Пряма, що перпендикулярна до площини загального положення, так само є прямою загального положення.

Для побудови перпендикуляра до площини загального положення використають властивість прямого кута проектуватися без спотворення, якщо одна його сторона (на горизонтальній площині проекцій – це лінія h, а на фронтальній – лінія f) паралельна площині проекцій (рис. 1.70, в).

Відстань від прямої до площини визначається величиною перпендикуляра, який можна опустити з будь-якої точки прямої на цю площину. Якщо площина займає особливе положення, то шуканий розмір розташовується на перпендикулярі між проекцією прямої і відповідним слідом-проекцієй площини (рис. 1.71, а, б).

Якщо площина займає загальне положення, то розмір можна указати на додатковій площині проекцій, розташувавши останню перпендикулярно до розглянутої площини (рис. 1. 71, в). Відстань від точки до площини визначається аналогічно.

З геометрії відомо, що кут між прямою й площиною визначається кутом між прямою і її ортогональною проекцією на цю площину. Для вказівки кута на кресленні, крім цього, необхідно, щоб сторони його були паралельні якої-небудь площини проекцій. Тому, кут між прямою й площиною буде проектуватися без спотворення на ту площину проекцій, якій пряма розташовується паралельно, а площина – перпендикулярно (рис. 1. 72).

 

◊ Побудуйте точку перетину заданої прямої із площиною Г (рис. 1.69, б), вибравши для рішення конкуруючу пряму для лінії с на фронтальній площині проекцій.

◊ Побудуйте точку перетину прямої p із площиною, заданої трикутником АВС. Укажіть видимість прямої, що до цієї площини.

◊ Визначіть відстань від точки К до площини трикутника АВС.

◊ Із точки А проведіть перпендикуляр від площини трикутника АВС довжиною 40мм.








Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 878;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.