Основні дефекти форми лінії

Існує зв’язок дефектів форми лінії з цілком певними градієнтами статичного магнітного поля. Тому форму лінії можна використовувати для встановлення шимів, положення яких вимагають корекції (Рис. 2.23). Так, всі Z-шими впливають на ширину резонансних сигналів, однак трохи по-різному. Невідповідність струмів у парних шимах Z2, Z4 Z6 приводить до несиметричних викривлень ліній. Неправильна установка значень непарних шим Z, Z3 Z5 приводить до симетричного уширення сигналів. Існує загальне емпіричне правило: чим більший порядок шимів, тим у більш низькій частині сигналу через них виникають викривлення. Викривлення Z3 найчастіше приводять до розширення підошви сигналу. Це розширення позначається на формі СВІ і у ряді випадків може бути виявлене як швидкий спад початкового фрагмента СВІ. Інше розповсюджене викривлення – скривлення одного з боків піків. Воно пов'язане з поганим настроюванням шим Z, Z2 (часто саме в цьому випадку є помилковий максимум інтенсивності сигналу лока). Для поліпшення розділення застосовується описана вище процедура інтерактивного підстроювання.

Рис. 2.23.Дефекти форми лінії які виникають через невідповідність параметрів різних шим. Для наочності ефекти перебільшено.

Помилки в шимах низького порядку Х/У для зразків, що обертаються, проявляються у вигляді сателітів обертання з відстанню від основного піка, що дорівнює частоті обертання (сателіти обертання 1 порядку). Якщо ж погано настроєні шими ХУ та Х22, з'являються сателіти обертання другого порядку, що відстоять від центрального піка на вдвічі більшу відстань. Однак, за винятком випадків сильного розстроювання приладу, із сателітами другого порядку зустрічатися не доводиться. Інтенсивність сателітів першого порядку на настроєному приладі повинна становити 1-2% від інтенсивності основного сигналу. Для виявлення наявності обертальних сателітів можна зменшити швидкість обертання зразка до 5 Гц. Якщо підозрілі сигнали - обертальні сателіти, вони змінюють своє положення і інтенсивність. Для нерухомих зразків помилки радіальних шим приводять до загального уширення сигналів.

З точки зору користувача спектрів ЯМР потрібно не стільки вміти компенсувати неоднорідності магнітного поля, скільки виявити їх наявність, базуючись на отриманому спектрі ЯМР. Основне правило тут таке: через неоднорідності магнітного поля у всіх без виключення сигналів виникають однакові дефекти. Отже лише в цьому випадку незадовільний спектр отримано через дефекти настройки. Коли ж уширеними або деформованими в спектрі є лише деякі сигнали – це зумовлено самим зразком, найчастіше обмінними процесами. При отриманні неякісного спектра не спішіть лаяти оператора. У багатьох випадках необхідність підстроювання нестандартних шимів, через які виникли дефекти форми лінії, пов’язана або з наявністю механічних чи парамагнітних домішок, або з нестандартною кількістю розчинника, або навіть з надмірною концентрацією речовини. Особливо на це треба зважувати, якщо розчин для вимірювання спектру Ви готували самостійно.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 570;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.