А - вакуумний; б - вiдцентровий

1 - замкове кiльце; 2 - опорна шайба; 3 - втулка кулачка; 4 - пружина; 5 -вал привода;

6 - пластина; 7 - Bicь; 8 - тягарцi; 9 - штифт; 10 - планка; 11 - кулачок переривника;

12 - дiафрагма; 13 - тяга; 14 - рухомий диск переривника

 

Потреба встановлювати в розподiльнику прилади, якi автоматично регулюють момент запалювання робочої сумiшi, пояснюється ось чим. Робоча сумiш у цилiндрах двигуна згоряє дуже швидко (протягом 1/500 ... 1/1000 с). Зi збiльшенням частоти обертання колiнчастого вала швидкicть згоряння майже не змiнюється, а середня швидкicть руху поршня істотно зростає, й за час згоряння сумiшi поршень встигає набагато вiдiйти вiд вмт. Тому згоряння сумiшi вiдбудеться в бiльшому об'ємi, тиск газiв на поршень зменшиться, й двигун не розвиватиме повної потужностi.

Це зумовлює необхiднiсть зi збiльшенням частоти обертання колiнчастого вала запалювати робочу сумiш з випередженням (до пiдходу поршня у ВМТ) з таким розрахунком, щоб сумiш повнicтю згорiла до моменту переходу поршнем ВМТ (при найменшому об'ємi), тобто робити запалювання бiльш paннім. Чим вища частота обертання колiнчастого вала, тим бiльшим мaє бути випередження запалювання.

Випередження запалювання автоматично змiнюється залежно вiд частоти обертання колiнчастого вала за допомогою відцентрового регулятора (рис. 6.16, а), що складаеться з двох тягарцiв 8, якi надiваються на oci 7, закрiпленi на пластинi 6 приводного вала 5, i стягуються двома пружинами 4. На тягарцях е штифти 9, якi входять у прорiзи планки 10 кулачка 11 переривника.

Коли частота обертання колiнчастого вала пiдвищуеться, тягарцi пiд дiею вiдцентрових сил розходяться й повертають планку 10 iз кулачком у напрямi його обертання на деякий кут, чим i забезпечуеться бiльш ранне розмикання контактів переривника, тобто збiльшуеться випередження запалювання.

Випередження запалювання змiнюеться автоматично також залежно вiд ступеня вiдкривання дросельних заслiнок за допомогою вакуумного регулятора (рис. 6.16, 6), порожнину якого з одного боку дiафрагми сполучено з атмосферою, аз iншого, за допомогою трубки, iз задросельним простором карбюратора.

Коли заслiнки закриваються, розрiдження в корпусi вакуумного регулятора збiльшуеться, дiафрагма 12 (див. рис. 6.16, б), долаючи опiр пружини, прогинаеться назовнi й через тягу 13 повертае рухомий диск 14 у бiк збiльшення випередження запалювання; коли заслiнки вiдкриваються, розрiдження зменшуеться, пружина вигинае дiафрагму в протилежний бiк, повертаючи диск 14 переривника у бiк зменшення випередження запалювання.

Kpiм того, вci розподiльники мають також ручне регулювання випередження запалювання, що здiйснються залежно вiд октанового числа палива за допомогою октан – коректора (див. мал. 6.17) .

Октан-коректор. В процесіексплуатації автомобіля можливе застосування палива з різним октановим числом і виникає необхідність в коректуванні кута випередження запалення. В цьому випадку використовують октан-коректор (мал. 6.17) , який складається з двох пластин; одна з них кріпиться до корпусу переривника-розподільника, а інша — до блоку циліндрів. Пластини сполучені між собою регулювальним гвинтом. На нижній пластині нанесена шкала з п'ятьма розподілами від нуля в обидві сторони, а на верхній є вказівна стрілка. При обертанні регулювального пристрою верхня пластина разом з корпусом і диском переривника повертається щодо кулачка, кут випередження запалення змінюється.

 

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1028;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.