Контактно-транзисторна система запалювання.

Високі вимоги, що ставляться до системи запалювання, не можна задовольнити класична система батарейного запалювання, оскільки в цьому випадку реальним способом підвищення вторинної напруги є збільшення сили струму розривання. Проте, якщо ця сила переви­щить певне значення — (3,5...4,0 А при 12 В), то це призведе до ненадій­ної роботи контактів переривача та різкого скорочення терміну їхньої служби, А тому постала потреба створення нових пристроїв, які б дали змогу поліпшити умови займання робочої суміші в циліндрах.

Один із шляхів підвищення системою запалювання вторинної на­пруги — застосування напівпровідникових приладів, що працюють як керувальні ключі для переривання струму в первинній обмотці котушки запалювання. Як напівпровідникові реле найчастіше вико­ристовують потужні транзистори, здатні комугувати струми си­лою до 10 А в індуктивному навантаженні без будь-якого іскріння та механічного пошкодження, що притаманне контактам переривача.

Контактно-транзисторна система запалювання (рис.6.2) склада­ється з елементів, що їх містить і класична система батарейного запалювання, й відрізняється від неї наявністю транзистора та відсут­ністю конденсатора, який шунтує контакти переривача. Схема має ту особливість, що в ній контакти переривача комутують тільки незначний струм бази іσ — струм керування транзистором, тоді як струм емітера іе в силовому колі комугує транзистор. Слід зазначити, що ця особливість контактно-транзисторної системи дає змогу позбу­тися головної вади класичної систе­ми запалювання. Вторинну напругу U2,і що її розвиває котушка запалювання в цій системі можна підвищувати у великих межах, оскільки збільшення струму і обмежують лише параметри транзистора, а не стійкість контактів переривача.

На автомобілях ЗІЛ-130, ГАЗ-53А та інших встановлена контакт­но-транзисторна система (рис.6.3) з комутатором (ТК102). додат­ковим резистором 4 (СЭ-107), котушкою запалювання 3 (БП4) та восьмиіскровим розподільником 5 типу Р13-Д, Р11-33 чи Р137.

Система працює так. Коли запалювання ввімкнено і контакти пе­реривача розімкнено. то транзистор закритий і в первинному колі струм не протікає. У момент замикання контактів переривача в колі

Рис. 5.2. Принципова схема контактно-транзисторної системи батарейного запа­лювання:

1 — акумуляторна батарея; 2 — перери­вач; 3 — котушка запалювання; 4 — вими­кач додаткового резистора; 5 — розподіль­ник; 6 — свічки запалювання; 7 — вимикач

 

Стрілками на рис.5.3 зображено шлях струму в колі керування транзистора: позитивний вивід батареї GB — вимикач запалювання 5 — додаткові резистори СЭ-107 — первинна обмотка котушки запа­лювання — перехід емітер-база транзистора — первинна обмотка імпульсного трансформатора — контакти переривача 2 — корпус — негативний вивід акумуляторної батареї.

Внаслідок протікання струму керування через перехід між базою та емітером транзистора різко знижується опір переходу емітер — колектор транзистора з кількох сотень до кількох часток ома, і він відкривається, вмикаючи коло струму низької напруги.

Коло струму низької напруги: позитивний вивід акумуляторної ба­тареї — вимикач запалювання — додаткові резистори — первинна обмотка котушки запалювання — перехід емітер-колектор транзис­тора — корпус — негативний вивід батареї. Сила струму в первин­ному колі, коли транзистор відкритий, досягає 8 А у непрацюючому двигуні й знижується до 3 А із збільшенням частоти обертання його колінчастого вала. Після ввімкнення стартера вимикач запалювання вмикає реле, яке спричинює замикання контактів і первинна обмот­ка котушки запалювання вмикається до акумуляторної батареї, ми­наючи резистор (нижній за схемою). Сила струму в первинному колі зростає, а разом з цим збільшується напруга у вторинному колі запалювання.

 

Рис. 5.3. Схема контактно-транзисторної системи запалювання:

VT1 — транзистор ГТ701А; VD1 -— діод Д220; VD2 ~ стабілітрон Д8117В; С1 — конденсатор БМБ-160-l; С2 — конденсатор К50-6 50 мкФ, 25 В; R2— ре­зистор УЛИ-0,25-27; ТА — імпульсний трансформатор (W1 = 57, W2= 500), 1 — транзисторний комутатор; 2 — переривач; 3 — котушка запалювання; 4 — блок резисторів; 5 — розподільник; 6 — свічки запалювання

Розмикання контактів переривача супроводжує переривання струму керування транзистора, що спричинює різке підвищення опору тран­зистора і він, закриваючись, вимикає коло струму первинного кола запалювання. У момент переривання струму керування у вторинній обмотці імпульсного трансформатора індукується ЕРС.

Імпульс ЕРС вторинної обмотки трансформатора діє в колі тран­зистора в напрямі, супротивному струму керування, внаслідок чого прискорюється закриття транзистора за 3,..5 мкс, а отже, приско­рюється переривання струму в первинній обмотці котушки, і різко зменшується магнітний потік. Енергія струму взаємоіндукції вторинної обмотки трансформатора втрачається на нагрівання резистора R2, який збільшує тривалість дії запірного імпульсу.

У вторинній обмотці котушки індукується ЕРС від 17 до 30 кВ., а в первинній обмотці котушки — ЕРС самоіндукції до 100 В.

Коло струму високої напруги: вторинна обмотка котушки — розпо­дільник — свічка запалювання — корпус.

ЕРС самоіндукції первинної обмотки котушки спричинює заряджан­ня конденсатора СІ (1 мкФ). Надалі, коли контакти переривача розімк­неш, конденсатор розряджається через первинну обмотку котушки.

Щоб запобігти перегріванню й пробиванню транзистора в разі збільшення ЕРС самоіндукції первинної обмотки, що може статися За малої частоти обертання колінчастого вала двигуна чи обривання в колі високої напруги, паралельно колу конденсатора СІ увімкнено коло з діода VD1 та стабілітрона VD2 із зустрічними напрямами пря­мих провідностей. Діод VD1 перешкоджає протіканню струму від акумуляторної батареї через стабілітрон VD2 поза первинною обмот­кою котушки запалювання.

Із збільшенням ЕРС самоіндукції первинної обмотки котушки за­палювання понад 80 В (напруга стабілізації) стабілітрон пропускає через себе струм самоіндукції, шунтуючи дану обмотку. Завдяки про­тіканню струму самоіндукції по колу стабілітрона VD2 і діода VD1 напруга на затискачах первинної обмотки знижується, а це запобі­гає перегріванню та пробиванню транзистора.

Якщо ЕРС самоіндукції стає меншою за 80 В, стабілітрон не про­водить через себе струм, і ЕРС самоіндукції витрачається на заряджан­ня конденсатора СІ.

У контактно-транзисторній системі запалювання контакти пере­ривача розвантажені від струму кола первинної обмотки котушки запалювання, що ліквідує окислення та ерозію контактів. Завдяки цьому вони не потребують зачищення в процесі експлуатації в ме­жах 100...150 тис. км пробігу автомобіля. Крім цього, усунення окис­лення та підгоряння контактів переривача запобігає зміні зазору між ними, а отже, й розрстулюванню кута випередження запалю­вання під час експлуатації автомобіля.

Напруга у вторинному колі підвищується не менш як на 25 % порівняно-з класичною системою запалювання, а це збільшує енер­гію іскрового розряду.

Підвищення енергії іскрового розряду сприяє повнішому згорянню навіть збідненої робочої суміші, полегшує пуск двигуна та поліпшує прийомистісьть і економічність двигуна (витрата пального знижуєть­ся на 2%).

Однією з вад контактно-транзисторної системи запалювання є те, що мала сила струму в колі керування транзистора (0,3.,.0,8 А) зумов­лює особливі вимоги до чистоти поверхні контактів переривача. Із незначним збільшенням їхнього опору через забруднення, окислен­ня чи замаслювання сила струму керування транзистором знижується транзистор не відкривається і двигун не запускається. Внаслідок деренчання контактів в контактно-транзисторній системі запалювання вторинна напруга зменшується. Максимальна частота подачі іскор збільшується незначно порівняно з класичною системою. З огляду на механічне спрацювання контактів потрібно періодично регулю­вати зазор між ними. Тому в багатоциліндрових високообертових двигунах, які потребують великої частоти подачі іскор, іноді застосо­вують двоє незалежних кіл запалювання (подвійний переривач, дві котушки запалювання).

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 6575;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.