ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

 

У цій інструкції застосовуються терміни, установлені в:

Законі України «Про залізничний транспорт»: залізничний транспорт, залізниця, ширина колії 1520 мм, землі залізничного транспорту;

Правилах технічної експлуатації залізниць України: поїзд, парк колій, стрілочна горловина, перегін, залізничний пост, стрілочний перевід, рухомий склад, запобіжний тупик, охоронна стрілка, скидальний башмак, стрілка, пасажирська платформа, пасажирський зупинний пункт, роз’їзд, обгінний пункт, колія, запобіжний пункт, земляне полотно.

Інші терміни вживаються у значеннях, наведених нижче.

Вантажна станція – роздільний пункт, призначений для прийому до перевезення, виважування, короткочасного зберігання навантаження, розвантаження, сортування, видачі вантажів й інших вантажних операцій.

Вантажний великоваговий поїзд — вага якого для відповідних серій локомотивів на 100 тонн і більше перевищує встановлену графіком руху вагову норму на ділянці слідування.

Вантажний двір– частина території залізничної станції, призначена для виконання операцій з вантажами: прийому від відправників, навантаженню до вагона, вивантаження з вагона, видачі одержувачу і зберігання.

Вантажний довгосоставний поїзд — довжина якого перевищує максимальну норму, встановлену графіком руху на ділянці слідування, хоча б на один умовний вагон;

Вантажний район – територія на вантажній станції облаштована комплексом технічних засобів приладів, призначених для виконання навантажувально-розвантажувальних робіт і комерційних операцій сортування і зберігання вантажів.

Вантажний фронт – залізнична колія, яка призначена для одночасного навантаження і розвантаження вантажів.

Вантажонапруженість лінії (млн. ткм/км) – визначається річною кількістю вантажних, пасажирських і приміських поїздів, та їх загальною масою локомотивів, вагонів і завантаження.

Великоваговий вантаж, довгомірний вантаж – вантажі, довжина або вага яких перевищує максимальну довжину, або вагу вантажних місць, для перевезення яких не потребується спеціальних пристосувань.

Вивізний поїзд — для вивозу груп вагонів з окремих проміжних станцій дільниці.

Відсівна колія –колія накопичення вагонів, відбракованих у сортувальному процесі.

Встановлена вагова норма поїзда – вага вантажу і самих вагонів, що входять до складу поїзда, встановлена для даної дороги або її окремих ділянок згідно чинного графіку руху поїздів.

Вузол - пункт перетину або примикання декількох залізничних ліній (мінімум трьох), ряд пов'язаних сполучними ходами станцій, що працюють за єдиною технологією (у взаємодії). Межею вузла служать вхідні сигнали перед вузловими роздільними пунктами.

Генеральна схема розвитку- прогнозний документ стратегічного характеру, що надає наукове обґрунтування розвитку і розміщення продуктивних сил на перспективу.

Груповий поїзд - товарний поїзд, у складі якого маються вагони декількох призначень, причому вагони кожного призначення підібрані до состава разом — однією групою. Окремі групи відчіпляються на станціях за маршрутом поїзда у відповідністю з планом формування поїздів і з обов’язковим причепленням замість відчепленої - нової групи, підібраної на даній станції.

Дільничний поїзд — слідуючий без переробки від от однієї технічної станції до другої;

ЕЦ –електрична централізація стрілок і сигналів.

З’єднаний поїзд – складається з двох і більше зчеплених між собою составів, довжину яких встановлено графіком руху поїздів.

Залізничний транспорт загального користування –виробничо-технологічний комплекс, що включає інфраструктури залізничного транспорту, залізничний рухомий склад, інше майно і призначений для забезпечення потреб фізичних осіб, юридичних осіб і держави у перевезеннях залізничним транспортом.

Залізничний транспорт незагального користування –сукупністьвиробничо-технологічних комплексів, що включають залізничні колії незагального користування, будівлі споруди, в окремих випадках залізничний рухомий склад, а також інше майно і призначених для забезпечення потреб фізичних і юридичних осіб в роботах у містах незагального користування.

Залізничні колії загального користування – залізничні колії на територіях залізничних станцій відкритих для приймання і відправлення поїздів, приймання і видачі вантажів, багажу і вантажобагажу, з обслуговування пасажирів і виконання сортувальної і маневрової роботи, а також залізничні колії, що з що з’єднують такі станції.

Залізничні колії незагального користування (під’їзні колії) - колії, що з'єднують одне або кілька підприємств, організацій або окремі виробництва, розташовані на відокремлених площадках, із залізницями загальної мережі безперервною рейковою колією.

Залізничні колії незагального користування – залізничні під’їзні колії, що примикають безпосередньо або через інші залізничні колії до залізничних колій загального користування і призначені для обслуговування певних користувачів послугами залізничного транспорту на умовах договорів або виконання робіт для власних потреб;

Збірний поїзд — поїзд для доставки вагонів на проміжні станції;

Збірний поїзд– призначений для збирання вагонів з проміжних і вантажних станцій та їх розвезення, формується на сортувальних і дільничних станціях для суміжних ділянок місцевої роботи.

Звичайний рух –рух пасажирських поїздів із швидкістю до 160 км/год, вантажних - із швидкістю до 140 км/год.

З'єднувальні колії - колії що ведуть до контейнерних пунктів, паливним складам, базам, сортувальним платформам, пунктам очищення, промивання, дезінфекції вагонів, ремонту рухомого складу і виконання інших технологічних операцій.

Зміщений парк – полу повздовжнє розташування приймального і сортувального парків.

Зонна станції– споруджується на ділянках зі значним приміським рухом. На таких станціях, окрім обслуговування приміських пасажирів, виконується оборот деяких приміських составів, їх технічна обробка, а іноді й екіпіровка, розташовуються локомотивне і вагоноремонтне депо.

Керівний підйом – найбільший затяжний підйом, за значенням якого встановлюється норма маси поїзда при поодинокій тязі і розрахунковій мінімальній швидкості руху.

Колійний розвиток –наявність окрім головних певної кількості додаткових колій, а також стрілочних переводів, що з’єднують ці колії між собою.

Конкорс – зала між платформами і основним приміщенням залізничного вокзалу для розподілення потоків пасажирів відповідними виходами і входами, що ведуть на платформи або у місто.

Корисна довжина колії -довжина станційної колії між граничними стовпчиками для наскрізної колії і від упору до граничного стовпчика стрілочного переводу, що веде на дану тупикову колію, для тупикової колії. Вимірюється у метрах і визначається кількістю 2-осних вагонів довжиною по 8 м, які можна встановити на даній колії, за винятком 20 м на локомотив (місткість колії). Корисна довжина і місткість станційних колій вказується в технічно-розпорядчому акті кожної станції.

Кратна тяга — тип тяги поїздів з допомогою двох (подвійна тяга), трьох (потрійна тяга) або більше локомотивів, розміщених у голові поїзда, при цьому кожний локомотив обслуговується окремою локомотивною бригадою.

Крива швидкості - графік залежності швидкості руху поїзда від пройденого ним шляху. Звичайно, будують криву швидкості руху для состава розрахункової ваги при визначенні найменшого часу хода поїзда на заданій ділянці.

Наскрізний поїзд — слідуючий без переробки не менше ніж через одну технічну (сортувальну або дільничну) станцію.

Негабаритний вантаж - вантаж, розміри якого виходять за габарити рухомого складу залізниць. Значення відхилень габариту не мають перевищувати встановлених значень, за яких ще можливе перевезення вантажу за рахунок зменшення зазору між габаритами наближення будівель і рухомого складу.

Обгін - поїзд, що прибув на станцію обганяється іншим попутнім поїздом. Як правило, пасажирський поїзд обганяє вантажний.

Обгінний пункт- найпростіший вид роздільних пунктів з колійним розвитком на двоколійних залізничних лініях. Має шляхи для обгону одних поїздів іншими. На обгінних пунктах також звичайно передбачається посадка і висадка пасажирів.

Обмежувальний уклон - максимально допустиме значення уклону на проектованій ділянці.

Орографія – вивчає морфографічну характеристику форм земної поверхні (висоту, протяжність, характер схилів тощо)

Особливо вантажонапружена лінія – залізничні магістральні лінії для великого обсягу вантажних перевезень (вантажонапруженість - більше 50млн ткм/км), залізничні магістральні лінії (вантажонапруженість - більше 30 до 50), (більше 15 до 30) (більше 8 до 15), залізничні лінії до 8, внутрішні станційні з’єднувальні і під’їзні колії (незалежно від от вантажонапруженості).

Особливо складні умови - умови, які виключають або техніко-економічно не виправдовують застосування основних, або таких, що допускаються для складних умов, технічних норм.

Парк станції – група станційних колій однакового призначення, об’єднаних загальними стрілочними горловинами.

Пасажирський комплекс – комплекс об’єктів інфраструктури залізничного транспорту, що забезпечує обслуговування пасажирів, головними ланками якого є пасажирська станції, вокзал, багажні відділення.

Передатний поїзд — для доставки вагонів з однієї станції вузла на іншу.

Переробна спроможність станції– визначається найбільш ймовірною кількістю вантажних поїздів (вагонів), які можуть бути перероблені станцією за добу при застосуванні прогресивних технологій з найкращим використанням колійного розвитку та технічного оснащення станції.

Підйом (уклон) кратної тяги – який поїзд розрахункової маси проходить з декількома локомотивами. Граничне значення підйому кратної тяги залежить від значення керівного уклону.

Поїзд вантажний підвищеної ваги— вагою більше 6000 тонн;

Поїзд вантажний підвищеної довжини— довжина якого 350 осей і більше.

Полігон мережі залізниць –частина мережі залізниць з однаковими технічними або технологічними признаками, що визначають умови експлуатаційної роботи залізниці.

Портова станція – здійснює прийом і відправлення передатних поїздів, сортування вагонів за основними вантажними ділянками і окремими перевантажувальними фронтами, накопичення і формування передатних поїздів на припортову сортувальну станцію.

Прискорений пасажирський поїзд – пасажирський поїзд, що має швидкість руху до 160 км/год.

Проміжна станція – роздільний пункт, призначений для схрещення і обгону поїздів, посадки і висадки пасажирів, навантаження і вивантаження вантажів і багажу, маневрових операцій з відчеплення вагонів від збірних поїздів і причіплюванню до них, обслуговування під’їзних колій.

Пропускна спроможність станції -визначається найбільш ймовірною кількістю вантажних поїздів (окремо без переробки та з переробкою) і заданою кількістю пасажирських поїздів, які можуть бути пропущені станцією за добу на всіх напрямках, що до неї примикають, за умови роботи, що забезпечує повне використання існуючих технічних засобів.

Профіль колії поздовжній –вертикальний розріз по трасі, розвернутий на плоскість.

Профіль колії поперечний -розріз земляного полотна, перпендикулярний повздовжній оси колії.

Ранжирний парк - парк станційних колій для технічних операцій з пасажирськими вагонами, облаштований на технічних станціях, на яких формуються пасажирські состави. Ранжирні парки облаштовуються приладами для очистки, екіпіровки й інших операцій, що забезпечують повну підготовку состава пасажирського поїзда для слідування за маршрутом.

Роз’їзд- роздільний пункт на одноколійній залізничній лінії, основним призначенням якого є пропуск, схрещення і обгін поїздів. На роз'їздах можуть виконуватися вантажні та пасажирські операції, якщо вони відкриті для виконання цих операцій.

Розмір руху – кількість пар поїздів на добу на одноколійних лініях, кількість поїздів на добу у парному і непарному напрямку на двоколійних лінях.

Складні умови - складні топографічні, інженерно-геологічні, планувальні та інші місцеві умови, коли застосування основних норм проектування викликає значне збільшення обсягів будівельно-монтажних робіт. На існуючих лініях такими умовами є необхідність перевлаштування земляного полотна, станційних колій та штучних споруд, а також знесення капітальних будов, тощо.

Сортувальний пристрій (сортувальні гірки, витяжні колії) – пристрій, що застосовується для сортування вагонів, розформування та формування составів поїздів.

Станційні колії –колії у межах станції, розподіляються на: головні, приймально-відправні, сортувальні, навантажувально-вивантажувальні, витяжні, деповські (локомотивного та вагонного господарства), з’єднувальні (з’єднують окремі парки на станції, що ведуть до контейнерних пунктів, паливних складів, баз, сортувальних платформ, до пунктів очищення, промивання, дезінфікування вагонів), ремонту рухомого складу та виконання інших операцій), а також інші колії, призначення яких визначають виконувані на них операції.

Станція - виробничо-технологічний підрозділ залізниці з організації перевезень пасажирів, вантажу, вантажобагажу і пошти. Станції поділяються на такі види: пасажирські, вантажні, сортувальні, дільничні, проміжні, роз’їзні пункти, обгінні пункти.

Стрілочна вулиця – колія на якій послідовно укладено стрілочні переводи для примикання групи паралельних колій.

Схрещення - пропуск на одноколійних лініях зустрічних поїздів — парних та непарних.

ТЕО (техніко економічне обгрунтування) - розрахунки порівняльної економічної ефективності капітальних вкладень при мінімумі приведених будівельних і експлуатаційних витрат з урахуванням віддаленості їх у часі.

Технічна станція – пасажирська станція, призначена для виконання операцій з составами поїздів (що починають і закінчують слідування), має колійний розвиток і пристрої для екіпіровки, переформування, ремонту, дезінфекції і відстою пасажирських составів, вагоноремонтні і деповські пристрої.

ТО-2 (технічне обслуговування рухомого складу) –організаційні і технічні заходи, призначені для підтримки рухомого складу у справному стані в період експлуатації між плановими видами поточного ремонту. То-2 виконується в пунктах технічного обслуговування локомотивів на спеціально облаштованих оглядових канавах.

Характер руху поїздів – характер руху поїзда і зміни його швидкості залежать від значення і направлення рівнодіючої сили, яка в свою чергу може мінятися в залежності від режиму роботи локомотива. Прийнято розрізняти режими тяги, холостого ходу або вибігу і гальмування.

Ходова колія – призначена для здійснення зміни поїзних локомотивів, має роздільний від головних колій вихід з однієї сторони на територію локомотивного господарства, а з іншого боку - на колії приймально-відправних парків.

Швидкісний рух –рух пасажирських поїздів зі швидкістю 161 …200 км/год.

Шлюз – станція-перетинання двох залізничних ліній в одному рівні. Є повні і неповні шлюзи. Повні шлюзи дозволяють виконувати безупинне схрещення поїздів.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 2334;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.