Знаходження переважної конформації

З'ясування за допомогою ЯЕО переважної конформації малих рухливих молекул часто є досить складною проблемою, оскільки в таких молекулах відбувається швидкий перехід між декількома заторможеними конформаціями. Результатом цього є те, що величини ЯЕО є середньозваженими величинами. Оскільки найчастіше невідомо, які ЯЕО повинні спостерігатися для кожної з конформацій, то і внесок їх визначити не вдається. Тому такі дослідження проводяться досить рідко. Однак, у випадках, коли через утруднене обертання одна з конформацій виявляється найбільш населеною, то її цілком можна встановити за допомогою ЯЕО. Прикладом цьому може служити вибір між конформаціями крісла і ванни для похідних циклогексану або інших ротамерів з повільним взаємоперетворенням. Певні конформації можуть фіксуватися також за рахунок стеричних утруднень або міцних водневих зв'язків. Для прикладу наведемо встановлення переважної конформації сполуки 4.13.

4.13

Як виявилось з експериментів по ЯЕО, два гетероциклічних фрагменти в молекулі розташовуються майже ортогонально один до одного. Величини ЯЕО що спостерігаються, не погоджуються з гіпотезою вільного обертання навколо простого зв'язку, що з'єднує гетероциклічні фрагменти. Через наявність С8-метильної групи в молекулі фіксованою виявляється лише одна конформація. Це підтверджується також наявністю досить малої КССВ між протонами Н7 і Н3, що свідчить про те, що діедральний кут між цими протонами близький до 90о. Спільне використання даних ЯЕО та величин КССВ виявляється найбільш надійним для встановлення конформації молекул.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 629;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.