Класи небезпеки шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини

За ступенем впливу на організм шкідливі речовини, згідно з ГОСТ12.1.007-86 ССБТ. «Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности», поділяють на чотири класи небезпеки:

1-й - речовини надзвичайно небезпечні;

2-й - речовини високонебезпечні;

3-й - речовини помірно небезпечні;

4-й - речовини малонебезпечні.

Клас небезпеки шкідливих речовин встановлюють в залежності від норм і показників, приведених у цьому ГОСТі.

Віднесення шкідливої речовини до класу небезпеки проводять за показником, значення якого відповідає найбільш високому класу небезпеки.

В ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. «Воздух рабочей зоны. Общие санитарно-гигиенические требования» поряд з величинами гранично допустимих концентрацій приведені класи небезпеки шкідливих речовин.

В Правилах безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України, введених в дію наказом МВС України від 05.12.2000 р. №840, приводяться показники та критерії ступеня небезпеки вантажів, що містять отруйні речовини, здатні викликати отруєння при вдиханні або інгаляційним шляхом та при контакті зі шкірою.

Критеріїв ступеня небезпеки три: 1-й-високий; 2-й-середній; 3-й-низький.

Серед показників приведений коефіцієнт можливості інгаляційного отруєння (КМІО), який, в залежності від критерію ступеня небезпеки, відповідно має бути не менше як 10,0; 1,0; 0,2. Коефіцієнт можливості інгаляційного отруєння - це відношення максимально можливої концентрації шкідливої речовини в повітрі при 200С до середньої смертельної концентрації речовини для лабораторних (білих) мишей.

В залежності від цих показників на підприємствах, виробнича діяльність яких пов`язана зі шкідливими речовинами, розробляються відповідні вимоги до безпеки праці, санітарного обмеження вмісту шкідливих речовин у повітрі робочої зони та контролю за вмістом цих речовин.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1525;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.