Менеджмент персоналу як об’єктивне соціальне явище та сфера професійної діяльності

 

Глибоке розуміння сутності, значення, складнос­ті менеджменту персоналу як сфери професійної діяльності неможливе без розуміння головних методологічних аспектів цього соціального явища: сутності і цілей; об’єкту і суб’єкту; змісту і форми; субстанції; функцій; принципів; засобів; зв’язків з внутрішнім і зовнішнім середовищем організації; стратегії та політики; завдань; механізму регулювання; результату менеджменту. Розглянемо ці методологічні аспекти.

Аналіз практики управління різними організаціями, літера­турних джерел, власного досвіду управління трудовими колек­тивами дає підстави розглядати менеджмент персоналу на трьох рівнях.

На нижчому рівні управління (виробнича дільниця, функціо­нальний підрозділ) відбувається безпосереднє управління вико­навцями. Керівник доводить до робочих місць виробничі завдан­ня, забезпечує їх необхідними ресурсами, контролює виконання завдань, трудову дисципліну, дотримання норм і правил охорони праці тощо.

На середньому рівні управління (великий цех, філіал підпри­ємства) вирішуються питання планування виробництва, норму­вання праці, організації діяльності, оплати праці, заміщення ва­кантних посад.

На верхньому рівні управління розробляються стратегія мене­джменту персоналу (кадрова стратегія) як функціональна складо­ва генеральної стратегії організації, формулюється політика ме­неджменту персоналу (кадрова політика), визначаються обсяги інвестування в розвиток персоналу, ухвалюються рішення щодо заміщення ключових посад.

Згадані найважливіші завдання менеджменту персоналу на всіх рівнях мають відбуватись синхронно, у тісному взаємо­зв’язку, як невід’ємні складові єдиного безперервного процесу. Звідси, менеджмент персоналу слід розглядати як системно організований процес відтворення й ефективного використання персоналу самоврядної організації.

Провідними цілями менеджменту персоналу є: підвищення ефективності функціонування організації та поліпшення якості трудового життя персоналу.

Ці цілі органічно пов’язані одна з одною. Підвищення ефективності діяльності організації є джерелом зростання реальних трудових доходів персоналу, інвестицій у йо­го розвиток. Висококваліфікований персонал, задоволений умо­вами роботи, працює відповідально, творчо, продуктивно, іден­тифікує себе з організацією, а отже, є поважним чинником її конкурентоспроможності.

Об’єкт менеджменту персоналу – це широке поняття, яке охоплює організацію як єдине ціле, кожен структурний підрозділ незалежно від кількості ієрархічних рівнів управління, первинні трудові колективи, кожного найманого працівника незалежно від статусу в організації.

Непростим є й поняття суб’єкт менеджменту персоналу. Стосовно нього існують різні погляди. Одні віддають перевагу лінійним керівникам, другі – службі персоналу (відділу кадрів), треті допускають співпрацю служби персоналу з лінійними керів­никами з перевагою в прийнятті рішень або лінійних керівників, або керівництва служби персоналу. Такі підходи не враховують складності й багатогранності функцій і завдань із менеджменту персоналу, які буде розглянуто далі.

Звичайно, кожен лінійний керівник особисто й безпосередньо регулює трудову поведінку підлеглих працівників. Немає сумні­ву, що й служба персоналу виконує важливі функції, беручи участь у професійному доборі кадрів, атестації, веденні кадрово­го діловодства тощо. Але це зовсім не означає, що в менеджменті персоналу не беруть активної участі функціональні структурні підрозділи.

По-перше, кожен керівник функціонального підрозділу вико­нує лінійні функції по відношенню до підлеглого йому персона­лу, забезпечуючи виконання закріплених положенням про струк­турний підрозділ завдань.

По-друге, функціональні служби згідно з чинним поділом праці готують важливу інформацію для прий­няття управлінських рішень простих і складних, оперативних, та­ктичних і стратегічних.

Як правило, непомітна на перший погляд діяльність функ­ціональних служб має більшу вагу в управлінні персоналом, ніж розпорядження, що їх видають лінійні керівники. Первин­ною є інформація, підготовлена функціональними службами, а розпорядження (накази) лінійних керівників – це похідне. Наприклад, ніхто не має права прийняти на роботу працівника понад встановлені відділом організації праці й заробітної пла­ти ліміти чисельності. Ніхто не має права допустити до роботи нового працівника без відповідного дозволу служби охорони праці.

Отже, суб’єктами менеджменту персоналу в організації є: лінійні й функціональні керівники всіх рівнів управління, праців­ники виробничих і функціональних підрозділів, які забезпечують керівників необхідною для управління персоналом інформацією або виконують обслуговуючі функції.

Кожне явище реальної дійсності відрізняється від інших щонайменше змістом, формою та своєю суб­станцією.

Основним змістом, суттю менеджменту персоналу є багато­гранний процес впливу суб’єкта на об’єкт управління. Структуру цього впливу складають методи управління людьми на виробни­цтві: адміністративні (або організаційно-розпорядчі), економічні, правові та соціально-психологічні.

Формою менеджменту персоналу, його зовнішніми очевидни­ми ознаками є складний комунікативний процес в усіх його про­явах, що відбувається між суб’єктом і об’єктом, починаючи від бесіди з претендентом на вакантну посаду й закінчуючи оціню­ванням діяльності трудових колективів та індивідів.

Менеджмент персоналу – явище дуже складне, багаторівне­ве. У ньому можна розрізняти окремі функції, фази, численні за­вдання тощо. Але всі ці частини єдиного цілого пронизує й об’єднує інформація – головна субстанція менеджменту персо­налу. Інформація є головним предметом і продуктом діяльності кожного керівника. На підставі різноманітної інформації визначається чисельність і планується діяльність персоналу, відбува­ється його поточне й підсумкове оцінювання, розробляються сис­теми заохочення працівників. Комунікативний процес між суб’єктом і об’єктом управління являє собою обмін інформацією. Усі методи управління базуються знову ж таки на різноманітній інформації.

Управлінський апарат ор­ганізації як інтегрований суб’єкт менеджменту персоналу вико­нує різні функції. Їх можна умовно поділити на 2 групи – загальні та специфічні.

До групи загальних функцій належать такі: планування, орга­нізація, мотивація та контроль. Ці функції виконують усі керів­ники незалежно від рівня управління, лінійні й функціональні, – кожен у межах, закріплених внутрішніми організаційними доку­ментами обов’язків, прав і відповідальності.

Перелік специфічних функцій з менеджменту персоналу ви­значається функціональним поділом праці між структурними підрозділами організації та між виконавцями. Хоча в концентрованому вигляді специфічні функції з менеджменту персоналу в чинних нормативних документах не закріп­лені, їх можна з’ясувати з переліку завдань та обов’язків, що міс­тяться в «Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників».

Принципи менеджменту персоналу – це сукупність фундамен­тальних засад керівництва людьми, послідовне дотримання яких є обов’язковою умовою досягнення поточних і перспективних цілей, забезпечення необхідної результативності спільної праці.

Менеджмент персоналу в організації має здійснюватись на та­ких основних принципах (табл.2.1): планомірності; системності; єдиноначальності; соціального партнерства; економічної ефективності; демократизму; економічної зацікавленості; соціальної доцільності.

Таблиця 2.1

Основні принципи менеджменту персоналу

Найменування Характеристика принципу
Принцип планомірності вимагає, щоб усі процеси, процеду­ри, операції, дії, що відбуваються в організації з відтворення та використання персоналу, виробництво та праця на кожному ро­бочому місці відбувались на планомірній основі, скоординовано й синхронно
Принцип системності обумовлює необхідність реалізації системного підходу в управлінні організацією як цілісним соціа­льним організмом, структурними підрозділами й виконавцями
Принцип єдино-начальності слід розуміти як необхідність чіт­кого розподілу повноважень між керівниками та структурними підрозділами по вертикалі й горизонталі, адміністративну підпо­рядкованість кожного працівника, кожної структурної ланки лише одному керівникові
Принцип соціального партнерства доповнює та врівноважує принцип єдиноначальності: трудовий колектив організації пра­цюватиме свідомо й продуктивно, якщо між соціальними партне­рами буде досягнуто взаєморозуміння, баланс інтересів, соціальна згода й бажання працювати спільно на досягнення взаємовигідних кінцевих результатів
Принцип економічної ефективності вимагає ретельного об­ґрунтування інвестицій у розвиток персоналу, витрат на оплату праці й утримання робочих місць, інших прямих і непрямих ви­трат з огляду на їхню віддачу та окупність
Принцип демократизму вимагає оптимального поєднання єдиноначальності, персональної відповідальності керівника за стан справ у підрозділі, яким він керує, з участю найманих пра­цівників у формуванні стратегії та політики менеджменту персо­налу, прийнятті оперативних рішень, виявленні резервів підвищення ефективності виробництва тощо. Це найкращий стиль щодо мотивації пер­соналу працювати продуктивно з усіх можливих стилів керівництва
Принцип економічної зацікавленості полягає в необхіднос­ті створення гнучкої системи стимулів, яка спонукала б персонал працювати з повною віддачею творчого потенціалу на благо організації
Принцип соціальної доцільності доповнює принцип еконо­мічної заінтересованості; означає, що будь-які заходи, дії ке­рівництва, умови праці персоналу мають бути соціально виправ­дані та обґрунтовані

 

Засоби менеджменту персоналу – збірне поняття, що охоп­лює широке коло речей, які використовуються для практичного управління людьми у сфері спільної праці: інтелект, кваліфікація, управлінські здібності суб’єктів менеджменту персоналу; фінан­си підприємства; матеріально-технічне оснащення робочих місць і службових приміщень суб’єктів менеджменту персоналу; нор­мативно-правове забезпечення; інформація, інформаційні систе­ми і технології в управлінні.

Ефективний менеджмент персоналу неможливий без аналізу взаємозв’язків з внутрішнім і зовнішнім середовищем організації. Менеджмент персоналу – це не са­моціль, а ефективний засіб забезпечення виконання організацією поточних завдань і досягнення перспективних цілей, виконання її місії в суспільстві. Особлива роль менеджменту персоналу в ор­ганізації полягає в тому, що саме він виконує роль постачальника робочої сили всім структурним підрозділам. Система менеджмен­ту персоналу забезпечує не лише постачання робочої сили, вона несе відповідальність за розвиток персоналу, ефективну мотива­цію до праці, створення безпечних умов праці тощо. Усе це по­требує тісних організаційних та інформаційних зв’язків суб’єктів менеджменту персоналу з усіма структурними підрозділами. Служ­ба персоналу також підтримує ділові контакти з навчальними за­кладами, регіональними центрами зайнятості, кадровими агентс­твами, органами державної статистики тощо.

Важливими методологічними аспектами є визначення суті, змісту й ролі стратегії та політики менеджменту персоналу. У літературі закріпились терміни «кадрова стратегія» та «кадрова політика», які, на наш погляд, не зовсім узгоджуються із сучасним розумінням менеджменту персоналу.

Для розуміння сутності стратегії менеджменту персоналу, на наш погляд, доцільно відштовхуватись від понять стратегії в ши­рокому розумінні та стратегії організації. Сучасні словники тлу­мачать термін «стратегія» як загальний план (концепцію) діяль­ності в конкретній галузі.

Стратегія організації – це програма дій, спрямована в майбут­нє для забезпечення виживання та розвитку. Оскільки головним виробничим ресурсом, який забезпечує поточну діяльність і роз­виток організації, є її трудовий колектив, персонал, то стратегію менеджменту персоналу доцільно розглядати як центральну функ­ціональну стратегію.

На нашу думку, під стратегією менеджменту персоналу слід розуміти перспективний (стратегічний) план забезпечення потреб організації в конкурентоспроможному персоналі, який базується на системі теоретичних поглядів, ідей, принципів та узгоджений з генеральною стратегією. Можливі різні варіанти узгодження гене­ральної стратегії організації та стратегії менеджменту персоналу:

- стратегія організації та стратегія менеджменту персоналу створюються одночасно як єдине ціле;

- спочатку формується стратегія організації, а потім як похід­на й залежна від неї стратегія менеджменту персоналу;

- стратегія організації формується з урахуванням перспектив розвитку персоналу.

Стратегія менеджменту персоналу визначає істотні кількісні та якісні зміни в структурі персоналу на перспективу: збільшення або скорочення чисельності; зміни в професійно-кваліфікаційний струк­турі працівників; зміни в обсягах інвестицій у людські ресурси тощо.

На підставі стратегії менеджменту персоналу формується по­літика менеджменту персоналу, яка конкретизує напрями та принципи розвитку системи менеджменту персоналу. На наш по­гляд, політика менеджменту персоналу має бути комплексом концептуальних засад роботи з персоналом, послідовне дотри­мання яких сприяє забезпеченню організації конкурентоспромож­ним персоналом. Політика в будь-якій сфері людської життєдія­льності пов’язана з відносинами між соціальними групами, носі­ями соціальних та економічних інтересів. Політика менеджменту персоналу має враховувати інтереси роботодавця та найманих працівників, охоплювати взаємоприйнятні, взаємовигідні заходи формування, використання та розвитку персоналу.

Важливими складовими політики менеджменту персоналу є такі:

- політика зайнятості;

- політика трудових доходів;

- соціальна політика організації.

Політика менеджменту персоналу має корелюватись із його принципами. У практиці діяльності організацій вона реалізується через визначення та виконання специфічних функцій та конкретизованих завдань, що розподіляються поміж структурними під­розділами та окремими виконавцями.

Щоб процес менеджменту персоналу був безперервним і ефек­тивним, він має бути чітко спланованим, регульованим і контро­льованим. Для цього в організації всі завдання з менеджменту персоналу розподіляються між структурними підрозділами, лі­нійними й функціональними керівниками, відповідальними ви­конавцями.

Розподіл завдань закріплюється за виконавцями у внутрішніх організаційних документах – положеннях про структурні під­розділи та посадових інструкціях. Розподіл завдань, регламента­ція обов’язків виконавчих структур мають доповнюватись облі­ком досягнень у галузі менеджменту персоналу, періодичною звітністю виконавців та стрункою системою контролю.

Поточний контроль за виконанням завдань з менеджменту пер­соналу щодня здійснюють керівники всіх рівнів, періодично вони звітують на оперативних (диспетчерських) нарадах, які прово­дить вище керівництво організації.

Результат менеджменту персоналу має відповіда­ти його цілям. Виходячи з сутності цілей менеджменту персона­лу, його результат повинен мати щонайменше два виміри – економічний і соціальний: перший полягає в економічній ефективності діяльності персоналу, а другий – у соціальній.

Економічна ефективність вимірюється економічни­ми показниками: прибуток, рентабельність, продуктивність, ма­теріалоємність, енергоємність продукції тощо.

Соціальна ефектив­ність характеризується показниками якості трудового життя пер­соналу: динаміка реальної заробітної плати, зміст і умови праці, плинність персоналу, соціально-психологічний клімат у трудо­вому колективі тощо.

 

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1287;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.