Аналіз способів визначення результатів у спортивних змаганнях

За способом визначення результату види спорту можна розподілити на чотири групи:

1. Види з об’єктивно метрично вимірювальним результатом.

2. Види, в яких результат визначається за умовними одиницями (балами, очками), які присвоюються за виконання обумовленої програми змагань.

3. Види, в яких спортивний результат визначається за кінцевим ефектом або перевагою в умовних одиницях (очках) за виконані дії у варіативних ситуаціях.

4. Комплексні види спорту.

До першої групи належать види спорту, в яких спортивний результат вимірюється за часом, відстанню, масою снаряду, точністю. Наприклад:

види спорту з відносно постійними умовами змагань: легка та важка атлетика, плавання, велоспорт (трек), стрільба, ковзанярський спорт, тощо.

Змагання з перелічених видів спорту проходять на стандартних спортивних аренах (стадіонах, басейнах, залах, треках) з відносною стійкістю зовнішніх умов;

види спорту з непостійними умовами проведення змагань: лижі, гірські лижі, парусний, велоспорт (шосе).

Особливістю змагань у цих видах спорту є зміна профілю трас і умов, що ставить своєрідні вимоги до змагальної діяльності, та, відповідно, до підготовленості спортсменів.

Особливість змагальної діяльності в даній групі видів спорту полягає в тому, що спортсмен попередньо знає рівень своїх результатів та результатів майбутніх суперників. Очевидно, що уявлення (навіть приблизне) щодо рівня результатів дозволяє більш визначено їх планувати, обирати тактику змагальної поведінки в процесі змагальної боротьби.

Додругої групиналежать види спорту, в яких спортивний результат визначається суддями суб’єктивно в умовних одиницях з урахуванням точності, складності і артистичності виконання спортивних вправ. До цієї групи належать:

• гімнастика художня та спортивна, акробатика, стрибки у воду, синхронне плавання;

• стрибки на лижах з трампліну, фігурне катання.

В стрибках на лижах з трампліна кінцевий результат залежить як від дальності польоту, так і від оцінки його краси.

Третя групапредставлена наступними підгрупами:

• види спорту, в яких спортивний результат визначається за досягнутим кінцевим ефектом при наявності регламентованого правилами змагань часу, який повинен бути повністю вичерпаним (футбол, хокей, баскетбол, гандбол);

• види спорту, в яких, незважаючи на лімітований правилами час змагального поєдинку (боротьба, бокс, фехтування), можливе прискорене досягнення перемоги в двох варіантах: 1) виконання дії, яка дає так звану «чисту перемогу»: нокаут, «чиста» перемога в боротьбі; 2) досягнення перемоги при здобутті певної кількості очок раніше, ніж буде вичерпано встановлений правилами змагань час(фехтування);

• види спорту, в яких перемога визначається за обумовленим кінцевим ефектом, але змагальні сутички не обмежені у часі (теніс, волейбол).

Четверта групаоб’єднує комплексні види спорту – сучасне п’ятиборство, біатлон, лижне двоборство, легкоатлетичне десятиборство.

Особливістю змагальної діяльності в цих видах спорту є можливість компенсаторної взаємодії і своєрідного впливу на кінцевий спортивний результат, який включений в даний комплекс окремих спортивних дисциплін (спортсмен готується більш ретельно до «улюблених» дисциплін, у яких може здобути більшу кількість очок, цим самим компенсуючи менш вдалі виступи в інших дисциплінах).

 








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 2113;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.