АБСЦЕС ЛЕГЕНЬ

Це гнійний осередок у легенях, обмежений капсулою і зоною уражених запальним процесом тканин (так звана зона перифокального запалення). Етіологія

1. Гостре запалення легень.

2. Порушення прохідності бронхіального дерева.

3. Недостатнє кровопостачання легеневої тканини.

4. Зниження імунітету і реактивності організму.

5. Сторонні тіла.

6. Затікання в бронхи блювотних мас, слини.

Зазвичай висівають стафілококи і пневмококи, кишкову паличку. Абсцеси ви­никають у чоловіків у 3—4 рази частіше і локалізуються у верхньому відділі правої легені (у прикореневій зоні).

Класифікація

1. Одиночні.

2. Множинні.

Клінічна картина

Розрізняють 2 періоди:

1. Формування гнояка.

2. Прорив абсцесу.

Захворювання починається з гарячки до 39—40 °С. З'являються біль у грудній клітці, кашель з виділенням кров'яного мокротиння. Спостерігається загальна слабкість, втрата апетиту, нічна пітливість.

Далі при прориванні в бронх масивно виділяється гній. Кількість мокроти від 100 мл до 2 л за добу. Стан хворого після проривання гнійника покращується, знижується температура тіла.

Можливі ускладнення:

• прорив гнійника в плевральну порожнину;

• легеневі кровотечі;

• метастазування гнійника в протилежну легеню, мозок.

Лікування

У період формування абсцесу, як при пневмонії, — парентерально антибіотики з урахуванням чутливості мікрофлори — цефалоспоріни. Ефективне інтратрахеальне введення антибіотиків. Замісна і дезінтоксикаційна терапія. Для підвищення реактивності організму вводять антистафілококову плазму, гаммаглобулін. Хворих поміщають в окремі палати, видають ємкості для збирання мокротиння. При недостатньому дренуванні гнійника — положення на боці з опущеним головним кінцем (постуральний дренаж). При неефективності консервативного лікування, ускладненнях, переході в хронічну стадію проводять дренування шляхом торакоцентезу, пневмотомію — розкриття і дренування абсцесу за допомогою торакотомії, лобектомію — видалення ураженої частки, сегментектомію – видалення сегмента.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 695;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.