ЕМФІЗЕМА ЛЕГЕНЬ

Емфізема легень (надмірне накопиченняповітря в легенях) може бути альвеолярною та інтерстиціальною.

Альвеолярна емфізема – це переповнення повітрям альвеол. Вона може розвиватися внаслідок посиленої діяльності органів дихання при надмірних фізичних навантаженнях, недостатності кисню в повітрі приміщень (порушення устаткування або відсутності вентиляції), серцево-судинній недостатності, крововтратах та ін. Альвеолярна емфізема за перебігом може бути гостроюта хронічною. Гостра альвеолярна емфізема характеризується короткочасним збільшенням об’єму альвеол. Макроскопічно легені при цьому збільшені, блідо-рожевого кольору, пухкої консистенції, при надавлюванні відчувається крепітація, легко плавають у воді. Цей вид емфіземи при швидкому усуненні причини зворотній. Але при тривалій дії патогенних факторів гостра емфізема переходить в хронічну альвеолярну емфізему. У зв'язку із тривалим накопиченням і тиском повітря на стінки альвеол останні (епітелій) атрофуються, альвеоли розриваються і зливаються у великі повітряні порожнини. Легені збільшені в об’ємі, бліді, пухкі, на розрізі проявляються повітряні порожнини, які придають поверхні губчатого вигляду (губчата емфізема). При вказані патології відмічають спочатку тоногенне, а згодом і міогенне розширення правої половини серця. Цей вид емфіземи незворотній.

Інтерстиціальна емфізема – накопичення повітря в міжчасточковій сполучній тканині або під плеврою. Причиною розвитку цієї патології можуть бути травми в ділянках трахеї та легень, розриви легеневої тканини та ін. Повітря через травматичні ушкодження всмоктується в перитрахеальну клітковину, потрапляє під плевру і міжчасточкову сполучну тканину. Завершення процесу залежить від поширеності патології. При незначних пошкодженнях повітря розсмоктується з відновленням структури легень.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 739;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.