Знаходження структури Е- та Z- ізомерів

В період, коли методики ЯЕО тільки набували розповсюдження, в наукових статтях часто публікувалися оригінальні різницеві спектри, в яких можна було побачити сигнали ЯЕО. Але оскільки для кожної досліджуваної сполуки доводиться вимірювати по декілька різних спектрів, розмістити їх всіх в обмеженому форматі наукової статті не видається можливим. Тому для більш компактного розміщення матеріалу наявність ЯЕО між протонами позначають викривленими стрілками на структурній формулі сполуки. Іноді над стрілкою вказується знайдена величина ефекту у відсотках. Якщо результати отримано за допомогою методик нестаціонарного ЯЕО, то величини ефектів найчастіше не знаходять, а вказують лише стрілку між сигналами, для яких знайдено ефект. Саме так ми будемо ілюструвати ЯЕО-кореляції при подальшому обговоренні. Пізніше схожі схеми стали використовувати і для інших кореляцій (COSY, HMBC, тощо)

Розрізнення Е- і Z- ізомерів алкенів найчастіше можна здійснити за допомогою прямого вимірювання віцинальної протон-протонної КССВ. Для цис- і транс- ізомерів величини КССВ відрізняється досить суттєво (Jцис = 7-11 Гц, Jтранс = 12-18 Гц). Однак, коли в молекулі біля подвійного зв'язку присутній тільки один протон, вимірювання КССВ виявляється неможливим. У цьому випадку можливим є вимірювання величин ЯЕО між групами протонів, що розташовані поблизу від подвійного зв'язку. Прикладом цьому може служити стереохімічне віднесення ізомерів 4.7а й 4.7б. Z-ізомер легко ідентифікується за наявністю ЯЕО між олефіновим протоном і метиленовою групою СН2Si, що має сигнал у вигляді характерного синглету. Подальше підтвердження цьому можна отримати при вивченні ЯЕО для протонів ізомерного продукту. В даному випадку має місце ЯЕО між сигналами двох зближених у просторі метиленових протонів. Одночасно ЯЕО для олефінового протона ізомеру Е відсутній. У даному експерименті добре видна асиметрія у величинах ЯЕО, що пов’язана з неоднаковими витоками релаксації для досліджуваних протонів.

Ізомери 4.7

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 549;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.