АТЕЛЕКТАЗИ ЛЕГЕНЬ

Ателектаз – спадання легень. Він може бути вродженим і набутим.

Вроджений ателектаз спостерігається при мертвонародженості. Легені темно-червоні, синюшні, на розрізі сухі, тонуть у воді (вдиху не було). Внутрішня поверхня альвеолярних стінок вислана високим кубічним епітелієм.

Крім того розрізняють вроджений ателектаз новонароджених тварин (фізіологічний ателектаз), коли в перші декілька днів після народження у тварин частина бронхів зостається закупореною слизом, а тому пов’язані з цими бронхами альвеоли знаходяться в безповітряному стані.

Набутий ателектаз може бути обтураційним та компресійним.

Обтураційний ателектаз виникає внаслідок закупорки бронхів сторонніми тілами, гельмінтами, проростаючими бронхи пухлинами. Ателектичні ділянки чітко виділяються у відповідності з анатомічними межами часток (мають чіткі межі), які обслуговуються відповідним бронхом. Форма ділянки клиноподібна, верхівка звернена до місця обтурації бронха. Частки запалі, темно-червоного кольору, щільної консистенції, поверхня розрізу суха, ателектатична ділянка нижче в порівнянні із всією поверхнею легень. Шматочки з таких ділянок легень тонуть у воді. На гістологічному рівні видно, що альвеоли спалі, просвіти альвеол у вигляді вузьких щілин, а іноді майже не розрізняють. Стінки альвеол потовщені, в них досить чітко виступають розширені капіляри, наповнені кров’ю. При тривалому процесі відбувається десквамація альвеолярного епітелію та розрощення сполучної тканини в стінках альвеол. В подальшому вся ділянка ателектазу може прорости сполучною тканиною.

Компресійний ателектаз виникає в результаті здавлювання альвеол ексудатом або транссудатом, що накопичується в грудній порожнині, розростаючою в плевральній порожнині сполучною тканиною, пухлиною, при пневмотораксі та ін. При цьому утворюються обширні безповітряні ділянки, може розвиватися тотальний ателектаз, що охоплює всю легеню.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 875;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.