Ураження кровоносних і лімфатичних судин запального характеру

Запалення стінок судин називається васкулітом, артерій - артеріїтом, вен - флебітом, лімфатичних судин - лімфангітом.

У запальний процес частіше залучаються всі три оболонки судини (панартеріїт або панфлебіт), рідше – яка-небудь одна (пері-, мезо-, і ендоартеріїт або пері-, мезо-, і ендофлебіт).

Причиною запалення кровоносних і лімфатичних судин є травми, параваскулярна ін'єкція дратівливих лікарських речовин, інфекція, інвазія, дія токсичних речовин або перехід запалення з оточуючих тканин.

Артеріїт за характером запалення може бути серозним, гнійним, гнійно-некротичним і продуктивним.

Серозне запалення артерій виражається гіперемією, потовщенням стінок внаслідок їх просочування серозним ексудатом. Гнійно-некротичний артеріїт виникає внаслідок переходу запалення з оточуючих тканин або при метастатичному занесенні гнійних мікроорганізмів.

Продуктивний артеріїт може перебігати у вигляді продуктивного дифузного ендоартеріїту, вузликового періартеріїту та паразитарного панартеріїту.

Продуктивний дифузний ендоартерііт має хронічний перебіг, характеризується розростанням в інтимі грубоволокнистої сполучної (фіброзної) тканини. При цьому м’язова оболонка здавлюється, атрофується, інтима стає щільною і бугристою.

Вузликовий периартеріїт – системне ураження запального характеру судин середнього і дрібного калібру і характеризується вузлуватим потовщенням стінки судини, у вигляді вузликів і пов’язане з розростанням сполучної тканини. Захворювання поліетіологічне, але в першу чергу – алергічного характеру, встановлюється гістологічним шляхом. Домінує мукоїдне набрякання, гіаліноз, склероз стінки судини, у тварин старшого віку якщо спостерігалося різке порушення обміну речовин або як наслідок хвороби. Зустрічається у коней, ВРХ, свиней, частіше у собак.

Паразитарний артеріїт характеризується ураженням всіх оболонок артерії личинками деляфондій у коней. Інтима при цьому вкривається вузликами, виразками, утворюються тромби і аневризми.

Завершеннями артеріїтів можуть бути: тромбоз, звуження просвіту судин аж до облітерації просвіту, склероз і гіаліноз стінок судин, розрив судин, склероз і інфаркти органів, що обслуговуються ураженими судинами.

Запалення стінки вени як правило супроводжується утворенням тромбів (пов’язано з нижчою, ніж в артеріях швидкістю току крові), а тому такий процес називають тромбофлебітом.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 723;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.