Застосування гомоядерного декаплінгу

Методика гомоядерного декаплінгу була першою методикою, що дозволяла отримати зі спектру інформацію про спіновий зв’язок в молекулі. Раніше вона називалася подвійним резонансом. Це було обумовлене тим, що на стаціонарних приладах, в яких не використовувалося імпульсне збудження магнітних ядер, для її реалізації застосовувався другий радіочастотний генератор, що додатково опромінював обраний спектральний діапазон при вимірюванні спектру. Тобто в кожний момент часу опромінювалися дві ділянки спектру. Одна з них, за допомогою декаплера, постійно, а друга, за допомогою штатного генератора спектрометра на короткий час, що визначався часом запису спектру. При записі спектру частота штатного генератора змінювалася, проходячи весь спектральний діапазон за час від 5 до 20 хв.

На сучасних імпульсних спектрометрах застосування гомоядерного опромінення під час накопичення сигналу СВІ пов'язане з подоланням деяких експериментальних проблем. Оскільки насичення сигналу за допомогою декаплера та збір даних доводиться проводити одночасно, то експеримент потрібно проводити так, щоб приймач був вимкненим у той час, коли ввімкненим є декаплер. Коли ця умова не виконується, сигнал просто зникне. Оскільки збір даних завжди здійснюється в дискретному режимі, тобто після вибірки чергової точки до вибірки наступної існує цілком певний проміжок часу, то саме цей час і використовують для впливу декаплера. Для цього спектрометри оснащуються спеціальними електронними пристроями. Інтервали, під час яких вмикається декаплер становлять лише невелику частину загального часу збору даних, приблизно 20% або менше. Використання такого прийому приводить до того, що реальна потужність декаплера є трохи меншою, ніж потужність постійного поля В2.

Тому радіочастотну потужність для гомоядерного декаплера задають трохи більшою, ніж це потрібно, наприклад, для насичення сигналу розчинника, коли такий конфлікт із приймачем не виникає. Якщо відключення декаплеру не точно узгоджене з вибіркою даних, у спектрі можуть з'явитися значні артефакти. Найбільш істотним є зниження співвідношення сигнал/шум, що пов'язане із просочуванням у приймач випромінювання декаплера і значний пік, що виникає в спектрі на частоті декаплера. Хоча насправді при цьому страждає тільки естетичний вигляд спектра, але поява такого піка (шипа) є небажаним артефактом. При аналізі спектра недосвідченим користувачем, він може прийняти цей шип за корисний сигнал. Ефект просочування сильно змінюється від приладу до приладу і може бути зменшеним при відповідній його модифікації. Пік в спектрі, що виникає на частоті декаплера, можна видалити шляхом завдання частоти передавача такою самою, як і у декаплера. У цьому випадку звичайні процедури фазового циклування видаляють зі спектру небажаний пік (Рис. 4.5).

Рис 4.5. . В експериментах по гомоядерному декаплінгу іноді в точці прикладення частоти декаплера з'являється некрасивий сигнал у вигляді шипа, як в (a). Цей сигнал може бути легко вилучений зі спектра, якщо встановити частоту передавача такою самою як і частота декаплера. Результат показаний у спектрі (б).

Гомоядерний декаплінг був одним з перших методів, що застосовувався для виявлення спин-спінового зв’язку між сигналами. Тому до того, як були розроблені двомірні методики ЯМР, він використовувався виключно часто. Зараз гомоядерний декаплінг використовують порівняно рідко, оскільки для більш-менш складних спектрів його використання пов’язане з багаторазовою ручною установкою частоти декаплера в кожному експерименті. Для цього потрібен певний час, що робить метод не досить швидким. Альтернативою методу є двомірні спектри COSY, в яких за один експеримент, що триває 3-5 хв., можна отримати інформацію про ССВ всіх сигналів молекули, причому експеримент може бути виконаним в автоматичному режимі. Тому більшість задач такого типу сьогодні вирішується саме за допомогою COSY.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 657;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.