Спленіти

Запалення селезінки можуть бути альтеративними, ексудативними і проліферативними (продуктивними).

Альтеративне запалення характеризується некротичними процесами. У паренхімі органу знаходять різні за розміром вогнища сухого некрозу. На ранніх стадіях вони мають в’ялувату консистенцію і оточені червоним обідком. Частіше такий вид запалення реєструють при некробактеріозі.

Ексудативне запалення може бути серозним, фібринозним, геморагічним і гнійним. При серозному запаленні селезінка збільшена, гіперемійована, в’ялуватої консистенції, поверхня розрізу волога, блискуча.

При геморагічному запаленні селезінка збільшена, в'яла, темно-червоного кольору. При септичних захворюваннях селезінка збільшується в 2-5 разів, в'яла, зіскоб з поверхні розрізу рясний. Це пояснюється розм’якшенням пульпи селезінки і парезом гладкої мускулатури трабекулів. Процес визначається як “септична селезінка”. При сибірці селезінка досягає величезних розмірів, вона не тримає форми, пульпа розм’якшена настільки, що стікає з поверхні розрізу (“сибіркова селезінка”).

При гнійному спленіті відзначають поодинокі або численні абсцеси, що мають в центрі гній сметаноподібної консистенції, а по периферії демаркаційну зону. У старих абсцесах знаходять крихку некротичну масу, оточену сполучнотканинною капсулою. Гнійний спленіт спостерігають при пораненнях селезінки або при деяких септичних захворюваннях.

Продуктивний спленіт може бути дифузним (спленомегалія) і обмеженим (осередковим). При дифузному запаленні селезінка збільшена, щільна, на розрізі сірувато-червонуватого кольору, добре помітні потовщені капсула і трабекули.

Гранулематозний продуктивний спленіт спостерігають при деяких хронічних інфекційних хворобах і мікозах: туберкульозі, актиномікозі у великої рогатої худоби, при сапі у коней. На розрізі в паренхімі знаходять різної величини вузлики або вузли з типовою для цих хвороб будовою.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1015;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.