Відстані до найближчих будівель і споруд

5.4.1 При проектуванні нових і реконструкції існуючих залізниць і окремих споруд і пристроїв мають дотримуватися норми стандарту ГОСТ 9238:

- для колій, споруд і пристроїв загальної мережі залізниць і під’їзних колій від станції примикання до територій промислових підприємств - габарит наближення будов С;

- для колій, споруд і пристроїв на території й між територіями заводів, фабрик, майстерень, депо, річкових і морських портів, вантажних дворів, складів й інших промислових підприємств, у тому числі підприємств залізничного транспорту - габарит наближення будов Сп.

Дані рекомендації встановлюють окремі зміни габаритів наближення будівель і службово-технічних споруд та додаткові вимоги у разі введення швидкісного руху на окремих лініях і встановлюють габарити наближення будівель – граничні поперечні (перпендикулярні відносно осі колії) обриси, усередину яких, крім рухомого складу, не повинні заходити ніякі частини споруд і пристроїв, а також розміщені біля колії матеріали, запасні частини й устаткування, за винятком частин пристроїв, що призначаються для безпосередньої взаємодії з рухомим складом (контактних проводів з деталями кріплення, хоботів гідравлічних колонок для набору води тощо), за умови, що розміщення цих пристроїв у габаритному просторі пов’язане з частинами рухомого складу, з якими вони можуть стикатися, і що вони не можуть спричинити зіткнення з іншими елементами рухомого складу.

На прямих ділянках колії, відповідно до габаритів наближення споруд С (Сп) за ГОСТ 9238, установлюються наступні основні відстані від осі найближчої колії:

- для нових будівель і тих, що перевлаштовуються, споруд і пристроїв (крім пролітних будов мостів з їздою по низу і посередині, тунелів, галерей і платформ), розташованих: із зовнішнього боку крайніх колій перегонів і станцій, а також окремо розміщених колій на станціях загальної мережі; із зовнішнього боку крайніх колій перегонів і станцій між територіями промислових підприємств, а також із зовнішнього боку крайніх колій, що з'єднують станції на території промислових підприємств, - 3100 мм на висоті до 3200 мм від рівня головки рейок. При цьому у всіх випадках опори, щогли, стовпи й інші спорудження й пристрої не мають обмежувати необхідну дальність видимості світлофорів і семафорів.

В особливо важких умовах ця відстань при відповідному обґрунтуванні і з дозволу органу державного регулювання у сфері залізничного транспорту може бути: до опор контактної мережі, щогл світлофорів і семафорів і підпірних стінок - до 2750мм на перегонах і до 2450 мм - на станціях; до виступаючих частин карликових світлофорів при висоті їх не більше 1100мм (уважаючи від рівня верху головки рейки) - до 1920мм.

При роботах з перебудови станцій допускається збереження відстаней від осі колії до будівель, опор шляхопроводів, пішохідних мостів й інших капітальних споруд і пристроїв, розташованих із зовнішнього боку крайніх і окремо лежачих колій, рівними 2450 мм у тих випадках, коли застосування відстані 3100 мм не може бути здійснено без корінної перебудови відповідного спорудження (пристрою), яка не є необхідною за його станом.

Відстань 2450 мм може бути у вигляді виключення допущено для існуючих будівель і заборів (незалежно від колій, у яких вони розташовані) у тих випадках, коли це не пов'язане з порушенням вимог безпеки персоналу залізниць, працівників промислових підприємств і пасажирів.

Вантажні склади, службово-технічні будинки, пристрої екіпірування локомотивів й інші спорудження допускається розташовувати від осей найближчої головної або приймально-відправної колій (якщо вони не крайні) на відстані, обумовленій технологією роботи, але не ближче 2450 мм.

Навантажувально-розвантажувальні, наливні та зливні пристрої, а також пристрої з технічного обслуговування, екіпірування і ремонту рухомого складу й інші технологічні пристрої в неробочому слід розташовувати на відстані не менше 2000 мм від осі колії;

б) при необхідності розташування на станційних міжколійях (головних, приймально-відправних й інших колій) будівель, світлофорів, семафорів, стовпів, прожекторних щогл, а також опор шляхопроводів, пішохідних мостів і контактної мережі відстані до них від осі колії мають відповідати горизонтальним відстаням, зазначеним для суцільного обрису габариту С (Сп) для станцій. Всі пристрої (крім семафорів і світлофорів) мають бути сконцентровані в обмеженій кількості міжколійїв;

в) до краю платформ: високих - 1920 мм, низьких - 1745 мм. В окремих випадках, передбачених в [7] допускаються відступи від зазначених норм.

5.4.2 Підлогу високих пасажирських платформ слід проектувати на висоті 1100 мм від рівня верху головки рейки.

На роздільних пунктах з більшим потоком пасажирів, де головний і одна приймально-відправна колія на одноколійній лінії, головні й одна приймально-відправна колія в кожному напрямку на двоколійних і багатоколійних лініях забезпечують пропуск негабаритних вантажів (тобто всі спорудження й пристрої повністю відповідають обрису габариту С), допускається біля інших приймально-відправних колій будувати пасажирські платформи висотою до 1300 мм.

Пасажирські платформи, розташовувані біля тупикових колій станцій, де не передбачається приймання й відправлення поїздів з негабаритними вантажами, а також навантаження й вивантаження таких вантажів за узгодженням з органом державного регулювання у сфері залізничного транспорту, допускається проектувати висотою до 1300 мм.

При перебудові існуючих станцій допускається зберігати платформи висотою не менше 915 мм, за винятком платформ на приміських електрифікованих ділянках з моторвагонною тягою, де висота платформ має бути не менше 1100 мм над рівнем головки рейки.

Відстань від осі колії до високих пасажирських платформ має бути не менше 1920 мм незалежно від колій, у яких вони розташовані.

Низькі пасажирські платформи проектують висотою 200 мм над рівнем головки рейки.

Висота підлоги існуючих низьких пасажирських платформ, що не піддаються перебудові, має бути не більше 200 мм і не менше 150 мм від рівня верху головки рейки.

5.4.3 Вантажні платформи проектують висотою 1100 мм від рівня верху головки рейок. На коліях, де не виробляється навантаження й вивантаження негабаритних вантажів, а також пропуск вагонів з такими вантажами, вантажні платформи можна проектувати висотою до 1300 мм при відстані від осі колії 1920 мм.

На окремих із цих колій, обертання якими рухомого складу габариту Т може бути виключено, а характер перевезених по них вантажів утруднює (при платформах висотою 1300 мм і відстані від осі колії 1920 мм) операції з їх навантаження й вивантаження, допускається у вигляді виключення з дозволу органу державного регулювання у сфері залізничного транспорту проектувати вантажні платформи висотою 1200 мм із відстанню від осі колії до їхнього краю: 1750мм - в інтервалі по висоті від 750 до 1200 мм; 1830 мм - в інтервалі по висоті від 0 до 750мм.

В окремих випадках з дозволу органа державного регулювання у сфері залізничного транспорту, можна проектувати вантажні платформи так, щоб відстань від осі колії до їхнього краю становила 1830 мм у всім інтервалі по висоті від 0 до 1200 мм.

Торцеві вантажні платформи спеціального призначення слід проектувати висотою 1300мм.

При будівництві вантажних платформ із зазначеними в справжньому пункті відступами від габариту С має бути забезпечена можливість переходу до основного обрису зазначеного габариту з мінімальними витратами. Зокрема, відстані між осями колій у місцях розташування платформ треба при новому будівництві й капітальній перебудові роздільних пунктів розраховувати з умов забезпечення всіх вимог основного обрису габариту С по суцільній лінії.

Висота вантажних платформ з боку під'їзду автомашин має бути не менше 1200 мм над рівнем проїзної частини.

5.4.4 На сортувальних гірках протягом усього горба гірки на відстані до 1920 мм від осі колії не має бути ніяких пристроїв, що піднімаються над рівнем верху головки рейки.

5.4.5 Висоту від головки рейки до низу конструкції нових штучних споруд, розташованих над електрифікованими залізничними коліями або над коліями, електрифікація яких не виключена надалі, треба приймати не менше:

а) для пішохідних мостів і шляхопроводів, розташованих на перегонах і пасажирських зупинних пунктах, а також на станціях поза межами корисної довжини колій:

при ширині не більше 5 м (у нижній частині конструкції), коли під ними не пропускається несучий трос, - 6250 мм;

при ширині більше 5 м із пропуском несучого троса - 6400 мм;

б) для пішохідних мостів і шляхопроводів, розташованих на станціях у межах корисної довжини колій (у місцях можливого огляду дахового устаткування):

- при ширині їх не більше 5 м, коли під ними не пропускається несучий трос, - 6750 мм;

- при ширині більше 5 м и с пропуском несучого троса - 6900мм.

Для існуючих споруд у тих випадках, коли застосування зазначених норм викликає трудомісткі й дорогі роботи з перебудови, при відповідному обґрунтуванні в проекті допускається зменшення зазначених відстаней до норм, що допускаються мінімально, передбачених у ГОСТ 9238.

При спорудженні пішохідних мостів і шляхопроводів на залізницях, переведення яких на електричну тягу не передбачається, висоту від головки рейки до низу конструкції допускається зменшувати до 5550мм.

Будівельні розміри споруд і пристроїв по висоті слід призначати з урахуванням можливості постановки головних колій на щебеневий баласт (до встановлених норм) і укладання рейок важкого типу.

5.4.6 Висоту підвіски контактного проведення над головкою рейок при розрахунковому положенні без провисання слід проектувати рівною 6250мм на перегонах і 6600мм на станціях.

У випадку, якщо головна колія покладена не на щебеневий баласт, висота підвіски контактного проведення над головною колією повинна враховувати постановку цієї колії на щебені.

Найменша висота контактного проводу в будь-якій точці прольоту, у тому числі й у штучних спорудах, не має бути менше 5750 мм на перегонах і 6250 мм на станціях. У виняткових випадках ця відстань у межах існуючих штучних споруд, розташованих на коліях станцій, на яких не передбачається стоянка рухомого складу (поза межами корисної довжини колій), а також на перегонах, при відповідному обґрунтуванні в проекті, з дозволу міністерства (відомства) - замовника може бути зменшене до 5675 мм при електрифікації на змінному струмі й до 5550 мм при електрифікації на постійному струмі.

Висота підвіски контактного проводу над верхом головки рейки має бути не більше 6800 мм.

Відстань від струмонесучих елементів струмоприймача й частин контактної мережі, що перебувають під напругою, до заземлених частин спорудження й рухомого складу слід приймати відповідно до вимог ГОСТ 9238.

5.4.7 Опори у виїмках мають встановлюватися поза кюветами (як правило, з польового боку). При неможливості обводу кювету в скельних ґрунтах допускається пропуск його через фундамент опор спеціальної конструкції.

В особливо сильно снігозаносних виїмках (крім скельних) з обсягом снігозанесення більше 600 м3 на 1 м колії за зиму й на виходах з них відстань від внутрішнього краю опори контактної мережі до осі крайньої колії має бути не менше 5700 мм. Кількість і розмір таких виїмок мають бути встановлені проектом.

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 2732;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.