Єдина транспортна система України

Єдину транспортну систему України становлять:

- транспорт загального користування (залізничний, морський, річковий,

автомобільний і авіаційний, а також міський електротранспорт, у тому числі метрополітен);

- промисловий залізничний транспорт;

- відомчий транспорт;

- трубопровідний транспорт;

- шляхи сполучення загального користування.

Єдина транспортна система повинна:

- відповідати вимогам суспільного виробництва та національної безпеки;

- мати розгалужену інфраструктуру для надання всього комплексу транспортних послуг (у тому числі для складування і технологічної підготовки вантажів до транспортування);

- забезпечувати зовнішньоекономічні зв'язки України.

Роль транспорту(в цілому) для Української держави не можливо недооцінювати і це ми спостерігаємо на відповідних макропоказниках:

1. Економічний. Так, загальновідомо що транспорт забезпечує “кровообіг” економіки держави. Він в значній мірі визначає чіткість виробничого кооперування, ефективність господарських зв’язків поміж регіонами, областями, територіально-виробничими комплексами, забезпечуючи об’єднання їх в єдиний народногосподарський комплекс.

2. Політичний. Тому, що саме транспорт наближує місто до села, багато в чому обумовлює нашу участь у міжнародному розподілі праці, визначає стан нашої обороноздатності та національної безпеки.

3. Психологічний. Як відомо, послугами транспорту щоденно користуються мільйони наших громадян, отже якість роботи транспорту впливає на психологічну атмосферу значних мас населення і на трудовій настрій українського народу в цілому.

Для найоптимальнішого з’ясування властивостей єдиної транспортної

системи України вважається необхідним дослідити і дати характеристику її складових елементів.

Транспорт загального користування.Основною характеристикою цього складного утворення є те, що він, в принципі, призваний задовольняти потреби необмеженого числа споживачів. Іншими словами, будь-який суб’єкт має право скористуватися послугами транспорту загального користування. Деякі обмеження, що мають місце, жодним чином не обмежують “загальність” цього транспорту, а лише носять властивості забезпечення його безпечного функціонування.

Залізничний транспорт - це виробничо-технологічний комплекс організацій і підприємств залізничного транспорту загального користування, призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення країни в перевезеннях у внутрішньому і міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг усім споживачам без обмежень за ознаками форми власності та видів діяльності тощо.

До складу залізничного транспорту входять підприємства залізничного транспорту, що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів, рухомий склад залізничного транспорту, залізничні шляхи сполучення, а також промислові, будівельні, торговельні та постачальницькі підприємства, навчальні заклади, технічні школи, дитячі дошкільні заклади, заклади охорони здоров'я, фізичної культури та спорту, культури, науково-дослідні, проектно-конструкторські організації, підприємства промислового залізничного транспорту та інші підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, що забезпечують його діяльність і розвиток.

Морський транспорт –це сукупність механічних засобів перевезень, виробничо-технічного комплексу, організацій і підприємств, призначених для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення в морських перевезеннях у внутрішньому та міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг споживачам.

До складу морського транспорту входять підприємства морського транспорту, що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів, порти і пристані, судна, судноремонтні заводи, морські шляхи сполучення, а також підприємства зв'язку, промислові, торговельні, будівельні і постачальницькі підприємства, навчальні заклади, заклади охорони здоров'я, фізичної культури, науково-дослідні, проектно-конструкторські організації та інші підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, що забезпечують роботу морського транспорту.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 3010;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.