Зміст і завдання стратегії та політики менеджменту персоналу організації

 

Під стратегією та політикою менеджменту персоналу організації розуміють систему теоретичних поглядів, ідей, прин­ципів, які визначають основні напрями роботи з персоналом, її форми й методи. Вони розробляються власниками ор­ганізації, радою акціонерів, вищим керівництвом, кадровими службами разом з профспілковими та громадськими організація­ми для визначення генерального напряму й засад роботи з кадра­ми, загальних і специфічних вимог до них. а також для обґрунту­вання необхідності використання конкретних методів і форм набору, розстановки та використання персоналу організації. Роз­роблення стратегії та політики є лише однією з функцій менедж­менту персоналу, проте її цілі можуть збігатися з цілями самої системи.

Вважається, що письмове оформлення політики менеджменту персоналу чітко й наглядно демонструє погляди адміністрації щодо зазначених вище та інших аспектів управління, формує в працівників уявлення про наміри керівництва організації, сприяє поліпшенню взаємодії підрозділів і морально-психологічного клімату, раціоналізує процес прийняття кадрових рішень, інфор­мує персонал про правила внутрішніх трудового розпорядку та взаємовідносин тощо. Тому у великих компаніях політика мене­джменту персоналу, як правило, цілеспрямовано розробляється, офіційно проголошується й детально фіксується в загальнокорпоративних документах: статуті підприємства; колективному до­говорі; правилах внутрішнього трудового розпорядку; контрактах з працівниками, положеннях про оплату та стимулювання праці, про атестацію, про організацію профнавчання; меморандумах, ін­струкціях, які регламентують найважливіші аспекти управління людськими ресурсами. У малих фірмах вона, як правило, спеціа­льно не розробляється, а існує як система неофіційних установок власників.

Головні переваги документального оформлення політики менеджменту персоналу, як зазначає Г.В.Щокін, такі:

- чітке визначення видів дій, які мають здійснюватися для досягнення цілей організації;

- досягнення ясності в розумінні проблем керівництва кадрів;

- спонукання до співробітництва координацією діяльності між різними структурними підрозділами;

- уніфікованість та послідовність у прийнятті кадрових рі­шень;

- використання встановлених стандартів у різних ситуаціях управління персоналом;

- сприяння децентралізації влади, що поліпшує виробничі відносини;

- сприяння розвитку навчання та кадрового менеджменту;

- переконання працівників у «добрій волі» компанії;

- інформування працівників про правила, якими вони мають керуватися;

- зміцнення моралі та поліпшення загальних відносин.

Основу стратегії та політики менеджменту персоналу в су­часних умовах має становити зростаюча роль особистості пра­цівника, знання його мотиваційних установок, вміння їх фор­мувати та спрямовувати відповідно до завдань, які стоять перед організацією.

Формування стратегії та політики менеджменту персоналу має здійснюватися з урахуванням того, що ринкова трансформація економіки обумовлює перехід від практично необмеженої вико­навчої влади до відносин власності. У зв’язку з цим, по-перше, необхідна розробка принципово нових підходів до пріоритетів цінностей. Головним у самій організації мають бути працівники, а за її межами – споживачі продукції. По-друге, необхідно повер­нути свідомість працівника до споживача, а не до начальника; до прибутку, а не до марнотратства; до ініціативи, а не до бездумно­го виконання; до культури й ринку, а не до ієрархії; перейти до соціальних норм, які базуються на здоровому економічному глузді.

Політика менеджменту персоналу організації, через яку реалі­зуються цілі та завдання останньої, базується на стратегії мене­джменту персоналу організації, яка разом з виробничою, фінан­сово-економічною, науково-технічною, маркетинговою страте­гіями є елементом загальної стратегії розвитку організації. Отже, стратегія та політика менеджменту персоналу є з’єднувальним елементом, який поєднує цілі та завдання організації з кадровою роботою, тобто оперативними заходами щодо роботи з персоналом: відбір, складання штатного розпису, атестація, профнавчання, просування, стимулювання праці тощо. Політика менеджмен­ту персоналу та ступінь її реалістичності залежать, у свою чергу, від врахування двох основних вихідних положень: направленості загальної стратегії менеджменту персоналу та характеру її адап­тованості до специфічних умов розвитку організації на сучасно­му етапі. Урахування цих положень показує загальну направле­ність дій, які необхідно передбачити в конкретній політиці менеджменту персоналу на певному відрізку часу. Це дасть змогу досягти того, щоб заходи політики менеджменту персоналу короткострокової дії не суперечили об’єктивним тенденціям стратегії менеджменту персоналу та розвитку організації в цілому, розра­хованим на тривалий період.

Заходи щодо менеджменту персоналу можуть бути розраховані на далеку перспективу (стра­тегія) або орієнтовані на оперативне вирішення кадрових питань (тактика або політика). Останні заходи конкретизуються в кадро­вій роботі організації, яка має виходити з політики менеджменту персоналу.

Іншими словами, політика менеджменту персоналу являє со­бою стратегічну лінію поведінки роботодавця стосовно найманих працівників. Формуючи політику менеджменту персоналу, як за­значає Є.В.Маслов, роботодавець має визначитися:

- звільняти працівників чи зберігати; якщо зберігати, то яким шляхом краще: а) переводити на скорочені форми зайнятості; б) використовувати на невластивих роботах, на інших об’єктах; в) посилати на тривалу перепідготовку тощо;

- здійснювати профпідготовку працівників власними силами чи шукати тих, хто вже має необхідну професійну підготовку;

- набирати працівників із зовнішнього ринку праці чи пере­навчати тих працівників, що підлягають вивільненню у зв’язку зі змінами в організації виробництва чи праці на підприємстві;

- набирати додаткових працівників чи обійтися наявною чи­сельністю за умови раціональнішого їхнього використання;

- укладати гроші в підготовку «дешевих», але вузькоспеціалізованих робітників чи «дорогих», але мобільних тощо.

Політики менеджменту персоналу можна класифікувати за двома ознаками:

- рівнем усвідомлення тих правил і норм, які лежать в основі кад­рових заходів, та безпосереднього впливу апарату управління на кад­рову ситуацію в організації (пасивна, реактивна, превентивна, активна);

- орієнтацією на власний або зовнішній персонал, тобто сту­пінь відкритості стосовно зовнішнього середовища для форму­вання кадрового складу (відкрита, закрита).

Пасивна політика менеджменту персоналупроявляється тоді, коли організація не має чітко вираженої програми дій стосовно пер­соналу; коли кадрова робота зводиться до ліквідації негативних на­слідків, особливо в конфліктних ситуаціях, коли керівництво, пра­цюючи в режимі екстреного реагування, прагне загасити конфлікт будь-якими засобами без спроб зрозуміти причини та можливі нас­лідки; коли немає прогнозу кадрових потреб, оцінювання праці та персоналу, а також діагностики кадрової ситуації в цілому.

Реактивна політика менеджменту персоналувикористову­ється керівництвом організацій, у яких здійснюється контроль за симптомами негативного стану в роботі з персоналом, причина­ми розвитку кризи: виникнення конфліктних ситуацій, відсут­ність достатньо кваліфікованої робочої сили й мотивації до висо­копродуктивної праці. У руслі такої політики керівництво орга­нізацій здійснює заходи щодо локалізації кризи, виявляє причи­ни, що призвели до виникнення кадрових проблем, діагностує поточні ситуації та використовує заходи екстреної допомоги.

Превентивна політика менеджменту персоналувиникає то­ді, коли керівництво організації має обґрунтовані прогнози роз­витку ситуації, проте не має засобів для впливу на неї. Кадрові служби таких організацій здійснюють діагностику персоналу, а також прогнозують кадрові ситуації на середньостроковий пе­ріод, потребу в кадрах, розробляють цільові кадрові програми.

Активна політика менеджменту персоналувикористовується керівництвом, яке має не тільки прогноз, але й засоби впливу на си­туацію, а кадрова служба здатна розробляти антикризові кадрові про­грами відповідно до параметрів внутрішньої та зовнішньої ситуації.

Залежно від того, що є основою для прогнозів та програм, ак­тивна політика менеджменту персоналу може бути або раціона­льною (усвідомленою), або нераціональною (мало підлягати ал­горитмізації та опису).

Використовуючи раціональну політику менеджменту персо­налу, керівництво та кадрова служба мають не тільки якісний ді­агноз та обґрунтований середньостроковий та довгостроковий прогноз розвитку ситуації, але й володіє засобами для впливу на неї.

За нераціональної (авантюристичної) політики менеджменту персоналу керівництво організації не має якісного діагнозу та об­ґрунтованого прогнозу розвитку ситуації, але прагне впливати на неї. Кадрова служба організації, як правило, не володіє засобами прогнозування кадрової ситуації та діагностики персоналу, проте вносить у програми розвитку організації плани кадрової роботи, орієнтовані на досягнення цілей, хоч і важливих для організації, але не проаналізованих з погляду зміни ситуації.

Відкриту політику менеджменту персоналузастосовують молоді організації, які ведуть, як правило, агресивну політику за­воювання ринку та орієнтуються на швидке зростання та стрім­кий вихід на передові позиції у своїй галузі. їхня політика стосов­но набору персоналу характеризується прозорістю для потен­ційних співробітників на будь-якому рівні управління. Така орга­нізація використовує переважно бюрократичну модель системи менеджменту персоналу. Вона готова й навіть прагне прийняти або переманити будь-якого працівника іншої організації, якщо він має відповідну кваліфікацію.

Закрита політика менеджменту персоналуможлива в орга­нізаціях, які орієнтовані на створення певної корпоративної ат­мосфери, формування особливого духу приналежності, а також якщо вони вірогідно працюють в умовах дефіциту кадрів. Така організація використовує переважно патерналістську модель сис­теми менеджменту персоналу й орієнтується на приймання нових працівників тільки з низового посадового рівня, а заміщення посад середнього та вищого рівнів управління здійснюється з-поміж співробітників організації.

Порівняння зазначених двох типів менеджменту політики пер­соналу стосовно основних кадрових процесів проілюстровано в табл.2.2


Таблиця 2.2

Порівняльна характеристика відкритої та закритої політики менеджменту персоналу

Кадрові процеси Характеристики політики менеджменту персоналу
відкритої закритої
Набір персоналу Ситуація високої конку­ренції на ринку праці Ситуація дефіциту робо­чої сили, відсутність при­пливу нових працівників
Адаптація персоналу Можливість швидкого вклю­чення в конкурентні відно­сини, впровадження нових для організації підходів, запропонованих новачками Ефективна адаптація за ра­хунок інституту наставни­ків, високої згуртованості колективу. Приєднання до традиційних підходів
Навчання та розвиток персоналу Частіше здійснюється в зов­нішніх центрах, сприяє за­позиченню нового Частіше проводиться у внутрішньо-корпоративних цент­рах, сприяє формуванню єдиного погляду, загальних технологій, адаптовано до діяльності організації
Просування персоналу Обмежена можливість кар’єр­ного зростання, тому що пе­реважає тенденція набору пе­рсоналу ззовні Перевага під час призна­чення на вищі посади зав­жди віддається співробіт­никам організації, здійсню­ється планування кар’єри
Мотивація та сти­мулювання праці Перевага віддається стиму­люванню (зовнішня моти­вація) Перевага віддається моти­вації (задоволення потре­би в стабільності, безпеці, соціальному сприйнятті)
Упровадження інновацій Постійний інноваційний вплив з боку нових спів­робітників. Основний ме­ханізм інновацій – конт­ракт, визначення відповідальності співробітників та організації Необхідність спеціально іні­ціювати процес розробле­ння інновацій, високе по­чуття причетності та відповідальності за зміни си­туації на краще за рахунок усвідомлення єдності ці­лей працівника та органі­зації

 

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1217;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.