Монтажні принципи виконання будівельно-монтажних робіт які базуються по різних способах впливу на предмет праці за допомогою засобів праці.

Методом монтажу називають найбільш характерні і принципові рішення з виконання будівельно-монтажних робіт при зведенні будівель і споруд, які направлені на досягнення доцільного технічно-економічного результату.

Вибір методів монтажу повинен базуватись на техніко-економічних розрахунках з врахуванням індивідуальних особливостей об’єкту і місцевих умов майданчика.

Технічно можливі методи монтажу порівнюють за такими показниками: тривалість робіт , витрати праці, вартість робіт.

2. Методи монтажу в залежності від стулення укрупнення: в залежності від способу укрупнення конструкції розрізнюють : поелементний монтаж, блочний монтаж і монтаж споруди цілком.

Поелементний метод - в збиранні конструкції із окремих складаючих елементів. Розповсюджений метод монтажу окремих конструктивних елементів. Монтують: колони, балки, ферми, стінові панелі…

Блочний метод монтажу характеризується тим , що в одну монтажну одиницю включається декілька елементів споруди. Вага монтажної одиниці доводиться до максимально можливої вантажопідйомності крану. При монтажі сталевих , з/б конструкцій, при монтажі конструкцій інженерних споруд.

Метод –від способу укрупнення – майже споруди цілком заключається в збиранні усієї споруди на рівні землі, одноразовому її підйомі і встановленні. Зручний для сталевих опор ЛЕП, стальної труби тобто при монтажі сталевих споруд.

3. Методи монтажу в залежності від послідовності встановлення конструкції на опори, або блоків конструкцій кожного прольоту одноповерхових промислових споруд, або кожного поверху багатоповерхової споруди застосовуються методи і диференційований метод, комплексний метод, комбінований метод.

Диференційований метод монтажу (роздільний)- передбачає встановлення послідовного вивіряння та остаточне закріплення в межах однієї монтажної ділянк або всієї будівлі конструкцій одного типу.

Комплексний метод монтажу - передбачає встановлення та вивіряння та закріплення усіх несучих конструкцій та повздовжніх вязів кожної ячейки будівлі

Комбінований метод монтажу – сполучення диференційованого та комплексного методу. Частіше всього для одноповерхових споруд.

Монтаж сталевих конструкцій комплексним методом .

В залежності від послідовності збирання споруди по вертикалі розрізнюють методи нарощування та підрощування.

Метод нарощування - характеризується послідовним збиранням ярусів або поверхів з низу в гору. При відношенні висоти будівлі до найменшою сторони будівлі < 3- мобільні балки, та > 3 – обмеженої мобільності або приставні крани.

Метод підрощювання - передбачає послідовне приєднання нижче розташованих конструкцій ,до нижніх площин раніше змонтованих конструкцій. Верхні поверхи закріплюють за допомогою спеціальних конструкцій.

4. Методи монтажу в залежності від способів встановлення конструкцій на опори: метод підйому, повороту, монтажу насуву, покаткою, ковзанням, повороту з ковзанням.

Метод підйому – розповсюджений метод монтажу конструкцій. Цим методом зводяться каркасні споруди.

Метод повороту – конструкції в процесі монтажу нижньою частиною спирають на раніш підготовлені частину (основу), а підйом відбувається за рахунок повороту відносно грані обпирання. Цей метод використовується про монтажі інженерних споруд, зб колон, каркасних будівель.

Метод повороту з ковзанням – Див рис.

Метод насуву – передбачає збирання конструкцій в блоки, поблизу споруди або на рівні їх проектного положення. За допомогою крану і накат очних шляхів – на колонах. Для сталевих конструкцій покриттів , за допомогою горизонтальних домкратів, поліспастів.

г) – метод повороту, д) – метод повороту з ковзанням

 

Метод стягування – протилежних опор конструкцій, підіймають блоки дерев’яних арок чи напіварок. Монтують деякі різновиди козлових кранів.

Метод накатки – по напрямленим ролекам при монтажі покриттів з сталевих елементів та при монтажі циліндричних конструкцій.

5. Методи монтажу від способу зведення на опори:

Вільний монтаж, примусовий, обмежено вільний.

При вільному методі монтажу - на опори здійснюється направляючими рухами в процесі вільного переміщення конструкції.

Обмежено вільний метод монтажу - передбачає застосування обмежуючих пристроїв: індивідуальних та групових конструкцій, усіляких в’язів.

Примусовий метод монтажу – із заданою точністю повного обмеження їх проектного положення за допомогою різного роду фіксаторів.








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 1168;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.