Галузь застосування та загальні положення.

 

3.1.1. Цей документ розроблений відповідно до Законів України “Про охорону праці”, “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” та “Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку” і затверджений наказом Міністерства охорони здоров`я від 31 грудня 1997 р. №382.

3.1.2. Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (далі – гігієнічна класифікація) призначена для:

- гігієнічної оцінки існуючих умов та характеру праці на робочих місцях;

- атестації робочих місць;

- санітарно-гігієнічної експертизи виробничих об`єктів;

- санітарно-гігієнічної паспортизації стану виробничих підприємств;

- встановлення пріоритетності в проведенні оздоровчих заходів;

- розробки рекомендацій для профвідбору, професійної придатності;

- створення банку даних про умови праці на рівні підприємства, району, міста, регіону, країни.

3.1.3. Застосування гігієнічної класифікації з іншою метою можливе виключно за погодженням з Міністерством охорони здоров`я України.

3.1.4. Гігієнічна класифікація заснована на принципі диференціювання умов праці залежно від фактично визнаних рівнів факторів виробничого середовища і трудового процесу в порівнянні з санітарними нормами, правилами, гігієнічними нормативами (далі - гігієнічні нормативи), а також можливим впливом їх на стан здоров`я працюючих.

3.1.5. Робота зі збудниками інфекційних захворювань, з речовинами, для яких повинно бути виключене вдихання та потрапляння на шкіру (протипухлинні лікарські засоби, гормони-естрогени, наркотичні аналгетики), дає право віднесення умов праці до певного класу за шкідливою та потенційною небезпекою.

3.1.6. Гігієнічна класифікація умов “праці за радіаційним фактором” (іонізуючі випромінювання) поширюється виключно на роботи з індустріальними джерелами іонізуючих випромінювань. На роботи, що виконуються на територіях, забруднених радіоактивними викидами ЧАЕС, поширюються положення Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (1991 р.) з подальшими змінами та доповненнями.

3.1.7. Робота в умовах перевищення гігієнічних нормативів можлива при застосуванні засобів колективного та індивідуального захисту і скороченні часу дії шкідливих виробничих факторів (захист часом).

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 856;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.002 сек.