Обробка даних

Обробка даних найчастіше полягає в застосуванні згладжувальних, або зважуючих функцій. При цьому точки інтерферограми помножуються на коефіцієнти, величина яких залежить від розташування цих точок відносно початку збору даних. Так, при обробці спектрів гетероядер звичайно використовується експоненціальна мультиплікація, що згладжує сигнали. Це дозволяє усунути шуми і збільшити відношення сигнал/шум. Але, параметри експоненціальної мультиплікації неможливо узгодити з сигналами, що сильно відрізняються за часами релаксації. Тому частина сигналу СВІ, віддалена від початку збору даних, може бути пошкодженою, що неминуче викличе зміну відносних інтенсивностей сигналів з великим часом релаксації. Ретельне фазування спектра також є цілком необхідним. Наявність у сигналах внеску дисперсійної складової, що залежить від положення сигналу в спектрі, зменшує загальну інтенсивність сигналу через внесок негативного компонента. У граничному випадку інтегрування сигналу дисперсії, його інтенсивність дорівнює нулю. Таким чином, інтегрування спектру, що був погано відфазованим, завжди приведе до невідповідності інтегральних інтенсивностей сигналів кількості магнітних ядер, що їх утворюють. Інше потенційне джерело помилок полягає в викривленнях нульової лінії. Це приводить до того, що на ділянках спектра, які не містять сигналів, інтеграл, насправді, не дорівнює нулю. Це може вносити похибки в інтегрування сигналів поблизу таких ділянок спектра, особливо відчутне при інтегруванні малоінтенсивних сигналів. На спектрі такі похибки можна помітити по формі крил сходинок інтегральної кривої. Якщо нульова лінія рівна, всі сходинки мають з боків горизонтальні крила. Якщо ж на деяких сигналах ці крила спрямовані вгору, або вниз, то дані інтеграли будуть визначені невірно. Такий спектр потребує корекції нульової лінії. Зазвичай в програмне забезпечення спектрометрів входять підпрограми для корекції таких викривлень.

При інтегруванні слід також правильно вибирати точки початку та кінця інтегрування сигналів. У випадку Лоренцових ліній початок підйому лінії перебуває далеко від її центра. В ідеальному випадку інтеграл повинен перекривати ділянку, що в 20 разів перевищує напівширину сигналу. Тільки в цьому випадку буде проінтегровано 99% піка. Для протонних спектрів діапазон інтегрування становить 10-20 Гц з кожного боку сигналу. На практиці буває неможливим провести інтегрування в такому діапазоні через наявність у спектрі інших сигналів з невеликими відмінностями хімічних зсувів. На результати вимірювання інтенсивності можуть впливати також обертальні сателіти або сателіти, пов'язані з розщепленням на гетероядрах. На практиці сателіти є проблемою тільки у випадку, коли гетероядро має досить великий природний вміст. У таких випадках необхідно або інтегрувати їх для всіх сигналів, або виключати їх з області інтегрування. Вплив сателітів може виявитися важливим при аналізі енантиомірних сумішей, коли один з компонентів становить усього декілька відсотків від основної речовини.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 647;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.