Робочі операції монтажного циклу та тимчасове закріплення

 

Вивірення – робоча операція, яка забезпечує точну відповідність положення елементу, який встановлюють його проектному положенню.

Проводиться в процесі встановлення конструкцій , коли вона ще закріплена на крюку крану так і після тимчасового закріплення в проектному положенні. Може бути візуальним або інструментальним.

Візуальне - при достатній точності опорної поверхні або торцевих основ, стиків за допомогою різних вимірювальних застосувань.

Інструментальне - в тих випадках, коли дуже складно забезпечити належну точність елементів , що монтують. Інструментальне вивірення найбільш поширений вид перевірки положення змонтованих конструкцій в плані по висоті і вертикалі. За допомогою геодезичних інструментів.

Тимчасове закріплення конструкцій - це робоча операція, яка забезпечує стійкість змонтованих конструкцій в проект. положенні як на період вивірення так і на період постійного закріплення. Без тимчасового закріплення можна монтувати тільки тимчасово стійкі конструкції із широкою основою і низьким розташуванням центра ваги.

Без тимчасового закріплення монтують фундаменти, також плити покриття та перекриття. Тимчасове закріплення виконують за допомогою різних монтажних пристосувань.

 

6. Призначення монтажних пристосувань – сприяють спрощенню робіт, зменшенню робочої праці і ефективності використання монтажних кранів. Монтажні пристосування виготовляються силами будмонтажних організацій.

 

7. Монтажні застосування для вивірення та закріплення конструкцій: Клини - для тимчасового закріплення конструкцій в проектне положення (деревина, з/б, сталі). Забивають зазори між стінками стакану ф-ту та колоною.

а) клини, б) кріплення колони клинами в стакані фундаменту

1 – з/б клин, 2 - стальний клин, 3 - колона, 4 - стакан фундаменту,

 

При перерізі колони до 400мм встановлюють по одному клину з кожної сторони. При перерізі більше 400мм – по 2 клини. Також застосовують інвентарні клинові вкладиші.

3 - колона, 4 - стакан фундаменту, 5 - гвинт з рукояткою, 6 - бобишка, 7 – клин.

 

Рухомий упор за допомогою болта притискає клин до стакану колони, а сам клин притискається до грані колони. Встановлюється з обох сторін з протилежних сторін колони. Після замонолічування стика вкладиші вилучаються.

Кондуктор – для тимчасового закріплення і вивірення конструкцій.

Є одиночні і групові, плоскі і просторові.

За допомогою просторових – колони.

Плоскі для балок, ферм, ригелів.

Одиночні для колон 1пов. споруд.

Просторові частіше всього для багатоповерхових спорудах.

Для монтажу колон багатоповерхових буд. застосовують рамно шарнірні індикатори (РШІ).

Просторові конструкції: шарнірні індивідуальні рами (просторові рами), відкидні колиски, різні пристосування для фіксації конструкцій у вертикальному положенні.

За допомогою РШІ можна монтувати 4, 8, 12 колон в залежності від конструкції РШІ.

 

Рис. Рамно-шарнірний індикатор:

1 - дерев'яна підкладка; 2 - просторові підмостки; 3, 7 - висувні поворотні люльки; 4 - шарнірний індикатор; 5 - огородження; 6 - кульові опори, 8 - роз'ємний фланцевий стик

Рамно-шарнірний індикатор (рші) складається з жорсткої опорної рами, що представляє собою просторову трубчасту конструкцію, регульованої індикаторної рами, поперечних і поздовжніх зв'язків із сталевих труб. База рші обладнана кільцевими риштованням і поворотними колисками, розташованими у рівні нижнього і верхнього поверхів ярусу колон. За базову модифікацію прийнятий рші для комірки 6 х 6 м з двоповерховою розрізанням колон (рис. 11.3). Інші модифікації рші дозволяють монтувати каркаси з різними об'ємно-планувальними параметрами будівель.

 

За допомогою клинів, кондукторів, РШІ для колон менше чи рівне 12м, якщо більше – розчалки. Закріплення в площі найменшої жорсткості.

3 - колона, 4 - стакан фундаменту, 5 - гвинт з рукояткою, 6 - бобишка, 7 - клин, 8 - фаркопф, 9 - якір або монтажна петля масивної конструкції, 10 - розчалювання.

 

Розпірки – для тимчасового закріплення вивірення ферм. L= 6 або 12м.

Ферми менше 18м по 1розп., 24м по 2розп. по верхньому поясу ферми.

При монтажі елементів стін і перегородок великопанельних перегородок – підкоси

За допомогою струбцини за верх панелі, стойки держателі для монтажу перегородок.

Схема тимчасового кріплення панелі зовнішньої стіни

1 - технологічний отвір; 2 - підкіс для монтажу панелей зовнішніх стін

Схема тимчасового кріплення панелі внутрішньої стіни за допомогою монтажної зв'язку та монтажної опори

1 - панель зовнішньої стіни; 2 - монтажна зв'язок; 3 - панель внутрішньої стіни, 4 - монтажна опора

Рис. Схема тимчасового кріплення панелі внутрішньої стіни за допомогою монтажної зв'язку та підкоса з інвентарної петлею

1 - панель зовнішньої стіни; 2 - монтажна зв'язок; 3 - панель внутрішньої стіни, 4 - інвентарна петля; 5 - підкіс; 6-струбцина

 








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 2310;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.