряних суден. У свою чергу, судну, зареєстрованому в цьому реєстрі, видається реєстраційне посвідчення, що є фактом визнання його національної належності.

Немаловажним в цьому контексті питанням є порядок виключення повітряного судна з реєстру. Згідно з законом повітряне судно виключається з відповідного реєстру у разі: зняття повітряного судна з експлуатації, передачі повітряного судна належним чином іншій державі, іноземній юридичній або фізичній особі. При виключенні повітряного судна з відповідного реєстру реєстраційне посвідчення втрачає силу.

3. Процедура допуску повітряних суден до експлуатації. В цілому, зміст даної процедури полягає у тому, що цивільне повітряне судно, яке має сертифікат типу, допускається до експлуатації, якщо воно зареєстровано у державному реєстрі цивільних повітряних суден України і має посвідчення про придатність до польотів, видане державним органом з питань сертифікації і реєстрації повітряних суден України або іншої держави, якщо вимоги, на підставі яких було видано це посвідчення, відповідають вимогам, встановленим в Україні.

4. Процедура ідентифікації повітряних суден. Особливістю даної процедури є те, що на зовнішню поверхню цивільних повітряних суден повинні обов’язково бути нанесені державний і реєстраційний розпізнавальні знаки (ст. 28 Повітряного кодексу України). Як виняток, в цьому контексті, за відсутністю державного і реєстраційного знаків допускаються польоти експериментальних і випробувальних повітряних суден, що виконуються згідно з правилами проведення випробувальних польотів.

Іншою, не менш важливою стороною цієї процедури, є надання цивільному повітряному судну, яке обладнане засобами радіозв'язку, позивного номеру і позивного радіосигналу.

Крім наведених процедур немаловажне місце в правовому регулюванні діяльності повітряних суден є визначення: бортової документації повітряного судна (ст. 30 Повітряного кодексу України), екіпажу повітряного судна (ст. ст. 32 – 36 Повітряного кодексу України), командира повітряного судна (ст. ст. 37, 38 Повітряного кодексу України). Наведені моменти студентам пропонується дослідити самостійно.

 

Висновки по питанню

Список використаної літератури:

 

Нормативні акти:

1. Конституція України: Закон України, від 28 червня 1996р. // Відомості Верховної Ради. 1996. - №30. - Ст. 141. (Із змінами, внесеними згідно із Законом №2222-IV від 08.12.2004. ВВР. - 2005. - № 2. - Ст.44.)

2. Закон України “Про транспорт” від 10 листопада 1994 року // Відомості Верховної Ради України - 1994, - N 51, - Ст.446.

Книжкові видання:

1. Бондар В. В. Правовий режим земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів в Україні: монографія / В. В. Бондар; Ін-т держави і права ім. В.М.Корецького НАН України. - К. : Юрид. думка, 2009. - 160 с.

2. Галімшина Г. В. Державний контроль на автомобільному транспорті в Україні: проблеми теорії та практики: монографія / Г. В. Галімшина, О. В. Саєнко; Донец. ун-т економіки та права. - Донецьк, 2011. - 166 с.

3. Лебедєва Т. М. Правовий режим земель автомобільного транспорту та дорожнього господарства: проблеми та шляхи вирішення: монографія / Т. М. Лебедєва; ред.: М. В. Шульга; Дніпропетр. нац. ун-т ім. О.Гончара. - Х. : ФІНН, 2009. - 192 с.

 

 


 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1237;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.