Віднесення сигналів

Попередньою умовою застосування ЯЕО для встановлення конфігурації або конформації молекули є віднесення сигналів у її протонному спектрі. Це означає, що кожний сигнал повинен бути пов'язаний із цілком певним атомом. Найчастіше такі віднесення проводяться на підставі одномірного спектра та різних кореляційних методів. Однак, у ряді випадків, саме величини ЯЕО можна використовувати для віднесення сигналів. Найбільш надійно можна робити віднесення для ізольованих груп протонів, що не зв'язані спін-спіновою взаємодією, хоча наявність ССВ далеко не завжди перешкоджає віднесенню. Як приклад наведемо віднесення сигналів орто- протонів для двох ідентичних замісників, що знаходяться в молекулі 4.11.

4.11

Оскільки різниця в хімічних зсувах в даному випадку не перевищує 0,03 м.ч., метод ЯЕО в даному випадку використовувати найбільш доцільно. Видно, що орто-протони одного з п-метоксифенільних замісників, що мають сигнал при 7,36 м.ч., відчувають ЯЕО при насиченні вузлового СН, сигнал якого є складним мультиплетом, зумовленим взаємодією з трьома сусідніми нееквівалентними протонами. Аналогічні орто-протони іншого замісника відчувають ЯЕО при насиченні сигналу протона, сусіднього з екзоциклічним подвійним зв’язком. Таким чином, незважаючи на близькість сигналів у спектрі, за допомогою ЯЕО віднести їх можна цілком надійно. Для вирішення даної проблеми можна також скористатися методом далекої протон-вуглецевої кореляції НМВС, що може надати істотну допомогу на перших етапах дослідження.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 591;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.