Кінетика ЯЕО

Початкова швидкість виникнення ЯЕО для спіна I після миттєвої інверсії сигналу спіна S лінійно залежить від швидкості крос-релаксації (sIS) між цими двома спінами навіть у тому випадку, якщо молекула містить і інші спіни. Таким чином,

(4.5)

Коефіцієнт 2 у цьому рівнянні присутній внаслідок того, що відбувається інверсія, а не насичення спіна. Використання рівняння 1.35, якщо вважати, що для гомоядерної системи wI = wS, дозволяє для швидкості крос-релаксації (W2-W0) одержати вираз:

(4.6)

 

Якщо підставити це рівняння у попереднє, побачимо, що, на відміну від стаціонарної зміни інтенсивності, початкова швидкість наростання нестаціонарного ЯЕО залежить тільки від між’ядерної відстані між спінами I і S. Спіни при цьому поводяться так, начебто вони є ізольованими.Величина ЯЕО між ними лінійно залежить від періоду змішування. При подальшому зростанні періоду змішування для спіна I стають значимими інші механізми релаксації, які конкурують із крос-релаксацією між спінами I і S, тому крива відхиляється від лінійності і поступово спадає до нуля (Рис. 4.24). Таким чином, для визначення початкової швидкості наростання ЯЕО слід використовувати часи змішування, набагато менші, ніж час поздовжньої релаксації Т1 спіна I. Тільки за цих умов можливе вимірювання між’ядерних відстаней.

Рис. 4.24.Схема динаміки розвитку ЯЕО між спінами I і S як функція періоду змішування

Якщо ж, як це буває в більшості випадків, метою дослідження є одержання максимально можливих нестаціонарних ЯЕО, то період змішування треба вибирати близьким до часу релаксації Т1. Оскільки нестаціонарні ЯЕО вимірюються за відсутності постійного додаткового радіочастотного опромінення, вони зазвичай трохи менші від стаціонарних значень. Для позитивних ЯЕО максимальна величина ЯЕО зменшується з 50% до 38%. Тому для успіху таких експериментів більш важливим стає вибір відповідного періоду змішування. Залежність нестаціонарних ЯЕО від часу кореляції молекул є цілком аналогічною стаціонарним ЯЕО. Максимальні негативні нестаціонарні ЯЕО у випадку переважного протікання крос-релаксації дорівнюють –100%. Для молекул, швидкість обертання яких відповідає негативним ЯЕО, слід також враховувати вплив на результати експерименту ефекту спінової дифузії. За винятком випадків, коли саме спінова дифузія є предметом дослідження, слід застосовувати якомога менші періоди змішування.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 621;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.