Мал. 6.17. Октан-коректор

8. Експлуатація системи запалювання та її основні несправності.

У процесі експлуатації систем запалювання потрібно уважно сте­жити за монтажем іхніх елементів. З'єднання проводів між собою, а також корпусів апаратів з «масою» мають забезпечувати надійний контакт. У контактно-транзисторних, безконтактних та мікропроце­сорних системах запалювання категорично заборонено замикати накоротко вивідні затискачі, а також перемикати з'єднувальні про­води, що не передбачено монтажною електросхемою автомобіля.

Під час експлуатації автомобіля в системі запалювання можуть виникнути різні несправності, про які свідчать такі ознаки: не запус­кається двигун; двигун запускається, однак після вимикання старте­ра зупиняється; двигун запускається важко; не працює один або кілька циліндрів двигуна; циліндри двигуна працюють із перебоями; зниження потужності та економічності двигуна,

Двигун не запускається. Під час обертання колінчастого вала дви­гуна стартером чи пусковою ручкою не виникає іскровий розряд між електродами всіх свічок запалювання, немає спалахів робочої суміші в окремих циліндрах двигуна.

Основні несправності: обривання чи пробивання ізоляції високо­вольтного проводу, який з'єднує котушку запалювання з розподільни­ком; несправний ротор розподільника; пробивання ізоляції вторин­ної обмотки котушки запалювання; обривання проводів у колі низь­кої напруги, пробивання транзистора в комутаторі безконтактної або контактно-транзисторної системи; замаслювання, велике окислення чи підгоряння контактів переривача; замикання затискача перери­вача або важільця з корпусом; обривання провідника конденсатора або замикання його обкладок між собою (у контактній системі запа­лювання).

У безконтактній транзисторній системі запалювання виникають і інші несправності, які спричинюють відмову датчика та транзистор­ного комутатора.

Для комплексної перевірки всієї системи запалювання (за винят­ком свічок) від'єднують проводи (чи один провід) від наконечників свічок запалювання та розташовують їх на 5...10 мм від корпусу двигуна. Ввімкнувши запалювання стартером або пусковою ручкою, обертають колінчастий вал двигуна і стежать за іскроутворенням у зазорах. Якщо іскри утворюються без перебоїв, то прилади, апарати та кола системи запалювання справні. В цьому разі перевіряють стан свічок запалювання.

Якщо іскри в зазорах між корпусом двигуна та проводами, від'єдна­ними від наконечників свічок запалювання, не утворюються, пере­віряють розподільник. Для цього виймають високовольтний провід котушки запалювання з центрального входу розподільника, розташо­вують його наконечник на відстані 5..,10 мм від корпусу двигуна й, увімкнувши запалювання, стартером чи пусковою ручкою оберта­ють колінчастий вал двигуна і стежать, чи виникають іскри в зазорі між наконечником проводу та корпусом двигуна. Проте можна і не обертати колінчастий вал двигуна, а зняти кришку розподільника, замкнути контакти, ввімкнути запалювання і за допомогою важільця переривача розмикати та замикати їх. Періодичне розмикання та замикання контактів переривача можна забезпечити також, обертаючи ротор розподільника в обидва боки в межах кута, що його допускають вирізи в повідковій пластині відцентрового регулятора випереджен­ня запалювання.

Якщо іскри утворюються без перебоїв, то котушка та первинне коло справні, а несправний розподільник запалювання.

Чи пробито ізоляцію ротора, можна з'ясувати, якщо розташувати провід високої напруги на невеликій відстані від електрода ротора і, увімкнувши запалювання, розмикати та замикати контакти перери­вача. Якщо в утвореному зазорі виникатимуть іскри, ротор несправ­ний (пробитий). Несправний ротор, приглушувальний резистор і кришку розподільника заміняють. Кришка розподільника та ротор під відновлення не підпадають.

Якщо на проводі від котушки запалювання високої напруги немає, перевіряють коло струму низької напруги, котушку запалювання та переривач.

Справність первинного кола можна перевірити за допомогою амперметра. Для цього вмикають запалювання і пусковою ручкою повільно обертають колінчастий вал двигуна. У фазі замикання кон­тактів переривача стрілка амперметра відхилятиметься в бік розря­ду, а у фазі розмикання — у бік нульової поділки шкали. Якщо під час обертання колінчастого вала двигуна стрілка амперметра не ко­ливається, то первинне коло несправне.

Аби детально перевірити коло низької напруги обертання колінчас­того вала двигуна, потрібно пусковою ручкою замкнути контакти переривача і до затискача низької напруги переривача підімкнути контрольну лампу. Вмикають запалювання та періодично розмикають і замикають контакти переривача. Якщо лампа горить, коли контак­ти розімкнено, і не горить, коло замкнено, то коло струму низької напруги разом з Первинною обмоткою котушки запалювання, додат­ковим резистором, комутатором (у контактно-транзисторній системі) і переривачем справне, тобто коло не обірване.

Якщо лампа, яка підімкнена до затискача переривача, не горить після розмикання контактів, то перевіряють переривач і коло низь­кої напруги від джерела струму до переривача. Для цього провід від'єднують від затискача переривача, а між наконечником з'єдну­вального проводу та корпусом підмикають контрольну лампу і вми­кають запалювання. Якщо лампа горить, то коло до переривача справ­не, проте несправний переривач, тобто його важілець і провід замкну­лися на корпус або замкнулися обкладки конденсатора.

Якщо лампа, яка підімкнена до затискача переривача, горить і тоді, коли контакти замкнено, то або вони дуже окислені, або обірва­ний провід від затискача переривача до важільця чи провід, який з'єднує рухомий диск переривача з корпусом. Щоб перевірити стан контактів проводу, який з'єднує затискач переривача з важільцем, і проводу, який з'єднує рухомий диск переривача з корпусом, потріб­но, увімкнувши запалювання та підімкнувши лампу, з'єднати про­відником контакти між собою. Якщо лампа гасне, то проводи справні, але дуже окислені контакти переривача, які зачищають. Для цього потрібно зняти важілець і пластину нерухомого контакта та абразив­ним дрібнозернистим бруском чи пластиною зчистити горбик з одного контакта і трохи згладити поверхню другого, який має заглибину. Обробляючи поверхню контактів, не треба повністю видаляти загли­бину, бо залишиться тонкий шар їхньої вольфрамової частини, а це призведе до скорочення терміну служби- Зачищаючи контакти, потріб­но стежити, аби їхні площини залишилися паралельні.

Аби перевірити конденсатор у контактній системі на автомобілі, потрібно з центрального входу кришки розподільника вийняти висо­ковольтний провід і піднести його наконечник на відстань 5...10 мм до корпусу двигуна. Знімають кришку та ротор розподільника. Потім вмикають запалювання і пусковою ручкою чи стартером обертають колінчастий вал двигуна, стежачи за іскроутворенням між контакта­ми переривача, а також між наконечником високовольтного проводу і корпусом двигуна.

Якщо конденсатор справний, то між контактами переривача зрідка виникатимуть невеликі іскри, а в зазорі між наконечником високо­вольтного проводу та корпусом двигуна вони утворюватимуться без перебоїв. У разі зменшення ємності конденсатора між контактами переривача виникатимуть інтенсивні іскри, а в зазорі між наконеч­ником високовольтного проводу та корпусом двигуна вони утворю­ватимуться з перебоями та малою довжиною. Якщо обкладки кон­денсатора замкнено, то струм низької напруги не перериватиметься, і отже, не буде іскріння між контактами переривача,а також між наконечником високовольтного проводу і корпусом.

Аби перевірити справність транзисторного комутатора ТК102, від його безіменного затискача і затискача Р від'єднують проводи, підми-кають лампу до наконечника проводу, від'єднаного від безіменного затискача, і вмикають запалювання. Якщо коло низької напруги справ­не, лампа горить. Якщо лампа не горить, то треба перевірити, чи справне коло, контрольною лампою, по черзі підмикаючи її до затис­качів кола низької напруги.

Якщо коло низької напруги справне, від'єднаний провід підмика-ють до безіменного затискача комутатора І під'єднують до неї конт­рольну лампу. Потім, увімкнувши запалювання, періодично замика­ють і розмикають затискач Р комутатора з корпусом. Якщо транзис­тор комутатора справний, у момент замикання затискача на корпус, лампа не горить, бо її закорочує (шунтує) відкритий транзистор- Якщо лампа не горить, коли від'єднано затискач Р, або не гасне, коли цей затискач з'єднано з корпусом, то транзисторний комутатор ТК102 несправний. Якщо комутатор справний, підмикають від'єднаний провід до затискача Р і періодично замикають та розмикають контакти пе­реривача, увімкнувши запалювання. Якщо лампа, що підімкнена до безіменного затискача комутатора, не гасне чи не горить, то не­справний переривач.

У безконтактній транзисторній системі запалювання коло низької напруги перевіряють, підмикаючи контрольну лампу до наконечника проводу, від'єднаного від затискача КЗ комутатора. Якщо запалювання ввімкнено, а лампа не горить, перевіряють коло, послідовно підмикаючи лампу в інші точки. Потім перевіряють комутатор.

Щоб перевірити транзисторний комутатор 13.3734, потрібно при­єднати провід до затискача КЗ. Лампою перевіряють, чи є напруга на затискачі «+» (має не горіти). Потім періодично з'єднують про­відником затискачі « + » і Д комутатора. Якщо комутатор справний, то лампа має засвітитися, коли ці затискачі з'єднати.

Для перевірки обмоток датчика один провід від лампи потужністю І...З Вт підмикають до його затискача, а другий— до затискача « +» акумуляторної батареї чи комутатора. Якщо обмотка справна, лампа горітиме.

Щоб перевірити прилади безконтактної системи, за винятком дат­чика і транзисторного комутатора, а також коли несправні датчики та комутатор, потрібно до котушки запалювання увімкнути аварійний вібратор. Якщо двигун з аварійним вібратором працює, то несправ­ний датчик або комутатор. Слід брати до уваги, що коли система запалювання працює з аварійним вібратором, то порушується кут випередження запалювання (потрібно поставити пізніше запалюван­ня), а контакти вібратора дуже окислюються.

Двигун запускається, але після вимикання стартера зупиняється. Основні несправності: обривання або перегоряння додаткового ре­зистора котушки запалювання; обривання чи поганий контакт у на­конечниках проводу, який з'єднує затискач вимикача запалювання з додатковим резистором (затискач ВК.-Б або «+»); несправний вими­кач запалювання.

Під час пуску двигуна стартером коло струму первинної обмотки котушки запалювання замикають за допомогою реле ввімкнення стар­тера або тягового реле, тому обривання резистора і кола до котушки запалювання не впливають на роботу системи запалювання, і дви­гун запускається. Щоб забезпечити роботу двигуна в дорожніх умо­вах, обірваний резистор потрібно замінити, а коли нового немає — замкнути провідником обидва затискачі несправного резистора. По­вернувшись у гараж, потрібно зняти провідник і поставити справ­ний резистор.

Двигун запускається важко. В період пуску двигуна виникають нерегулярні спалахи робочої суміші в окремих його циліндрах. Про­те після пуску та прогрівання двигун працює нормально.

Основні несправності:розряджена акумуляторна батарея; нагаро-утворення на нижній і волога на верхній частинах ізолятора свічок запалювання; волога на роторі та кришці розподільника.

Якщо акумуляторна батарея розряджена, то під час пуску двигуна стартером напруга на ній дуже знижується. Це можна бачити насам­перед з поганої роботи стартера. Крім цього, зменшується сила стру­му в первинній обмотці, а отже, і напруга у вторинній обмотці котуш­ки запалювання. Коли напруга у вторинній обмотці котушки запалю­вання мала, іскра між електродами свічок запалювання не виникає.

Аби полегшити пуск двигуна пусковою ручкою, коли акумулятор­на батарея розряджена, тимчасово можна з'єднати відрізком прово­ду затискачі ВК і ВК-Б додаткового резистора в первинному колі запалювання і це підвищить силу струму в останньому і напругу у вторинному колі. Запустивши двигун, провід, який замикає ці затис­качі, обов'язково знімають. У противному разі перегріються обмотки котушки запалювання, а в транзисторній системі — і транзистор. Перегрівання може спричинити теплове руйнування ізоляції обмо­ток і пробивання транзистора.

Нагароутворення на ізоляторах свічок запалювання збільшується, якщо несправні двигун та система живлення, двигун довго працює в режимі холостого ходу, а також коли неправильно дібрано до двигу­на свічки запалювання.

Волога і бруд на ізоляторах свічок, високовольтних проводах, ро­торі та кришці розподільника сприяють збіганню струму високої напруги, що значно зменшує напругу, підведену до електродів свічок запалювання, та утруднює пуск. Крім цього, по вологій поверхні ротора та кришці розподільника може статися іскровий пробій, що призводить до вигоряння ізоляції та утворення тріщин. Аби уникну­ти цього, потрібно періодично (особливо після миття автомобіля) про­тирати насухо ротор і кришку розподільника.

Не працює один чи кілька циліндрів двигуна. Основні несправ­ності: не працює свічка запалювання; несправні приглушувальні резистори в наконечниках високовольтних проводів обривання або пробивання ізоляції високовольтного проводу, підімкненого до свічки; пробивання кришки розподільника.

Маючи ці несправності, двигун працює нестійко, значно знижуєть­ся його потужність, він дуже коливається на опорах, збільшується витрата пального.

З'ясовано, що коли не працює один циліндр, втрата пального в 4-циліндровому двигуні зростає приблизно на 30 %, а у 8-циліндро-вому — на 15 %.

Аби виявити непрацюючий циліндр під час роботи двигуна, потрібно по черзі вийняти високовольтні проводи з бічних виводів кришки розподільника або по черзі зняти наконечники із свічок. Коли провід від'єднано від непрацюючого циліндра, двигун і далі працюватиме з перебоями, а коли від працюючого — ці перебої збільшуватимуться. Виявивши непрацюючий циліндр, по черзі перевіряють свічку, приглушувальний резистор її наконечника, високовольтний провід і криш­ку розподільника.

Непрацююча свічка запалювання завжди не така нагріта, як пра­цюючі. Оглядаючи ззовні свічку, з'ясовують її стан (чи є тріщини на ізоляторі, нагар, бруд та масло на ньому, а також зазор між електро­дами та їхній стан). Замінюючи свічки на двигуні, потрібно ставити тільки їхні типи, що рекомендовані заводом-виготовлювачем. Коли поставлено холодні (з великим жаровим числом) свічки, то на ізоля­торі може утворюватися чорний нагар, якщо його температура буде менша, ніж температура самоочищення (400...900 °С). Нагар на ізо­ляторі не згоряє і замикає центральний електрод свічки на корпус. По шару нагару витікає струм високої напруги, і свічка не працює. Несправні свічки очищають або заміняють.

Щоб перевірити наконечник свічки, його слід поставити на свічку працюючого циліндра. Коли й цей циліндр не працює, наконечник несправний.

Оглядаючи кришку розподільника, слід звернути увагу на те, чи є тріщини або сліди пробивання ізоляції біля бічних електродів, а та­кож чи є полога, масло та бруд. Кришку розподільника з вигорілою поверхнею та тріщинами заміняють. Внутрішня та зовнішня поверхні кришки мають бути чисті й сухі. Наконечники високовольтних про­водів, які мають щільно входити в бічні виводи кришки розподільника, потрібно міцно прикріплювати до наконечників свічок запалю­вання.

Проводи протирають, очищаючи від бруду та масла, а з пробитою ізоляцією заміняють.

Циліндри двигуна працюють із перебоями.Двигун працює не­рівномірно, коли плавно відкривати дросельну заслінку, і виникають значні коливання на опорах в режимі холостого ходу.

Основні несправності: погіршився контакт у місцях прикріплення проводів на затискачах приладів; послабилося кріплення перерива­ча-розподільника до двигуна; спрацювалися рухомі деталі перери­вача; обірвалися проводи між його рухомим та нерухомими дисками; зменшилася пружність пружини важільця переривача; окислилися чи замаслилися контакти переривача; змінився зазор між ними; посла­билося кріплення корпусу конденсатора до корпусу переривача-роз­подільника; зменшилася ємність конденсатора; несправна котушка запалювання; пошкоджено кришку розподільника; порушився зазор між електродами свічок запалювання; утворився надмірний нагар на ізоляторах свічок; виникли тріщини в них; підвищилася напруга генератора (для безконтактних транзисторних систем запалювання).

Контакт у місцях прикріплення проводів порушується через не­щільності та окислення наконечників. Коли двигун працює, то внас­лідок вібрації порушується контакт, і струм у колі переривається. Щоб запобігти цьому, потрібно періодично підтягувати кріплення наконечників проводів на затискачах апаратів і щільно встановлю­вати наконечники високовольтних проводів у виводах кришки роз­подільника, котушки запалювання та наконечників свічок, а також підтягувати кріплення переривача-розподільника до двигуна.

Значне спрацювання підшипників валика приводу кулачка переривача спричинює биття кулачка, внаслідок чого порушуються мо­мент розмикання контактів і зазор між ними. Несправність усува­ють, заміняючи втулки і в разі потреби шліфуючи валик приводу.

Нерівномірне спрацювання виступів кулачка переривача через погане змащування або забруднення робочої поверхні призводить до нерівномірного переривання струму в первинному колі для різних циліндрів двигуна. Рівномірність спрацювання перевіряють, вимі­рюючи зазор на кожній грані кулачка. Спрацьований кулачок замі­няють.

Обірваний провід, який з'єднує рухомий диск переривача з кор­пусом, створює умови для протікання струму тільки через кульковий підшипник. У цьому разі шар масла в ньому порушує контакт у колі низької напруги, що спричинює перебої в запалюванні, особливо в період пуску двигуна. Обірваний провід заміняють.

Перебої в запалюванні виникають також, коли корпус конденса­тора нещільно прикріплено до корпусу переривача в контактній сис­темі запалювання, а також коли зменшилися ємність конденсатора, що може статися внаслідок пробивання його діелектрика без зами­кання обкладок. У цьому разі збільшується іскріння між контактами. Вони окисляються, швидкість зникнення струму низької напруги в момент розмикання контактів знижується, і напруга у вторинному колі спадає, що спричинює перебої у запалюванні робочої суміші.

Ізоляція вторинної обмотки котушки запалювання пробивається, якщо вона перегрівається, наприклад, внаслідок тривалої роботи із закороченим додатковим резистором, старіння ізоляції, неповного введення наконечників високовольтних проводів у отвори виводів кришки розподільника. Коли пробито ізоляцію вторинної обмотки, то під час кожного розмикання контактів переривача всередині котуш­ки виникає іскровий розряд, внаслідок чого свічки працюють з пе­ребоями.

Міжвиткове замикання первинної обмотки котушки запалювання через теплове руйнування ізоляції витків проводу зменшує опір пер­винного кола, що призводить до збільшення сили струму та перегрі­вання первинної обмотки. Міжвиткове замикання виявляють за нагрі­ванням котушки або опором первинної обмотки. Перевірка конден­сатора і котушки запалювання наведена в підрозділі «Двигун не запускається»,

Тріщини та пробивання ізоляції кришки розподільника між бічними електродами виникають через забруднення чи зволоження поверхні кришки.

Витік струму високої напруги між бічними електродами кришки спричинює несвоєчасне займання робочої суміші в кількох циліндрах двигуна, який через це працює нерівномірно.

Тріщини та нагари в кришці розподільника виявляють візуально, перевіряючи водночас рухомість вугільного резистора в її центрально­му вводі. У разі зависання резистор і гніздо протирають. Пошкодже­ну кришку заміняють.

Свічка запалювання може призвести до перебоїв у роботі циліндрів двигуна, коли на нижній частині її ізолятора відклався нагар і зашунтував електрод або коли вона перегрілася і спричинила жарове за­палювання чи тріщини в ізоляторі.

Ізолятори перегріваються, якщо на двигун встановили свічки з малим тепловідведенням (низьким жаровим числом). Ці свічки перегрі­ваються, після вимикання запалювання двигун ще кілька секунд працює, але з нерівномірним обертанням колінчастого вала.

Порушення зазору між електродами свічки змінює напругу та енергію іскрового розряду, а тому робоча суміш у циліндрі двигуна може й не зайнятися, і він працюватиме з перебоями. Зазор цей відновлюють, підгинаючи бічний електрод; контролюють за допомо­гою щупа.

У безконтактних системах запалювання в транзисторному комутато­рі передбачено захист від перенапруг, тому, коли напруга генератоpa перевищує 18 В. транзисторний комутатор не працює, а це спричи­нює різке зменшення частоти обертання колінчастого вала двигуна.

Зниження потужності та економічності двигуна. Під час руху автомобіля двигун розвиває невелику потужність, частіше доводиться вмикати низькі передачі, двигун втрачає приймальність, у разі збільшення навантаження чути детонаційні стукотіння, двигун перегрі­вається, збільшується витрата пального.

Основні несправності: неправильно поставлене запалювання; не­справні регулятори випередження запалювання; порушено зазор між контактами переривача.

Неправильно поставлене запалювання дуже впливає на потужність, економічність і стійкість роботи двигуна. Якщо іскра між електрода­ми свічки утворюється з великим випередженням, то різко підви­щується тиск газів у циліндрі до того, як поршень стане у ВМТ, а це перешкодить його руху. Внаслідок цього зменшується потужність та економічність двигуна. Крім цього, погіршиться сприйнятливість двигуна, і під навантаженням він працюватиме із стукотінням, а на малій частоті обертання працюватиме нестійко.

Коли робоча суміш займається у ВМТ чи пізніше, то вона згоряє із збільшенням об'єму, тиск газів у циліндрі дуже знижується порівняно з нормальним запалюванням, і потужність та економічність двигуна зменшується. В цьому разі догоряє суміш у циліндрі протягом усьо­го такту розширення, а це призводить до перегрівання двигуна та погіршення сприйнятливісті автомобіля.

Нормальна робота відцентрового регулятора найчастіше порушуєть­ся внаслідок обривання та послаблення натягу пружин тягарців, що призводить до збільшення кута випередження запалювання понад норму для малих та середніх частот обертання колінчастого вала двигуна.

Обривання пружин виявляють, повертаючи кулачок переривача в напрямі робочого обертання в межах прорізів повідкової пластини. Коли пружини обірвані, то кулачок обертається вільно, не чинячи опору. Обірвані пружини заміняють.

Нормальна робота вакуумного регулятора порушується внаслідок втрати герметичності його вакуумної камери, послаблення пружини діафрагми, затинання підшипника між рухомим та нерухомими дис­ками переривача і послабленням гвинтів кріплення регулятора до корпусу розподільника,

Герметичність регулятора порушується внаслідок пошкоджений трубки, яка підходить до регулятора, нещільності затягування штуцера і пошкодження діафрагми. Все це призводить до підсмоктування повітря всередину регулятора, внаслідок чого знижується розріджен­ня в порожнині вакуумної камери, і регулятор не змінює куга випе­редження запалювання в потрібних межах, коли змінюється наван­таження двигуна.

Послаблення пружини діафрагми регулятора внаслідок старіння чи неправильного регулювання сприяє збільшенню кута випередження запалювання за малих і середніх навантажень двигуна. Пошкоджену трубку та регулятор з пошкодженою діафрагмою ремонтують чи заміняють новими.

Питання для самоконтролю:

1. Призначення, будова та робота контактної (батарейної) системи запалювання, її недоліки.

2. Призначення, будова та робота контактно-транзисторної системи запалювання, її переваги у порівнянні з контактною.

3.Призначення, будова та робота безконтактної транзисторної системи запалювання, її переваги.

4.Призначення, будова та робота тиристорної системи запалювання, її переваги.

5.Призначення, будова та робота мікропроцесорної системи запалювання, її переваги.

6. Як відіб'ється на роботі контактної системи запалювання так несправності:
а) пробій конденсатора;

б) прорив у колі первинної обмотки котушки запалювання;

в) обрив пружини тягарця відцентрового регулятора КВЗ . Як виявити і усунути ці несправності.

7. Як відіб'ється на роботі контактно-транзисторної системи запалювання такі несправності:

а) пробій транзистора транзисторного комутатора;

б) погане кріплення котушки запалювання до маси;

в) обрив у первинній обмотці імпульсного трансформатора;

г) обрив додаткового резистора;

д) обрив діафрагми вакуумного регулятора кута випередження запалювання.

8. Що розуміють під „холодними" та „гарячими" свічками ? На яких двигунах їх встановлюють?

9. Основні несправності:

а)котушок запалювання;

б)свічок запалювання;

в) конденсатора, як їх виявити та при необхідності перевірити справність.

10. Для чого необхідне випереджене запалювання? Які апарати випередження запалення передбачені системами запалення. їх призначення, будова та робота.

11. Призначення та побудова свічки. Маркування свічок.

12. Як впливає на роботу двигуна дуже раннє і дуже пізнє запалення?

13. Чому котушка запалення заповнюється трансформаторним маслом?

Заповнити таблиці:

Таб.1.

Двиг. ЗМЗ-24 ЗМЗ-53 ЗІЛ-130 ВАЗ АЗЛК
Модель: - СЗ:  
- Переривн. розпод.:  
- Котушки зап.:  
- Свічки запалювання  
- Транзист. комутатор  

Тема 7.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1887;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.029 сек.