Знаходження конфігурації замісників

Ще одним завданням, яке часто виникає в синтетичній органічній хімії, є встановлення конфігурації замісників у циклічних системах. Найбільш часто ця проблема виникає в 5- і 6-членних циклах. Це пов'язано не тільки з великою поширеністю даних систем, але також і з тим, що в циклах більшого розміру, що мають підвищену рухливість, розв’язання такої задачі може виявитися нездійсненним. Зокрема, для 6-членних циклів з'ясування орієнтації протонів 3можна провести вже на підставі величин віцинальних КССВ, оскільки значення аксіально-аксіальних, аксіально-екваторіальних і екваторіально-екваторіальних КССВ істотно розрізняються (акс-акс = 10-12 Гц; акс-екв і екв-екв = 2-5 Гц. Однак положення метильної групи в сполуці 4.10 таким методом визначити неможливо через еквівалентність констант акс-екв і екв-екв. Проведення декількох експериментів ЯЕО дозволяє вирішити це завдання цілком однозначно та довести, що метильна група має екваторіальну орієнтацію. Для вирішення такої задачі потрібно досить чітко уявити собі стереохімію досліджуваної сполуки. Тільки в цьому випадку можна наочно співставити міжатомні відстані та спрогнозувати відносні величини ЯЕО. В простіших випадках з цією метою можна використати відповідні стереохімічні формули сполук. У більш складних випадках слід побудувати механічні модель сполуки (наприклад, модель Дрейдінга), або виконати комп'ютерне моделювання геометрії сполуки за допомогою програми HYPERCHEM.

Нижче наведені стереохімічні моделі сполуки та вказані знайдені величини ЯЕО. Висновок про орієнтацію метильної групи витікає із знайденого ЯЕО між сигналами протонів Н2 та Н5. Даний ефект можливий лише у тому випадку, коли обидва названих протони є аксіальними. Це, в свою чергу, свідчить про екваторіальне розташування метильної групи при С2.

4.10

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 572;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.