Транзисторна безконтактна система запалювання.

Застосування безконтактних транзисторних систем запалювання дає змогу усунути вади контактно-транзисторних систем завдяки великій точності подачі іскор і відсутності контактів.

На рис.5.6 наведено принципову схему транзисторної безкон­тактної системи запалювання з накопиченням енергії в індуктив­ності з магнітоелектричним датчиком. Схема працює так. Коли хрес­топодібний магніт нерухомий, транзистор VT1 закритий і струм у первинній обмотці W1 котушки запалювання 3 не протікає. Коли магніт обертається, в обмотці датчика 2 індукується змінна ЕРС, яка керує транзистором. Під час позитивних півперіодів напруги на дат­чику транзистор перебуває в стані насичення, а негативних — у стані відтину. Коли транзистор відкритий, від акумуляторної батареї через перехід емітер-колектор і первинну обмотку котушки запалю­вання протікає струм. За негативної ЕР,С транзистор закривається, струм у первинній обмотці переривається і у вторинній обмотці індукується значна ЕРС. Кількість пар полюсів магніту датчика має відповідати кількості циліндрів двигуна.

Як бачимо із схеми, контакти переривача замінено безконтактним датчиком.

На автомобілях, що випус­каються в країнах СНД, зас­тосовують два типи датчиків: магнітоелектричний і напів­провідниковий, керований магнітним потоком з використанням ефекту Холла. На іноземних автомобілях, крім названих датчиків, також застосовуються індуктивні, фотоелектричні, п'єзоелект­ричні, ємнісні та ін.

Рис. 5.6. Принципова схема без­контактної системи запалювання з магнітоелектричним датчиком:

1 — акумуляторна батарея;

2 — маг­нітоелектричний датчик;

3 — ко­тушка запалювання;

4— розподіль­ник;

5 — свічки запалювання

Отже, замість переривачів у класичній і контактно-транзисторній системах запалювання в безконтактній транзисторній застосовано датчики-розподільники. Виготовляють їх на базі традиційних пере­ривачів-розподільників, однак вузол переривача замінюють безкон­тактним датчиком.

Рис. 6.7. Принципова схема магніто-електричного датчика для чотирициліндрового двигуна:

1 – магніт, 2 – статор, 3 – обмотка.

 

Принципову схему магнітоелектричного датчика наведено на рис.6.7. Під час обертання зубчастого магніту в обмотці статора згідно із законом індукції виникає змінна напруга. Коли один із зубців магніту наближається до обмотки, напруга в ній швидко зростає, досягає максимуму, потім зубець розміщується на середній лінії обмот­ки, після цього коли він віддалиться, швидко змінює знак і збільшуєть­ся в протилежному напрямі до максимуму. Напруга дуже швидко змінюється від позитивного максимуму до негативного, тому нульовий перехід між ними можна використати для керування системою запалювання. Зубчастий магнітний якір встановлено у звичайний корпус переривача. Кількість зубців залежить від кількості циліндрів і тактності двигуна. Напруга, яку виробляє генераторний датчик, залежить від частоти обертання якоря та його конструкції, і має забезпечити надійність запалювання навіть за малої частоти обер­тання під час пуску двигуна.

Вітчизняна промисловість освоїла випуск безконтактної системи запалення(мал. 6.8), що включає:

— катушку запалення;

— свічки запалення;

— дроти високої і низької напруги;

— електронний комутатор;

— датчик-розподільник;

— вимикач запалення;

— джерело струму.

 

Мал. 6.8. Схема безконтактної системи запалення двигуна ВАЗ-2108:

1 — датчик-розподільник; 2 — свічка запалення; 3 — електронний комутатор; 4 — акумуляторна батарея; 5 — генератор; 6 — котушка запалення; 7 і 11 —дроти відповідно низької і високої напруги; 8 — монтажний блок; 9 — вимикач запалення; 10 — штекерний роз'єм датчика-розподільника; +Б — плюсова клема котушки запалення

 

Електронно-механічний пристрій датчика-розподільника при включеному запаленні і працюючому двигуні видає імпульси напруги на електронний комутатор, який перетворить їх в переривисті імпульси струму в первинній обмотці котушки запалення. У момент переривання імпульсу струму в первинній обмотці у вторинній обмотці індукується струм високої напруги. Струм високої напруги від котушки запалення по дроту подається на центральну клему кришки розподільника і далі через вугільний контакт, токорозносну пластину ротора, бічні клеми подається на свічки запалення і іскровим розрядом запалює робочу суміш в циліндрах двигуна.

Переваги безконтактної системи запалення:

— підвищення надійності зважаючи на відсутність рухомих контактів і необхідності систематичної їх зачистки і регулювання зазорів;

— відсутність впливу вібрації і биття ротора-розподільника на рівномірність моменту іскроутворення;

— підвищення надійності пуску і роботи двигуна при розгонах автомобіля завдяки вищій енергії електричного розряду, що забезпечує надійне запалювання робочої суміші в циліндрах двигуна незалежно від частоти обертання колінчастого валу; — спрощення технічного обслуговування системи запалення








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 5678;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.