ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ

ТОКСИЧНА ДИСТРОФІЯ ПЕЧІНКИ (ТДП)

ТДП– гепатоз токсичного походження, що характеризується загальним токсикозом, дистрофічними і некробіотичними процесами в печінкових клітинах, різкими порушеннями кровообігу в печінці і слабкими репаративними властивостями.

Етіологія.Основна причина хвороби — інтоксикація організму. Токсична дистрофія печінки може розвиватися як первинне, так і вторинне захворювання. Первинну інтоксикацію можуть викликати зіпсовані корми (недоброякісний силос), отрути рослинного (алкалоїди, сапоніни) і тваринного походження, одностороннє білкове годування, переважання в раціоні тварин недоброякісного жому і надмірний його вміст, нестача в раціоні сірковмісних амінокислот (метіоніну, цистіну, холіну). Як вторинна токсична дистрофія печінки розвивається внаслідок гострих інфекційних хвороб, гастритів, ентеритів, ендометритів, септичних процесів.

Патогенез.Багаторазова дія токсичних речовин будь-якого походження викликає порушення обміну речовин у печінці, місцеві розлади кровообігу, часткову загибель печінкових клітин. Реакція печінки залежить від сили, тривалості і частоти токсичної дії, а також реактивного стану організму і чутливості органу до певної отрути. При захворюванні на ТПД порушуються бар'єрна (дезінтоксикаційна) функція печінки, а токсини розносяться кров’ю по всьому організму, викликаючи дистрофічні зміни клітин центральної нервової системи, серця і нирок.

Гинуть в основному тварини середньої і доброї вгодованості. Не більш як у 2% трупів спостерігається жовтяничність підшкірної клітковини і слизових оболонок, при розтині 5% трупів – схожі на холодець інфільтрати підшкірної клітковини (тяжкий перебіг), у 33% трупів – асцит.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 547;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.